Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 08:48

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό «Ευτυχία» διευρύνει τις δράσεις του

Γράφτηκε από την

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό “Ευτυχία” διευρύνει τις δράσεις του εν καιρώ πανδημίας προσφέροντας νέες υπηρεσίες στα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους.

Με αφορμή τον Μήνα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό ο διοικητικά υπεύθυνος του Κέντρου και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας Κώστας Σαραβελάκης, μιλά για τις νέες υπηρεσίες όπως είναι η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης και η ομάδα συμβουλευτικής προσέγγισης, αλλά και τις δυσκολίες που πέρασαν γονείς και παιδιά όταν αναγκαστικά έκλεισε στην πρώτη καραντίνα η δομή, πέρυσι το Μάρτιο.

 

Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 π.μ. έως και τις 2 μ.μ., και απαντά στο 27210 89978.

Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας δημιούργησε τη γραμμή βάσει ενός προγράμματος, το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση, συντονισμό και εποπτεία της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας. Μέσω του εν λόγου προγράμματος “υποστηρίζουμε άτομα που λόγω του κορονοϊού ή λόγω της όλης γενικότερης κατάστασης δεν υποστηρίζονται, είναι κλεισμένα στο σπίτι και χρειάζονται επιπλέον βοήθεια”, λέει ο κ. Σαραβελάκης. Η τηλεφωνική γραμμή δεν παρέχει μόνο ψυχολογική υποστήριξη, αλλά σε αυτήν “μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για θέματα που τον απασχολούν για το παιδί του, για την οικογένεια, επιδοματικά θέματα ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα”, και μπορεί “να μην απαντηθεί εκείνη την ώρα, αλλά το αίτημα καταγράφεται και μετά ανάλογα με την ειδικότητα η οποία είναι απαραίτητη, θα το επεξεργαστούν και θα επικοινωνήσουν από το Κέντρο με τον αιτούντα/ούσα, έτσι ώστε να τους δώσουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις”.

 

ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ

Το Κέντρο “Ευτυχία” στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους γονείς στις τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δημιούργησε παράλληλα ομάδα συμβουλευτικής προσέγγισης. Γενικότερα, οι νέες υπηρεσίες που “τρέχει” το Κέντρο και βασίζονται στο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας στοχεύουν, όπως λέει ο Κ. Σαραβελάκης, κυρίως “σε άτομα με αυτισμό τα οποία, δυστυχώς για πολλούς λόγους, πέρα από τον κορονοϊό, είναι κλεισμένα στο σπίτι”. Αλλωστε, “οι δομές για ενήλικες δεν είναι τόσες ώστε να δίνεται η δυνατότητα μιας δημιουργικής απασχόλησης-διεξόδου, οπότε βάσει των δυνατοτήτων μας και του συγκεκριμένου προγράμματος, προσπαθούμε να δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε προς αυτά τα άτομα”. Ετσι, λέει ο ίδιος, μέχρι ώρας παρατηρείται “μια αρκετά σημαντική ανταπόκριση και υποστήριξη τέτοιων ατόμων είτε στο Κέντρο μας είτε σε εξωτερικά προγράμματα που γίνονται κυρίως στο εθνικό στάδιο ή σε άλλους χώρους, γιατί πολλά από τα άτομα αυτά μας ενδιαφέρει να βγουν από το σπίτι και να πάρουν κοινωνικές δεξιότητες, που είναι απαραίτητες για να μπορέσουν να ζήσουν όσο πιο αυτόνομα γίνεται”.

 

ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ LOCKDOWN

Η λειτουργία της δομής είχε επηρεαστεί πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown πέρυσι το Μάρτιο, όπως λέει ο διοικητικά υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας “Ευτυχία”, καθώς “δεν λειτουργούσαμε διά ζώσης αλλά μόνο εξ αποστάσεως, όπου μπορούσε και όπως μπορούσε να γίνει διαδικτυακά”. Κάτι που “σίγουρα δεν ήταν επαρκές αλλά ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, έτσι ώστε να κρατάμε μια επαφή με τις οικογένειες, αλλά και με τα άτομα, τουλάχιστον για να τα βλέπουμε και να μας βλέπουν…”. Μια δύσκολη περίοδος κατά την οποία πολλά παιδιά και έφηβοι έχασαν την καθημερινή ρουτίνα τους, αλλά “ευτυχώς δεν υπήρξε αντίστοιχη απόφαση στο δεύτερο lockdown· συνεχίσαμε κανονικά περιορίζοντας απλώς κάποιες ομαδικές δραστηριότητες ως προς τον αριθμό ατόμων, όπως και τη χρήση κάποιων αιθουσών, ενώ καθιερώσαμε εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης κορονοϊού για όλο το προσωπικό, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ”.

 

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

“Ηταν επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει η δομή, οι γονείς βίωσαν πολύ άσχημες καταστάσεις πέρυσι κλεισμένοι μέσα στο σπίτι. Ολες οι δομές, τα πάντα, παρέμειναν κλειστά και τα παιδιά δεν είχαν κάπου να πάνε, παρέμεναν μακριά από κάθε δραστηριότητα, κλεισμένα 24 ώρες το 24ωρο”, αναφέρει ο Κ. Σαραβελάκης και παροτρύνει να φανταστούμε πώς ήταν για όλους μας να ζούμε σε συνθήκες εγκλωβισμού, για να καταλάβουμε “πώς νιώθουν τα παιδιά τα οποία έχουν μια έντονη κινητικότητα, έναν έντονο παρορμητισμό και πρέπει κάπου να τον εκτονώσουν”.

Αλλά και οι οικογένειες “πέρασαν πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις, ιδιαίτερα οικογένειες με παιδιά χαμηλής λειτουργικότητας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε οργανωμένες δραστηριότητες ή να απασχολούνται με δράσεις μέσα στο σπίτι ώστε να έχουν μια απασχόληση… Μπορούμε να καταλάβουμε όλοι το πόσο άσχημες είναι οι συνθήκες εγκλεισμού στο σπίτι για τα ίδια τα παιδιά, για τους γονείς και για τα αδέρφια τους”, λέει καταλήγοντας ο Κώστας Σαραβελάκης.

 

Ο ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΝΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ο Απρίλιος είναι ο Μήνας Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό. Ετσι, ξεκίνησαν στις 2 Απριλίου σε συνεργασία με το ΚΕΣΥ Μεσσηνίας και συνεχίζονται διαδικτυακές ενημερώσεις σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όποιο σχολείο επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει με το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας και το Κέντρο Ημέρας “Ευτυχία”. Οι μαθητές που συμμετέχουν ενημερώνονται σχετικά με τη διαταραχή, καθώς και τους τρόπους προσέγγισης και υποστήριξης συμμαθητών τους που είναι στο φάσμα του αυτισμού.

Αξίζει να αναφέρουμε και τη συμμετοχή του Κέντρου “Ευτυχία” σε δίκτυο φορέων από όλη την Ελλάδα, μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου. Σκοπό έχει τη συνεργασία σε θέματα εργασιακής ένταξης και εμπειρίας για άτομα με αυτισμό και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες.