Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 14:26

4 νεκροί και 29 τραυματίες σε τροχαία τον Ιούνιο στην Πελοπόννησο

4 νεκροί και 29 τραυματίες σε τροχαία τον Ιούνιο στην Πελοπόννησο

 

Βαρύς ήταν και τον Ιούνιο ο «φόρος αίματος» στην άσφαλτο, όσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.

Συνολικά τον περασμένο μήνα είχαμε τέσσερις νεκρούς και 29 τραυματίες σε 26 τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων - δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, η μη τήρηση κανόνων κυκλοφορίας πεζών και η παραβίαση προτεραιότητας.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων τον Ιούνιο συγκροτήθηκαν 646 συνεργεία ελέγχων μέθης, ενώ πραγματοποιήθηκαν 15.236 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν 206 παραβάσεις.

Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν και 4.013 επικίνδυνες παραβάσεις. Ειδικότερα βεβαιώθηκαν:

2.286 για υπερβολική ταχύτητα, 610 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση, 396 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, 360 για Κ.Τ.Ε.Ο., 124 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 81 για αντικανονικό προσπέρασμα, 59 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, 51 για παραβίαση σηματοδότη, 24 για αντικανονικούς ελιγμούς, 13 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων και 9 για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά.

Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή, ενώ θα πρέπει να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Όταν οδηγούμε, θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι:

Πρέπει να εφαρμόζουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Δεν οδηγούμε ποτέ όταν έχουμε καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά. Φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας. Σε περίπτωση που οδηγούμε ή είμαστε συνεπιβάτες σε μοτοσικλέτα, να φοράμε πάντα κράνος. Τοποθετούμε τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μας και τους φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας. Δεν κάνουμε αντικανονικά προσπεράσματα. Ποτέ δεν παραβιάζουμε τον κόκκινο σηματοδότη.

Σταματάμε πάντα στο STOP και δίνουμε προτεραιότητα. Δεν παραβιάζουμε ποτέ τα όρια ταχύτητας. Δεν μιλάμε στο κινητό όταν οδηγούμε. Δίνουμε προτεραιότητα στους πεζούς  και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Σεβόμαστε τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων. Πριν ξεκινήσουμε για ταξίδι ελέγχουμε το όχημα που θα οδηγήσουμε.