Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011 21:10

Απελπισμένοι οι κάτοικοι της Αγ. Τριάδας από τη δράση των τσιγγάνων

Γράφτηκε από την
Απελπισμένοι οι κάτοικοι της Αγ. Τριάδας από τη δράση των τσιγγάνων

Απελπισμένοι είναι οι κάτοικοι στην περιοχή της Αγ. Τριάδας με τους τσιγγάνους που τους κάνουν το βίο αβίωτο, όπως είπαν στην "Ε". Σύμφωνα με τους περίοικους ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και η Αστυνομία είναι ανύπαρκτοι, κι έτσι περιμένουν από τον εισαγγελέα να επέμβει. Περιέγραψαν μια άγρια κατάσταση στην καθημερινότητά τους που κάθε μέρα γίνεται και πιο δύσκολη - με κλεψιές, τσακωμούς, επιθέσεις με πέτρες, όπλα, μουσικές στη διαπασών, απειλές και βρισιές. Σε σημείο μάλιστα που σκέφτονται αν πρέπει οι ίδιοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.
«Εχουμε απαίτηση να φύγουν», ήταν από τις πρώτες κουβέντες που μας είπε ο Σωτήρης Παπαβασιλόπουλος. Ο ίδιος και η γυναίκα του Σοφία προχθές πέρασαν ακόμα μια νύχτα ξάγρυπνοι λόγω... τσιγγάνικου γάμου. «Ολη νύχτα ακούγαμε τις μουσικές και τις καραμπίνες. Κάποια στιγμή φοβηθήκαμε ότι σκοτώνονται εκεί έξω», είπε η κ. Σοφία. Αυτή βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά αλλά ούτε και το μοναδικό πρόβλημα με τους γείτονές τους τσιγγάνους: «Εχουμε κάνει επανειλημμένα παράπονα στο δήμαρχο και στην Αστυνομία. Κλέβουν ό,τι βρουν κι αναγκαζόμαστε να κλειδωνόμαστε στα σπίτια μας, γιατί είναι κι εκδικητικοί και κάνουν φασαρίες», σημείωσαν - ενώ αναφέρθηκαν επίσης στη «βρώμα και δυσωδία από τα σκουπίδια στον καταυλισμό τους». Πάντως όπως τόνισαν δεν ενοχλούν όλοι, καθώς υπάρχουν και τσιγγάνοι που δεν έχουν δώσει δικαιώματα.
Με τις αρχές «που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», τα έχουν ο Γιάννης Βασιλόπουλος και η γυναίκα του Βάσω. Οπως τόνισαν, «σαν πολίτες της Καλαμάτας απαιτούμε ίση συμπεριφορά απέναντι σε όλους». Και εξηγούν ότι παρά τα επανειλημμένα παράπονα στο δήμαρχο και την Αστυνομία, αλλά και τις διαβεβαιώσεις για την έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής των τσιγγάνων, «ο εισαγγελέας δεν έχει ακόμα επέμβει». Αγανακτούν επίσης γιατί «αν εμείς κάναμε φασαρίες, κλέβαμε, απειλούσαμε, προκαλούσαμε τον κόσμο... θα είχαμε υποστεί τις συνέπειες του νόμου - κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει με τους τσιγγάνους, κι έτσι το εκμεταλλεύονται και συνεχίζουν να προκαλούν». Μάλιστα όπως μας είπαν, δεν πάει καιρός που επειδή έγινε μια παρατήρηση σ' ένα τσιγγανόπουλο, «πλάκωσε μια ομάδα με πέτρες και ξύλα κι απειλούσαν τις οικογένειές μας. Με τα χίλια ζόρια ήρθε η Αστυνομία. Παίρναμε τηλέφωνο και μας έλεγαν "τι να σας κάνουμε εμείς;"». Η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική που, όπως τόνισε το ζευγάρι, «έχουμε φτάσει στα όριά μας και δεν θα αργήσει να φουντώσει καμιά εξέγερση».
