Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 22:19

Πρόεδροι ελεύθερων επαγγελματιών: "Οι βουλευτές να ανοίξουν το δικό τους κλειστό κλαμπ"

Γράφτηκε από την

Τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν στο άνοιγμα των επαγγελμάτων τους ανέπτυξαν χθες σε κοινή συνέντευξη οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, της νομαρχιακής επιτροπής του ΤΕΕ Νίκος Πατσαρίνος και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Στέφανος Καμινιώτης.
Επίθεση στους βουλευτές έκανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης και τους προκάλεσε "να ανοίξουν πρώτα το δικό τους κλειστό κλαμπ" - τη Βουλή. Τους πρότεινε επίσης να παραιτηθούν της βουλευτικής αποζημίωσης και της... κληρονομικότητας του αξιώματός τους, να τολμήσουν να μειώσουν τον αριθμό τους σε 200, καθώς και να καθιερώσουν 2ετή θητεία. Οσον αφορά τις επιπτώσεις του επίμαχου νομοσχεδίου στο δικηγορικό επάγγελμα, τόνισε ότι η απελευθέρωση θα οδηγήσει σταδιακά στην εξαφάνιση της ατομικής ανεξάρτητης δικηγορίας και στην παράλληλη επικράτηση μεγάλων δικηγορικών εταιρειών. Σημείωσε δε ότι η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών εξυπηρετεί τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής Μεσσηνίας του ΤΕΕ Νίκος Πατσαρίνος αναφέρθηκε στην τρέχουσα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και επέκρινε την κυβέρνηση επειδή, όπως είπε, προσπαθεί να περάσει τους ωμούς νόμους της αγοράς σε όλους τους κλάδους. Αναφέρθηκε τη μεγάλη ανεργία των μηχανικών και στα προβλήματα που προκαλεί η μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Επίσης σημείωσε ότι η αμοιβή των μηχανικών δεν υπερβαίνει το 4-5% και ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διασφαλίζεται η κατώτατη αμοιβή. Πρόσθεσε δε ότι οι κατώτατες αμοιβές εξασφαλίζουν την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών και κατασκευών. Κλείνοντας, πρότεινε τη θεσμοθέτηση μητρώου κατασκευαστών ιδιωτικών έργων και φορέα πιστοποίησης.
"Η συνταγή της κυβέρνησης βλάπτει τη δημόσια υγεία", τόνισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Στέφανος Καμινιώτης. Είπε ότι οι φαρμακοποιοί δεν θα γίνουν πειραματόζωα της κυβέρνησης και τόνισε ότι το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους θα έχει ως αποτέλεσμα να ανοίξουν χιλιάδες νέα φαρμακεία σε μια αγορά που είναι ήδη κορεσμένη. Εξέλιξη που, όπως είπε, θα οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση των φαρμακοποιών. Αναφερόμενος στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, τόνισε ότι το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα για να αντιμετωπίζονται τα φαρμακεία σαν εμπορικό κατάστημα. Τέλος, ζήτησε να ισχύσει για τα φαρμακεία ό,τι ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Ν.Κ.