Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 07:51

Εγκληματική οργάνωση εξαπατούσε ηλικιωμένους - Δρούσε σε Πελοπόννησο και Αττική

Εγκληματική οργάνωση εξαπατούσε ηλικιωμένους - Δρούσε σε Πελοπόννησο και Αττική

 

Πάνω από 120.000 ευρώ υπολογίζεται ότι ήταν το παράνομο περιουσιακό όφελος που είχε αποκομίσει η εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε ηλικιωμένους σε Πελοπόννησο και Δυτική.

Τη δράση της οργάνωσης, ξεσκέπασε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής συλλαμβάνοντας την περασμένη Παρασκευή 4 άτομα, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, απάτες, διακεκριμένες κλοπές και ληστεία συμπεριλαμβάνονται ακόμα 3 άτομα. Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία και Αχαΐα.

Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα η εγκληματική οργάνωση είχε δράση τουλάχιστον από τα τέλη του 2022 με θύματα ηλικιωμένους σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Κόρινθο και περιοχές της Δυτικής Αττικής έχοντας διαπράξει τουλάχιστον 29 απάτες και αντίστοιχες απόπειρες.

 

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΑΝ

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιώντας ιδιόκτητα αλλά και μισθωμένα οχήματα, προκειμένου να αποφύγουν την ταυτοποίησή τους, προσέγγιζαν στον δρόμο ηλικιωμένα άτομα προσποιούμενοι φιλικά πρόσωπα, λογιστές ή απεσταλμένους συγγενών τους. Φρόντιζαν για να για να είναι πιστευτοί να έχουν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ για να κάμψουν την όποια αμφιβολία έφεραν φάκελο με έγγραφα που επιδείκνυαν.

Με αυτόν τον τρόπο έπειθαν τα θύματα να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία κατά περίπτωση παραλάμβαναν από τα σπίτια των θυμάτων ή από τραπεζικά καταστήματα, όπου τους μετέφεραν οι επιτήδειοι. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισης και στη συνέχεια απομάκρυναν τα θύματά τους από τον χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί άρπαζαν τα τιμαλφή,

 

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Κατά τη διάρκεια ερευνών και στο πλαίσιο των συλλήψεων μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4.910 ευρώ, 3 οχήματα, πλήθος κοσμημάτων και πλήθος κινητών και ενδυμάτων – υποδημάτων.  Μέχρι τώρα, έχουν εξιχνιασθεί 29 περιπτώσεις και συγκεκριμένα 16 απάτες, 2 περιπτώσεις απάτης και κλοπής, μία περίπτωση απόπειρας απάτης και ληστείας, 4 περιπτώσεις απόπειρας απάτης και κλοπής και 6 απόπειρες απάτης, με τη λεία τους να ξεπερνάει το ποσό των 120.000 ευρώ.

Παράλληλα, τα βασικά μέλη της οργάνωσης έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν για πλήθος ομοειδών αδικημάτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά απάτες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων. Χαρακτηριστικά σε βάρος συλληφθέντα, ο οποίος έχει εγκλειστεί κατά καιρούς σε διάφορες φυλακές της χώρας, έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 93 δικογραφίες, με λεία που ξεπερνάει τις 289.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή, ενώ οι έρευνες, για την ταυτοποίηση και σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται.