Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012 08:47

Στο έλεος των κυμάτων το λιμάνι του Μαράθου

Γράφτηκε από τον
Στο έλεος των κυμάτων το λιμάνι του Μαράθου

Στο έλεος της κακοκαιρίας και της θαλασσοταραχής βρέθηκε για ακόμη μια φορά χθες το μικρό λιμάνι του Μαράθου, το οποίο έχει πια καταστραφεί πλήρως, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα τα σκάφη που ελλιμενίζονται σε αυτό.

Οι ψαράδες του Μαράθου με τον χθεσινό δυτικό/βορειοδυτικό κυματισμό είδαν τα πελώρια κύματα να μπαίνουν χωρίς καμία αντίσταση μέσα στη λεκάνη του λιμανιού από τον ανύπαρκτο πλέον προσήνεμο μόλο, ο οποίος έχει ισοπεδωθεί, αλλά και από τον αποδυναμωμένο υπήνεμο μόλο που δεν μπορεί να αντέξει όλο αυτόν τον κυματισμό. Ετσι από νωρίς το πρωί βρίσκονταν στο πόδι επιτηρώντας τα σκάφη τους, καθώς γι' αυτούς είναι τα βιοποριστικά τους μέσα. Και για ακόμη μια φορά επισήμαναν τις κούφιες υποσχέσεις που ακούνε εδώ και 20 χρόνια, για παρεμβάσεις στο λιμάνι του Μαράθου, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει τίποτα - με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να ζουν με την αγωνία και το άγχος αν μετά από κάθε κακοκαιρία τα σκάφη τους θα αντέξουν μέσα στο λιμάνι, το οποίο πλέον δεν παρέχει καμία προστασία.

Από τους επαγγελματίες τις περιοχής ο Γιάννης Τεριζάκης μας επισήμανε: «Είναι ευκαιρία με αυτόν τον παλιόκαιρο να δουν οι υπεύθυνοι ότι δεν ανησυχούμε και δεν φωνάζουμε χωρίς λόγο για τα σκάφη και την περιουσία μας. Η θάλασσα έχει διαλύσει τα μπλόκια και όλο το μόλο του λιμανιού, κι όσο υπάρχει φουρτούνα τα προβλήματα μεγαλώνουν και δεν μειώνονται. Εδώ και 20 χρόνια περιμένουμε ακόμη την μπίγα... Να δούμε πόσο ακόμη θα πρέπει να περιμένουμε. Τα σκάφη κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή! Είμαστε διαρκώς εδώ για να δούμε μήπως δημιουργηθεί πρόβλημα. Οι υπεύθυνοι πρέπει να έρθουν να δουν το λιμάνι και τα προβλήματά του όχι σε μπουνάτσες, αλλά σε φουρτούνες».

Ο ψαράς Γιάννης Καμπύλης από την πλευρά του μας είπε: «Η κατάσταση είναι άθλια και τη βλέπει ο καθένας. Τα σκάφη κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καταστραφούν. Πρέπει να φτιαχτεί το λιμάνι, διαφορετικά εμείς οι αλιείς της περιοχής τελειώσαμε. Υποσχέσεις μάς έχουν δώσει, αλλά δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα, με αποτέλεσμα τα σκάφη να είναι διαρκώς σε κίνδυνο».

Τέλος, ο πρόεδρος του χωριού Γιώργος Μίγγας τόνισε: «Ελεος πια, ας βρεθεί κάποιος να μας βοηθήσει! Είμαστε απροστάτευτοι, παρακαλάμε τους πάντες για βοήθεια. Μας υπόσχονται εδώ και 20 χρόνια μια βοήθεια στο αυτονόητο, αλλά δεν υπάρχει κάποιος να μας βοηθήσει. Είμαστε απροστάτευτοι! Αν πάθει κάποιου η περιουσία ζημιά, ποιος θα την πληρώσει; Είμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι καθημερινά, έλεος...».

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER