Σάββατο, 04 Αυγούστου 2012 10:48

Τι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις Τατούλη και Σία κατά της "Ε" και των δημοσιογράφων της

Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι επιθέσεις του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του επιτελείου του εναντίον της "Ελευθερίας". Στόχος η εφημερίδα, οι συντάκτες και επί της ουσίας η ελευθεροτυπία και το δικαίωμα του Τύπου στην κριτική της εξουσίας. Εχουμε διαμηνύσει δημοσίως και το επαναλαμβάνουμε ότι ουδόλως μας πτοούν οι επιθέσεις. Αποτελούν μια απόδειξη ότι η κριτική μας είναι σωστή και τεκμηριωμένη και φέρνουν σε δύσκολη θέση την ηγεσία της Περιφέρειας που απομονώνεται όλο και περισσότερο πολιτικά.

Με τον κ. Τατούλη ούτε είχαμε, ούτε έχουμε, ούτε θέλουμε να έχουμε καμία σχέση πέραν αυτών που προβλέπει η θεσμική θέση του καθενός στη συντεταγμένη Πολιτεία. Δεν ανήκουμε στην κατηγορία των ψοφοδεών που συναγελάζονται με την εξουσία προσδοκώντας μια θέση σίτισης στο πρυτανείο. Προσπαθούμε να εκφράσουμε τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον και δεν έχουμε εμείς την ευθύνη γιατί οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες διαψεύδουν τις προσδοκίες των πολιτών όταν καλούνται να διευθύνουν την τύχη τους. Ζούμε σε μια μικρή κοινωνία και ασφαλώς η καθημερινή μας προσπάθεια δεν είναι απαλλαγμένη από υποκειμενισμούς και υπερβολές, από ενέργειες που υπαγορεύονται από το θυμικό όταν οι συμπεριφορές των παραγόντων απάδουν των κανόνων της πολυδιάστατης πλέον πολιτικής ηθικής.
Στο πλαίσιο αυτό και λάθη θα γίνουν και παρεξηγήσεις θα προκύψουν και ανθρώπινες σχέσεις θα διαρραγούν. Η τοπική πολιτική και η διαχείριση της καθημερινότητας αποτελεί αντικείμενο διαρκούς σύγκρουσης Τύπου και εξουσίας και από τη δική μας την πλευρά η προσπάθεια είναι αυτή η σύγκρουση να παράγει προωθητικά αποτελέσματα. Ομως οι συγκρούσεις έχουν και παράπλευρες απώλειες τόσο σε πολιτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Είναι και το τίμημα της δουλειάς για εκείνους που θέλουν να την κάνουν σωστά.
Η εισαγωγή είναι αναγκαία για να γίνει κατανοητό πως η αντιμετώπιση της Περιφέρειας και των παραγόντων της γίνεται στη βάση της πολιτικής που ασκούν. Επειδή το σύστημα μέσων που υποστηρίζει τον κ. Τατούλη σηκώνει κουρνιαχτό για να κρύψει την πραγματικότητα, θα είναι χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε τα βασικά σημεία σύγκρουσης με την Περιφέρεια, το αποτέλεσμα που είχαν και πώς τα διαχειρίζεται το πολιτικό προσωπικό της.
1. Συγκρουσθήκαμε με τον κ. Τατούλη στην υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων του. Εκφράσαμε την άποψη ότι η Περιφέρεια πορεύεται χωρίς σχέδιο, με μοναδικό αυτό που θα παρουσιάσει ο μεγαλοεπιχειρηματίας που θα κερδίσει το διαγωνισμό σε μια διαδικασία με πολλά νομικά κενά. Δικαιωθήκαμε -δυστυχώς πανηγυρικά- καθώς όλοι οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου είναι… στα κάγκελα ζητώντας ενδιάμεση λύση για το πρόβλημα. Ζητώντας ουσιαστικά ένα σχέδιο μέχρι την οριστική λύση, το οποίο θα κρίνει και ποια είναι αυτή. Αισθάνονται τον κίνδυνο να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους ή να οδηγηθούν οι δήμοι σε οικονομική χρεοκοπία. Και βλέπουν να έρχεται βαρύ το τίμημα της "ολοκληρωμένης λύσης" για την τσέπη των πολιτών που θα αποτελέσει το χρυσωρυχείο της σκουπιδοεκμετάλλευσης.
2. Συγκρουσθήκαμε με τον κ. Τατούλη για την υπόθεση της αναβάθμισης του αερολιμένα της Καλαμάτας και των έργων που είναι αναγκαία προς τούτο, τη στιγμή που ο ίδιος προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς την υπόθεση μετατροπής του αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό. Η σύγκρουση είχε ως… παράπλευρη απώλεια τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μαλαπάνη ο οποίος κλήθηκε να προτείνει ένα σχέδιο για έργα στον αερολιμένα και δέχθηκε ανοίκεια προσωπική επίθεση και τόνους λάσπης με αποτέλεσμα να παραιτηθεί. Ενα χρόνο μετά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε για το αεροδρόμιο, επί της ουσίας δεν ασχολείται κανένας με την υπόθεση και σε άλλες περιοχές τα έργα προχωρούν γρήγορα με πρωτοβουλία των τοπικών παραγόντων και κρατική χρηματοδότηση. Μόλις προχθές ανατέθηκε το έργο επέκτασης και αναβάθμισης του Κρατικού Αερολιμένα Χανίων προϋπολογισμού 110 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα "ενίσχυσης προσπελασιμότητας" του υπουργείου Ανάπτυξης.
3. Συγκρουσθήκαμε με τον κ. Τατούλη για την υπόθεση της καταπολέμησης των κουνουπιών επισημαίνοντας τις ευθύνες της Περιφέρειας πέρυσι το καλοκαίρι και έσπευσε στα δικαστήρια. Φέτος οι περιφερειακοί παράγοντες υπό το φόβο των κουνουπιών και των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργούν, προχώρησαν σε αεροψεκασμούς βασιζόμενοι σύμφωνα με πληροφορίες μας στην περσινή απόφαση, της οποίας η δημοσιοποίηση "εξαγρίωσε" τους αυλικούς της Περιφέρειας.
4. Συγκρουσθήκαμε με τον κ. Τατούλη για την υπόθεση των λιγνιτών, καθώς επιμένει να καταστρέψει μια περιοχή με ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη κόντρα στην ομόθυμη στάση όλων των παραγόντων της Μεσσηνίας, όλων των κομμάτων και του ιδίου του πρωθυπουργού. Επί μήνες ο περιφερειάρχης κάνει παιχνίδι προσπαθώντας να επιβάλει τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων, ενώ οι Μεσσήνιοι σύμβουλοι του συνδυασμού του έχουν φορέσει φίμωτρο και ουσιαστικά αρνούνται να μιλήσουν πριν αποφασίσει να το κάνει ο ίδιος.

Αυτά είναι τα σημεία σύγκρουσης με τον κ. Τατούλη και με ξεκαθαρισμένο το τοπίο αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η "κόκκινη γραμμή" για τη θέση μας είναι ο τρόπος διαχείρισης των μεγάλων θεμάτων που αφορούν (και) στη Μεσσηνία. Σε αυτή τη σθεναρή μας στάση ο κ. Τατούλης και το περιβάλλον του απάντησε με 3 τρόπους:
1. Εδωσε εντολή να κοπούν ουσιαστικά οι δημοσιεύσεις της Περιφέρειας στην "Ε", κίνηση η οποία αποτελεί προσπάθεια εκβιασμού και υποταγής στα κελεύσματα του δίκην ηγεμόνος πολιτευόμενου κ. Τατούλη.
2. Εσπευσε να καταθέσει σειρά από μηνύσεις και αγωγές ζητώντας μεγάλα ποσά για "ηθική βλάβη" στο πλαίσιο του οικονομικού πολέμου που κήρυξε σε βάρος μας σε μια περίοδο βαθύτατης οικονομικής κρίσης και αιματηρών περικοπών σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο την απασχόληση και τις αμοιβές των εργαζομένων.
3. Κινητοποίησε έναν ολόκληρο μηχανισμό μέσων ενημέρωσης και ιδιαίτερα στην μπλογκόσφαιρα, ο οποίος εξαπολύει με κάθε ευκαιρία χυδαίες επιθέσεις σε βάρος της "Ε" και των ανθρώπων της. Ενώ παράλληλα για ορισμένους άνοιξε τις κάνουλες των χρηματοδοτήσεων για μεταδόσεις, αναμεταδόσεις και πάει λέγοντας. Ολα νομότυπα και με… αποφάσεις όπως και η πρόσληψη της κόρης του στο γραφείο Τύπου της Περιφέρειας για να υπάρχει ο πλήρης έλεγχος της κατάστασης.
Είμαστε βέβαιοι ότι αυτές οι επιθέσεις των αυλικών θα συνεχιστούν αλλά εκείνο που ξεκαθαρίζουμε είναι πως διάλογο με εκείνους που έχουν φεσώσει αγρίως εργαζόμενους, Εφορία, ΙΚΑ και πάσης φύσεως προμηθευτές δεν πρόκειται να ανοίξουμε. Ούτε με εκείνους που κρύβονται στο σκοτάδι και εκβιάζουν δημάρχους και επιχειρηματίες, με πληροφορίες μάλιστα υπόπτου προελεύσεως.

Ισως χρειάζεται να τονίσουμε ιδιαιτέρως σε όσους απεργάζονται σχέδια σε βάρος μας ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε την κριτική, όσους εκβιασμούς και απειλές αν επιστρατεύσουν. Επιπλέον θα απαντήσουμε σε κάθε προσπάθεια συκοφάντησης και οικονομικής βλάβης που εκπορεύεται από την Περιφέρεια. Ηδη έχουμε καταθέσει μηνύσεις και αγωγές για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τις δημοσιεύσεις και τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια κρίνουμε ότι πλήττει την "Ε" ως δημοσιογραφική οντότητα και οικονομικό οργανισμό.
Αντιλαμβανόμαστε ότι μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και την αποτυχία του κ. Τατούλη να κάνει γέφυρες με την κεντρική πολιτική σκηνή, η ηγεσία της Περιφέρειας έχει βρεθεί πλέον σε δεινή θέση. Τα κόμματα που τη στήριξαν αντιμετωπίζουν πλέον υπαρξιακό πρόβλημα, ενώ με τις κινήσεις τους έκοψαν τις γέφυρες με τη Νέα Δημοκρατία. Κάποια από τα μέσα που τη στηρίζουν με τον πλέον χυδαίο τρόπο προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στον Τατούλη και τον Σαμαρά, αλλά γρήγορα θα υποχρεωθούν να διαλέξουν στρατόπεδο.
Εν γνώσει αυτών ο κ. Τατούλης σπεύδει να πάρει θέση αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και ενδύεται τον αντιμνημονιακό μανδύα: Σηκώνει το λάβαρο κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αντιτάσσεται στο κλείσιμο περιφερειακών ΔΟΥ, απειλεί με προσφυγές στα δικαστήρια για την Ολυμπία Οδό, ζητάει ρυθμίσεις για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες και… έπεται η συνέχεια. Αναζητεί με αυτό τον τρόπο νέους συμμάχους και προσπαθεί να αποκτήσει κοινωνικές αναφορές καθώς διαισθάνεται ότι ενισχύεται η αντίδραση των πολιτών στα νέα μέτρα.
Την ίδια ώρα εμφανίζεται ο… Αγιοβασίλης της Περιφέρειας που μοιράζει έργα από τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Εργα τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν προετοιμαστεί από νομαρχίες και δήμους που υπέβαλαν και τις σχετικές προτάσεις… προ Τατούλη. Και χρήματα που έχουν κατανεμηθεί και εξασφαλιστεί πριν αποφασίσει ο κ. Τατούλης να επιλέξει την Περιφέρεια ως το επόμενο πεδίο της πολιτικής του καριέρας. Είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν οι δήμαρχοι, με τους οποίους κάνει ουσιαστικά παιχνίδι η ηγεσία της Περιφέρειας εκμεταλλευόμενη την εξουσία της… τελικής υπογραφής σε έργα τα οποία θα έπρεπε να έχουν εγκριθεί εδώ και μήνες.

Τα πράγματα είναι πολύ καθαρά τόσο σε επίπεδο διαχείρισης, όσο και σε επίπεδο πολιτικής. Υπ’ αυτό το πρίσμα κρίνονται οι περιφερειακοί παράγοντες, όπως κρίθηκαν και επικρίθηκαν αυτοί τους οποίους διαδέχθηκαν. Εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά την αυστηρή κριτική που ασκήσαμε στην πολιτεία του Δημήτρη Δράκου, αλλά δεν αντιλήφθηκαν ότι αυτή ήταν μια στάση συμβατή με τις δημοσιογραφικές αρχές μας, την οποία θα συναντούσαν αν ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο. Προσγειώθηκαν ανώμαλα στο έδαφος της πραγματικότητας αλλά η αλαζονεία και η θρασύτητα με την οποία πολιτεύονται ορισμένοι συγκεντρώνει όλο και περισσότερες αντιδράσεις. Και είναι απορίας άξιο πώς αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παραμένουν σιωπηλά στον αντιδημοκρατικό κατήφορο και τις αυταρχικές πρακτικές του κ. Τατούλη που εκδηλώνονται με κάθε ευκαιρία. Φυσικά και έχουν κάθε δικαίωμα -μαζί και την ευθύνη- να ακολουθούν τον προσωπικό τους δρόμο. Αυτοί θα αποφασίσουν αν θα πάνε με τη "Νέα Ελλάδα", το ΠΑΣΟΚ, την ελληνική "Ελιά" ή ό,τι τέλος πάντων προκύψει από το πολιτικό καμίνι. Η απορία έχει να κάνει με την ευκολία που οδηγείται στον Καιάδα το προσωπικό και ιδεολογικό παρελθόν.
Με την Περιφέρεια ασχοληθήκαμε πολλά χρόνια πριν αποφασίσουν να παίξουν πολιτικά σε αυτήν ο κ. Τατούλης και οι συνεργάτες του. Θα συνεχίσουμε την ενασχόληση με τη βεβαιότητα ότι η ελληνική κοινωνία θα αναδείξει νέες πραγματικά δυνάμεις για να αναλάβουν στο μέλλον τις τύχες της. Διαβεβαίωση αναγκαία για να γίνει αντιληπτό ότι θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και όχι της οποιασδήποτε ηγεσίας της Περιφέρειας.

"Ε"