Ο βίος αβίωτος έχει γίνει για τους κατοίκους, σύμφωνα με όσα περιέγραψε και η Ελένη Μπαλαμπάνη: «Κάθε βράδυ δεν μπορούμε να κοιμηθούμε - κι όχι μόνο για το χθεσινό (σ.σ. το προχθεσινό γαμήλιο γλέντι των τσιγγάνων), αλλά εδώ και χρόνια». Ομως οι μουσικές, τα γαμήλια γλέντια κι οι πιστολιές δεν είναι τα μόνα προβλήματα: «Δεν έχουν αφήσει τίποτα, κλέβουν μέχρι και τα παιχνίδια των παιδιών, μας πετάνε πέτρες και μας βρίζουν». Ακόμα χειρότερα δε, «κυκλοφορούν με όπλα μέσα στα αυτοκίνητα» και έχουν γίνει ο φόβος κι ο τρόμος για όλους στη γειτονιά - κι έτσι όλοι, όπως σημείωσε η κ. Μπαλαμπάνη, «περιμένουμε από τον εισαγγελέα να επέμβει».
Η Κατερίνα Γιαννούλη μας μίλησε για τους πυροβολισμούς που έπεφταν πάνω στο γλέντι την προηγούμενη νύχτα, λέγοντας ότι κοιμήθηκα στις 6 το πρωί με τη φασαρία. Εν τω μεταξύ, αν κάποιος τολμήσει να τους κάνει παρατήρηση, «μας κυνηγάνε με τα ρόπαλα - κι ούτε η Αστυνομία τολμά να πλησιάσει γιατί κάνουν τους νταήδες». Είπε επίσης ότι «βρίζουν και επιτίθενται για ασήμαντους λόγους, δεν πάει καιρός που έπεσε ξύλο και φοβηθήκαμε ότι θα σκότωναν ένα γείτονα».
Η Κατερίνα Παναγιωτοπούλου πλησιάζοντας είπε «εγώ τους έχω κοντά μου. Με βρίζουν, πετάνε πέτρες και βάζουν το ράδιο στη διαπασών». Κι όταν έχουν γλέντι «δεν ησυχάζουμε όλη νύχτα, χαλάει ο κόσμος από τις πιστολιές». Αν τους πουν κάτι... «γίνονται προκλητικοί. Πετάξανε την άλλη φορά πέτρες και γουβώσανε καινούργιο αυτοκίνητο».
Ο Γιάννης Δ. σημείωσε ότι «η δυνατή μουσική είναι το λιγότερο. Χθες (σ.σ. προχθές) αδειάσανε 40-50 πιστόλια». Επίσης, «δίπλα τους ακριβώς έχει δημιουργηθεί σκουπιδότοπος, το μικρότερο ποντίκι είναι ίσα με μια γάτα!». Αλλά το ανησυχητικότερο είναι «τα επεισόδια με τη γειτονιά», γι' αυτό θεωρεί πως «το καλύτερο είναι να φύγουν».
Ο κ. Γιάννης είπε ότι «είναι εκδικητικοί, μας σπάνε τα αυτοκίνητα για αντίποινα». Ενα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στη γειτονιά, όπως μας είπε, είναι οι ρευματοκλοπές: «Παίρνουν ρεύμα με καλώδια και μας αφήνουν χωρίς ρεύμα ή καίγονται οι συσκευές μας. Επίσης δεν μπορούμε να κοιμηθούμε όταν έχουν γλέντι. Υπάρχουν άνθρωποι που ξυπνάνε πρωί για το μεροκάματο και μένουν ξάγρυπνοι όλη νύχτα». Αναρωτήθηκε «τι θα κάνουμε εμείς, θα πρέπει να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας;», αφού όπως είπε «έχουμε μαζέψει υπογραφές κι έχουμε πάει στο Υγειονομικό, αλλά τίποτα». Και πρόσθεσε πως «ούτε η Αστυνομία δεν τους αγγίζει».
Η Ειρήνη Κουράκου ανέφερε ότι τραυματίστηκε σε μια συμπλοκή μεταξύ περίοικων και τσιγγάνων: «Βγήκα να πάρω την εγγόνα μου από το δρόμο γιατί φοβήθηκα, κι ένα ξύλο που πετάξανε για άλλον με χτύπησε στο χέρι και χρειάστηκε να κάνω ράμματα, γιατί έφυγε ολόκληρο κομμάτι». Οπως είπε «η ζωή με τους τσιγγάνους δεν υποφέρεται. Από τη βρωμιά έχουμε γεμίσει ποντίκια, κλέβουν τα πάντα...». Και καταλήγοντας αναρωτήθηκε: «Ο δήμαρχος τι κάνει; Χθες (σ.σ. προχθές) δεν κοιμηθήκαμε ούτε λεπτό».


NEWSLETTER