Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011 21:01

Σε καλό δρόμο ο περιφερειακός - Εγκρίθηκαν 8,9 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις

Γράφτηκε από τον
Σε καλό δρόμο ο περιφερειακός - Εγκρίθηκαν 8,9 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις

Κρίσιμη για την ολοκλήρωση του περιμετρικού δρόμου της Καλαμάτας είναι η συνεδρίαση του Εφετείου στις 5 Δεκεμβρίου, στην οποία το υπουργείο Υποδομών επιδιώκει τη μείωση των τιμών των απαλλοτριώσεων και κυρίως την εξάλειψη των ειδικών αποζημιώσεων. Το υπουργείο ενέκρινε, τις προηγούμενες ημέρες, τη διάθεση 8,9 περίπου εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις στο πρώτο τμήμα του περιμετρικού από τη Σπερχογεία έως τον κόμβο Καρέλια. Χρήματα που θα παρακατατεθούν το επόμενο διάστημα, ενώ έχει ήδη εγκρίνει 1 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις στην περιοχή όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί η γέφυρα του Νέδοντα, θέλοντας να μην καθυστερήσει το έργο. Και ελπίζει στην απόφαση του Εφετείου για να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και να ολοκληρωθεί το έργο του περιμετρικού, όπως περιλαμβάνεται στη σύμβαση παραχώρησης.
Ο πλέον αρμόδιος για το έργο προϊστάμενος του υπουργείου,  Γιάννης Καρνέσης, μας ενημέρωσε χθες ότι για το πρώτο τμήμα έως τον κόμβο Καρέλια, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012, έχει δοθεί άλλο 1 εκ. ευρώ για επιτάξεις, ενώ έχει εγκριθεί και συμπληρωματική απαλλοτρίωση με την αλλαγή της χάραξης (κοντά στον υποσταθμό της ΔΕΗ), η οποία δεν έχει ακόμα πληρωθεί.
Ξεκαθάρισε ότι το συνολικό ποσό των απαλλοτριώσεων που προσδιόρισε πρωτόδικα το δικαστήριο για όλο τον περιμετρικό (έως τη Λακωνικής) είναι 23 εκ. ευρώ, αλλά αν αυτό γίνει αποδεκτό από το Δημόσιο μπορεί να ανεβάσει το ποσό στα 40 εκ. ευρώ. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, οι πρωτόδικες αποφάσεις περιλαμβάνουν και ειδικές αποζημιώσεις, τις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν άλλοι 250 ιδιοκτήτες. Και με το δεδικασμένο, αν δεν αντιμετωπιστεί, είναι λογικό να δικαιωθούν στο Εφετείο. «Γι’ αυτό πασχίζουμε να εξαλείψουμε τις ειδικές αποζημιώσεις. Θα αποφύγουμε την αύξηση και θα μειώσουμε και το πρωτόδικο συνολικό ποσό των απαλλοτριώσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε ότι στο πρώτο κομμάτι έως τον κόμβο Καρέλια δεν υπάρχουν ειδικές αποζημιώσεις, γι’ αυτό και θα παρακατατεθούν τα χρήματα.
Οσον αφορά το 2ο εγκεκριμένο διορθωτικό κτηματολόγιο που εστάλη στο Δήμο Καλαμάτας, για το τμήμα του περιμετρικού από τη Σπερχογεία έως το Νέδοντα, ενημέρωσε ότι οι διορθώσεις έγιναν μετά τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν και πως με βάση αυτό το κτηματολόγιο θα γίνει η κρίσιμη εκδίκαση της 5ης Δεκεμβρίου στο Εφετείο.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


«Σε καλό δρόμο» εκτίμησε ότι βρίσκονται οι διαδικασίες για την κατασκευή του περιμετρικού της Καλαμάτας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Μάλιστα χθες στην ιστοσελίδα του δήμου αναρτήθηκε έγγραφο του υπουργείου Υποδομών που ενημερώνει ότι εγκρίθηκε το διορθωτικό κτηματολόγιο του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα στο τμήμα Τσακώνα - Καλαμάτα για την κατασκευή του περιμετρικού από χ.θ 21 + 900 έως χ.θ 29 + 100 στη Γ.Ε 29Ν. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δήμου, ο κτηματολογικός χάρτης έχει αποσταλεί για δημοσιοποίηση-ανάρτηση στο Δικαστικό Γραφείο Καλαμάτας και στην Κτηματική Υπηρεσία Καλαμάτας.


NEWSLETTER