Σάββατο, 25 Μαϊος 2024 08:31

Γαλάζιες Σημαίες σε 9 ακτές της Μεσσηνίας (βίντεο)

Γαλάζιες Σημαίες σε 9 ακτές της Μεσσηνίας (βίντεο)

 

Εννέα Γαλάζιες Σημαίες κατέκτησαν για το 2024 οι ακτές κολύμβησης της Μεσσηνίας, από τις οι 5 στον Δήμο Καλαμάτας.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πήρε συνολικά 39 σημαίες, από τις περιφέρειες με τις λιγότερες σημαίες, ενώ πρώτευσαν η Περιφέρεια Κρήτης με 146 και ο νομός Χαλκιδικής με 95 σημαίες.

Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε χθες στην Καλαμάτα, στην ακτή της Ανάστασης στην Ανατολική Παραλία, στο κατάστημα “Thalassa”.

Οι Γαλάζιες Σημαίες πιστοποιούν ότι οι ακτές αυτές πληρούν αυστηρά πρότυπα όσον αφορά σε: καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Οι ακτές της Μεσσηνίας που βραβεύτηκαν, είναι:

Δήμος Καλαμάτας: Ανάσταση και τέρμα Ναυαρίνου στην Ανατολική Παραλία, Αλμυρό στη Βέργα, Κορδίας στη Δυτική Παραλία και  Μικρή Μαντίνεια.

Δήμος Μεσσήνης: Μπούκα.

Δήμος Πύλου - Νέστορος: Γιάλοβα/Mandarin Oriental - Costa Navarino και Γιάλοβα/W - Costa Navarino.

Δήμος Τριφυλίας: Dunes Beach - Costa Navarino.

 

ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ

Αρχικά, χθες, στην Ανατολική Παραλία Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην βραβευμένη παραλία της Ανάστασης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 παιδιών και εκπαιδευτικών από σχολεία της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη από την Ναυαγοσωστική Σχολή Aqua Rescue, υπεύθυνη για την ναυαγοσωστική κάλυψη του Δήμου Καλαμάτας.

Το μεσημέρι σε ειδική εκδήλωση ανακοινώθηκαν οι βραβευμένες 625 ακτές, 18 μαρίνες και 9 τουριστικά σκάφη, παρουσία πολλών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων του τουρισμού.

Την εκδήλωση άνοιξαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE) Νίκος Πέτρου (με καταγωγή από τον Αμμο) και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο αντιδήμαρχος τουρισμού και αθλητισμού Γιώργος Λαζαίδης, ο αντιδήμαρχος πόλης και καθημερινότητας Δήμου Γλυφάδας Νίκος Τσαμπίρας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Αγριμανάκης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Μεσσήνης Ηλίας Γεωργόπουλος, ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας - πλοίαρχος Νικόλαος Κωνσταντέλλης, η προϊσταμένη Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέας Α - Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. δρ. Διονυσία Χατζηλάκου, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Κρανιώτης και η πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας Κατερίνα Γκόνου.

Από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του διεθνούς προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αναφέρθηκε ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση με αύξηση των βραβευμένων ακτών κάθε χρόνο, με τις βραβεύσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 600, και στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα να κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνώς ακτών.

 

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: “ΔΙΠΛΗ ΧΑΡΑ”

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “η χαρά μας είναι διπλή, γιατί αφενός η Καλαμάτα για ακόμα μια χρονιά θα έχει “Γαλάζια Σημαία” και αφετέρου γιατί από εδώ, στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα ένα μήνυμα για τη σημασία να διατηρούμε τις ακτές μας καθαρές, για τη σπουδαιότητα οι παραλίες μας να είναι φιλικές και προσβάσιμες, ασφαλείς για όλους τους λουόμενους”.

Ανέφερε πως “η πόλη έχει πεντακάθαρες παραλίες, καθώς εμείς κάθε 15 μέρες κάνουμε μετρήσεις σε 15 διαφορετικά σημεία, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώνονται, για να ξέρουν οι πολίτες ότι οι παραλίες μας είναι καθαρές και προσβάσιμες”.

Δήλωσε ότι από φέτος έχει Γαλάζια Σημαία και η παραλία του Κορδία, υπογραμμίζοντας πως “τρία χρόνια προσπαθούμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Δεν έρχεται εύκολα αυτό. Θέλει πολλή προσπάθεια, γίνονται έλεγχοι, μέχρι να φτάσουμε στις εγκρίσεις”.

Τέλος, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι “Καλαμάτα είναι μια πόλη που συνδυάζει πάρα πολλά πράγματα” και κάλεσε “όλο τον κόσμο να έρθει εδώ και να μείνει. Να γνωρίσει τη φιλοξενία των Καλαματιανών, να ζήσει”.

 

Η ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γ. Αγριμανάκης επεσήμανε την αεροπορική σύνδεση της πόλης του με την Καλαμάτα, που εγκαινιάζεται την 1η Ιουνίου με δύο πτήσεις την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σημείωσε τα οφέλη για τις δύο περιοχές από αυτή τη σύνδεση.

 

* Αργότερα, η Γαλάζια Σημαία για την ακτή της Ανάστασης έφθασε από τη θάλασσα με τζετ σκι και αναρτήθηκε στον ιστό της από τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και τον δήμαρχο Καλαμάτας, παρουσία αρκετών προσώπων που παρέστησαν στη εκδήλωση αναγγελίας.

Γ.Σ.