Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2012 04:49

Επιστολή στον Σαμαρά από τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα πυροδάνεια απειλούν την εθνική οικονομία

Γράφτηκε από την
Επιστολή στον Σαμαρά από τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα πυροδάνεια απειλούν την εθνική οικονομίαΠανελλήνια διάσταση έλαβε το θέμα της αυτόματης πληρωμής της πρώτης πυροδόσης με χρήματα από τους καταθετικούς λογαριασμούς των δανειοληπτών. Η ενέργεια αυτή των τραπεζών, αν και οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους, αιφνιδίασε και προβλημάτισε πολλά κυβερνητικά στελέχη καθώς βρέθηκαν προ τετελεσμένου γεγονότος. Η αυτόματη πληρωμή ουσιαστικά ακύρωσε την παράταση του ενός χρόνου που είχε δώσει η κυβέρνηση, αφού δεν μπορούν να κάνουν χρήση του ευεργητικού μέτρου οι επιχειρηματίες που είχαν χρήματα στους καταθετικούς τους λογαριασμούς.
Η κυβέρνηση τώρα αναζητά τρόπο για συνολική ρύθμιση της αποπληρωμής των πυρόπληκτων δανείων, γνωρίζοντας ότι το πρόβλημα ξεπερνά την τοπική διάσταση και μπορεί να έχει απρόβλεπτα μεγάλες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Ενδεικτικό της έκτασης του θέματος ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν πανελλαδικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το χθεσινό ρεπορτάζ της "Ε". Δημοσιογράφοι από την Αθήνα τηλεφώνησαν στην "Ε" και ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για τα δάνεια πυροπλήκτων και τις τελευταίες εξελίξεις.
Τέλος, επιστολή στο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με την ανάληψη χρημάτων από τους καταθετικούς λογαριασμούς των δανειοληπτών έστειλαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι βουλευτές των πυρόπληκτων νομών.

Επιστολή στο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με την ανάληψη χρημάτων από τους καταθετικούς λογαριασμούς των πυρόπληκτων δανειοληπτών έστειλαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι βουλευτές Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, Ηλείας Εφη Γεωργοπούλου, Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς, Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας, Αχαΐας  Μαρία Κανελλοπούλου και Εύβοιας Βαγγέλης Αποστολόπουλος.  Αναλυτικά η επιστολή:
"Κύριε πρωθυπουργέ,
Παρά την παρέμβασή σας και την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο σας, για τα δάνεια των πυρόπληκτων, οι τράπεζες όχι μόνο αγνόησαν τις κατευθύνσεις σας, αλλά και εντελώς προκλητικά προχώρησαν στις παρακάτω εξοργιστικές πράξεις:
1) Οι τράπεζες προέβησαν παράνομα και καταχρηστικά σε αναλήψεις χρημάτων από τους καταθετικούς λογαριασμούς των πελατών πυρόπληκτων δανειοληπτών προς εξόφληση των δήθεν ληξιπρόθεσμων οφειλών των εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων των πυρόπληκτων νομών.
2) Συνεχίζουν να αρνούνται να εφαρμόσουν ενιαία χωρίς εξαιρέσεις και διαχωρισμούς τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις παρατάσεων κατά 1 χρόνο των δανείων των πυρόπληκτων νομών, προφασιζόμενες διάφορες νομοτεχνικές ατέλειες.
Για όσους γνωρίζουν καλά το θέμα, οι τράπεζες έχουν εφεύρει το επιχείρημα της διάκρισης των δανείων σε εγγυημένα από το Δημόσιο και σε μη εγγυημένα. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους που έχει εκδώσει κατά το παρελθόν το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα με την αρ. πρωτ. 1194/9-4-2010 με την οποία ο τότε Γ.Γ. κ. Δημήτρης Σπυράκης τόνιζε χαρακτηριστικά: «Ωστόσο με βάση το σκοπό και το πνεύμα του νόμου, πρέπει να γίνει δεκτό ότι στην παρ. 7 του άρθρου 2 του ν. 3816/10 υπάγονται και τα δάνεια των επιχειρήσεων και επαγγελματιών των πυρόπληκτων περιοχών από τις πυρκαγιές του 2007 που ρυθμίστηκαν με το άρθρο 36579/Β.1666/27-8-2007 (ΦΕΚ 1740Β) απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Διαφορετικά το αποτέλεσμα θα ήταν μια διακριτικά δυσμενής μεταχείριση και μάλιστα σε βάρος δανειοληπτών που παρέχουν οι ίδιοι επαρκείς εγγυήσεις...».
Κύριε πρωθυπουργέ,
Ζητούμε την άμεση προσωπική σας παρέμβαση για την πλήρη επίλυση του θέματος ώστε:
α) Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη και ανάλγητη συμπεριφορά των τραπεζών, οι οποίες βασανίζουν κυριολεκτικά χιλιάδες μικροεπαγγελματίες δανειολήπτες, οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής.
β) Να γίνει αντιλογισμός των χρημάτων, τα οποία παράνομα, αυθαίρετα και καταχρηστικά υφάρπαξαν από τους καταθετικούς λογαριασμούς των πελατών - δανειοληπτών οι τράπεζες και να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στους καταθετικούς λογαριασμούς των πελατών.
Κύριε πρωθυπουργέ,
Σας επισημαίνουμε ότι αν δεν υπάρξει άμεσα επίλυση του θέματος κινδυνεύει να «τιναχθεί» κυριολεκτικά η οικονομία και των 8 πυρόπληκτων νομών στον αέρα και να προκαλέσει «ντόμινο» δυσμενών εξελίξεων για όλη την Ελλάδα".

NEWSLETTER