Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 09:21

Τι συμβαίνει τελικά με το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο; - Σημαντικά ερωτήματα για την κυβερνητική τακτική

Γράφτηκε από τον

 

Ερωτήματα, τόσο για τα κριτήρια επιλογής των παρόχων όσο και για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των δικτύων και την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου στους καταναλωτές της Πελοποννήσου, προκαλεί η κυβερνητική ενεργειακή πολιτική – καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην των πολιτών και χωρίς να προηγηθεί διάλογος.

Συγκεκριμένα, οι Πελοποννήσιοι πληροφορήθηκαν ότι η Hengas ξεκίνησε την κατασκευή του δικτύου στη Μεγαλόπολη, ότι έχει πάρει άδεια για τα δίκτυα της Τρίπολης και της Κορίνθου, και ότι ενδέχεται να λάβει άδεια για Μεσσήνη και για Καλαμάτα. Αλλά κανένας δεν γνωρίζει ούτε τα κριτήρια επιλογής του παρόχου ούτε για ποιους λόγους επιλέχτηκε το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) αντί να συνδεθούν τα δίκτυα με τον κεντρικό αγωγό που τροφοδοτεί με αέριο τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της Μεγαλόπολης.

Άλλωστε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχει επισημάνει πολλές φορές την αντίφαση και τον κίνδυνο να συνδεθεί με τον αγωγό της Μεγαλόπολης η Πάτρα και να μείνει ασύνδετη η διπλανή Καλαμάτα. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Νίκας έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα διαθέσει 20 εκ. ευρώ μόνο για δίκτυα της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΔΑ). Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η Περιφέρεια έχει προσφύγει κατά της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με την οποία η Περιφέρεια της Πελοποννήσου εξαιρείται από το 5ετές πρόγραμμα (2020-2024) ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΔΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με την Περιφέρεια, "για την εκχώρηση της άδειας εγκατάστασης φυσικού αερίου στην Κόρινθο και στην Τρίπολη έχουν προσφύγει δικαστικά η ΔΕΔΔΑ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου". Αν πράγματι έχει προσφύγει και η κρατική ΔΕΔΔΑ κατά της απόφασης για τα δίκτυα της Τρίπολης και της Κορίνθου, τότε πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για την κυβερνητική ενεργειακή πολιτική στην Πελοπόννησο – αφού όπως φαίνεται η μισή κυβέρνηση διαφωνεί με την άλλη μισή… ή δεν γνωρίζει το ένα υπουργείο τις αποφάσεις του άλλου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, εκτός της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κανένας άλλος αυτοδιοικητικός η επιχειρηματικός φορέας στη Μεσσηνία δεν έχει εκφράσει άποψη για τα δίκτυα του φυσικού αερίου σε Καλαμάτα και Μεσσήνη. Έτσι δεν γνωρίζουμε αν οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης καθώς και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας είναι υπέρ της κατασκευής των δικτύων "πάση θυσία" ή αν έχουν θέσει οικονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία τους.

 

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 

Σε κάθε περίπτωση, η "Ε" καταγράφει τα ερωτήματα για το φυσικό αέριο, επιχειρώντας να ξεκινήσει το διάλογο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση:

1) Η Καλαμάτα και η Μεσσήνη θα συνδεθούν με τον αγωγό της Μεγαλόπολης ή θα τροφοδοτούνται με συμπιεσμένο ή υγροποιημένο αέριο;

2) Το συμπιεσμένο ή υγροποιημένο αέριο θα έρχεται με βυτία από την Αττική ή με πλοία στον Μεσσηνιακό Κόλπο;

3) Θα υπάρχει τιμή πλαφόν για τους καταναλωτές ή ενδέχεται οι Μεσσήνιοι να πληρώνουν ακριβότερα το υγροποιημένο ή συμπιεσμένο αέριο από το φυσικό αέριο των αγωγών;

4) Ο εξοπλισμός σύνδεσης με το δίκτυο θα επιβαρύνει συνολικά τον καταναλωτή ή υπάρχει ενδεχόμενο επιδότησης, όπως στη Μεγαλόπολη;

5) Ποιες δημοτικές ενότητες της Καλαμάτας και της Μεσσήνης σχεδιάζεται να αποκτήσουν δίκτυο φυσικού αερίου;

6) Προβλέπεται δίκτυο για αγροτικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες, και σε ποιες δημοτικές ενότητες;

7) Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή των δικτύων της Καλαμάτας και της Μεσσήνης ή οι αποφάσεις για την κατασκευή τους θα ληφθούν με τους συνήθεις ελληνικούς ρυθμούς;

Θ.Λ.