Τετάρτη, 29 Μαϊος 2024 20:27

Άργος: «Εμφύλιος» για το άγαλμα του Ηρακλή και το συντριβάνι - «Εσείς το έχετε πληρώσει κυρία;»

Άργος: «Εμφύλιος» για το άγαλμα του Ηρακλή και το συντριβάνι - «Εσείς το έχετε πληρώσει κυρία;»

«Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει στο Άργος με αφορμή το άγαλμα του Ηρακλή και το συντριβάνι που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία. Ο δήμαρχος έχει δείξει πως πρόθεσή του είναι να απομακρυνθούν, ενώ ο τέως δήμαρχος δηλώνει «κάτω τα χέρια από τα έργα που φέρνουν κόσμο στο Άργος.

Το άγαλμα του Ηρακλή έχει ύψος 3,20 μ. και φιλοτεχνήθηκε από τη σχολή Καλών Τεχνών. Όσον αφορά το συντριβάνι, σε αυτό έχουν φιλοτεχνηθεί λιοντάρια που στηρίζουν τις «υδροφορούσες» Δαναΐδες (κόρες του Βασιλιά Δαναού).

Τα έργα τοποθετήθηκαν πρόσφατα και σύμφωνα με το argolidaplanet.com, σκοπός ήταν η διαφήμιση του Άργους αφού ο Ηρακλής ήταν Αργείος, γιος του Αμφιτρύωνα και της Αλκμήνης.

«Κακόγουστο» και «ασχήμια»

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο δήμαρχος Άργους - Μυκηνών, Γιάννης Μαλτέζος μελετά την απομάκρυνση του αγάλματος και του συντριβανιού από την πλατεία.

Ο κ. Μαλτέζος στη μεγάλη συγκέντρωσή του στην πλατεία του Άργους, παραμονές των δημοτικών εκλογών, είχε χαρακτηρίσει το άγαλμα ως «κακόγουστο» και «ασχήμια» της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Τη δυσαρέσκειά της για το συντριβάνι έχει εκφράσει και η σύζυγος του δημάρχου, χαρακτηρίζοντάς το «βιομηχανοποιημένο κατασκεύασμα».

Με αφορμή τον καθαρισμό το συντριβανιού η ίδια έγραψε: «για όσο ακόμη αυτό το βιομηχανοποιημένο κατασκεύασμα κοσμεί την κεντρική πλατεία της πόλης ας είναι τουλάχιστον καθαρό. Μπράβο λοιπόν για αυτή την πρωτοβουλία να καθαριστεί μετά από δύο χρόνια και αναμένουμε ριζικές κινήσεις, γιατί καλαίσθητο δεν γίνεται όσο και αν το τρίψεις».

«Μήπως το έχετε πληρώσει εσείς;»

Ο τέως δήμαρχος Άργους - Μυκηνών αναφέρθηκε στο θέμα που έχει δημιουργηθεί και άσκησε έντονη κριτική στη δημοτική αρχή. Από τα «πυρά» του δεν ξέφυγε ούτε η σύζυγος του δημάρχου, σύμφωνα με το argolidaplanet.com.

Ο Δημήτρης Καμπόσος απευθυνόμενος στη σύζυγο του κ. Μαλτέζου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είπε η σύζυγος του Δημάρχου “για όσο ακόμη βρίσκεται εκεί το συντριβάνι”. Δεν ξέρω, μήπως το έχετε πληρώσει εσείς κυρία; Εσείς είστε εκείνη, η οποία κυβερνάει αυτόν τον τόπο;».

«Το μεγαλύτερο έργο που κάναμε ως δημοτική αρχή ήταν η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Άργους. Άλλοι το λένε λιμνούλα, άλλη ποταμάκι, είναι ένα έργο που μερικοί δεν θέλουν να το βλέπουν γιατί είναι ωραίο και τους κάθετε καρφί στην καρδιά τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καμπόσος.

«Σε αυτό το έργο στήθηκαν γύρω - γύρω τα μαγαζιά οι οποίο εργάζονται. Δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες, είναι και οι εργαζόμενοι. Καταλαβαίνετε πόσες δεκάδες άνθρωποι παίρνουν μεροκάματο. Και ξέρετε τα χρήματα είναι σαν το νερό, όταν το ρίξεις κάπου απλώνεται παντού. Αυτά τα πράγματα κάποιοι πρέπει να τα κατανοήσουν και όταν υποβαθμίζεται το κέντρο του Άργους, δεν το καθαρίζουν, το κακό και η ζημιά γίνεται στα καταστήματα», συμπλήρωσε.

«Η σύζυγος του κ. δημάρχου είπε για όσο καιρό θα βρίσκεται εκεί το συντριβάνι. Μήπως το πληρώσατε εσείς κυρία; Εσείς γνωμοδοτήσατε για το πού θα πάει και δεν ήταν το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο; Μήπως κάνατε τη διαδικασία για να υπάρξει συνεργασία με την Καλών Τεχνών; Για να δημιουργηθεί όλο αυτό το σύστημα να βγάζει ο κόσμος φωτογραφίες; Γιατί τα λέτε αυτά; Εσείς κυβερνάτε τον τόπο; Εσείς αποφασίζετε;», επεσήμανε.

«Κερδίσατε αλλά σήμερα δεν μπορείτε να λέτε πως θα γκρεμίσετε τον Ηρακλή. Ο Ηρακλής είναι γιος του Αμφιτρίωνα και της Αλκμήνης και καταγωγή από το Άργος. Και αυτό το πράγμα πρέπει να είναι εκεί που είναι γιατί έχουν γνωμοδοτήσει όλα τα συμβούλια και για να το επισκέπτεται ο κόσμος. Και εκείνα τα άλλα που σας τρομάζει και σας τρελαίνει το όνομά μου, όσο ο εγωισμός και η αλαζονεία που έχετε θα είναι σε σημείο που δεν θα βλέπετε τίποτα παρά μόνο ό,τι έκανε ο Καμπόσος», συνέχισε.

«Κάντε έργα εδώ είμαστε να χειροκροτήσουμε αλλά μην αρχίσετε τις ιστορίες του γκρεμίζω. Έχω να πω ένα πράγμα, συνεχίσετε και σε τέσσερα χρόνια που θα στήνονται τα ψηφοδέλτια να έχετε να πείτε για τα έργα που κάνετε εσείς και όχι εμείς. Και ειδοποιήστε τα παλικαράκια στο δημοτικό συμβούλιο πως μεγάλες λέξεις λέγονται μετά από μεγάλα έργα», ανέφερε ο πρώην δήμαρχος.