Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010 15:33

Περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων: Χωρίς γνωμοδότηση λόγω έλλειψης απαρτίας

Χωρίς την... έτσι κι αλλιώς διακοσμητικού χαρακτήρα γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οδεύει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος ο αναθεωρημένος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για να εγκριθεί.
Η γνωμοδότηση από το εν λόγω Σώμα -που είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει χθες στην Τρίπολη- δεν έγινε δυνατή αφού πολλά από τα μέλη του απουσίαζαν, με συνέπεια να μην υπάρξει απαρτία. Απέναντι στο γεγονός αυτό ο περιφερειάρχης Φώτης Χατζημιχάλης στάθηκε κριτικά, αν και με ήπιους τόνους.
Σε κάθε περίπτωση όμως, τόνισε προς τους λίγους παρόντες συμβούλους, «θα συνεχίσουμε τη διαδικασία της έγκρισης του περιφερειακού σχεδιασμού χωρίς τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, γιατί δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».
Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το πρόβλημα των απορριμμάτων «πρέπει να αντιμετωπιστεί, αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης, την πολιτική της οποίας υλοποιώ».
Απευθυνόμενος στους παρόντες συμβούλους -εκπροσώπους αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων της Περιφέρειας Πελοποννήσου- ο Φ. Χατζημιχάλης δήλωσε ότι η συνολική λογική στον περιφερειακό σχεδιασμό είναι «να μη δεχτούμε σύμμεικτα απορρίμματα, όπως προβλεπόταν στο παρελθόν που υπήρχε η τάση να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σχέδιο».
Οπως είπε, «το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων είναι η μείωση του όγκου των σκουπιδιών, που μπορεί να γίνει μόνο μέσα από διαδικασίες διαλογής και ανακύκλωσης, ανάκτησης ενέργειας ή υλικών από την ανακύκλωση, μείωσης του όγκου και τελικά αξιοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων, με όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερο και οικολογικότερο τρόπο».
Ο περιφερειάρχης μίλησε ξανά για την αποκατάσταση 71 ανενεργών χωματερών -έργο που θα προκηρύξει σύντομα η Περιφέρεια, με πιστώσεις από το ΕΣΠΑ-, για τη διάθεση 1,5 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΚΑ για κάδους και απορριμματοφόρα ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και για την ενίσχυση της συλλογικής αντίληψης και πρακτικής για διαλογή στην πηγή.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Παράλληλα, ο κ. Χατζημιχάλης επανέλαβε -για πολλοστή φορά- το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Περιφέρεια μοιράζεται σε 3 μεγάλες διαχειριστικές ενότητες: μία στο Νομό Λακωνίας, μία ακόμα στη Μεσσηνία -μαζί με 2 δήμους της Αρκαδίας- και μια τρίτη με την υπόλοιπη Αρκαδία, την Κορινθία και την Αργολίδα:
«Σε αυτές τις διαχειριστικές ενότητες θα κατασκευαστούν -και αυτή είναι η πρότασή μας- 3 ολοκληρωμένες μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι μονάδες αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν και ΧΥΤΥ. Θα χωροθετηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του περιφερειακού σχεδιασμού και την έγκρισή του. Στη συνέχεια θα υπάρξει διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση της κατασκευής και της λειτουργίας τους. Δεν προσδιορίζουμε εξειδικευμένα τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν, όμως κρατάμε σταθερές κάποιες αρχές. Καλύτερη τεχνολογία για μας είναι η φιλικότερη προς το περιβάλλον και οικονομικότερη για τους πολίτες.
Σ’ αυτές τις διαχειριστικές ενότητες θα υπάρχουν σταθμοί μεταφόρτωσης για να μειωθεί το κόστος, αλλά και η ρύπανση από τη μετακίνηση των απορριμματοφόρων στις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης. Προβλέπονται ακόμη κέντρα διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες -και μέσω της μείωσης των απορριμμάτων- καθώς και μονάδες επεξεργασίας των προδιαλεγμένων οργανικών».
Μέχρι την εγκατάσταση και τη λειτουργία των πιο πάνω μονάδων, δήλωσε ο περιφερειάρχης, παρεμβάλλεται ένα μεταβατικό στάδιο στο οποίο θα αξιοποιηθούν μονάδες ενδιάμεσης μεταβατικής διαχείρισης, που θα προσπαθήσουν να μειώσουν ουσιαστικά το πρόβλημα μέχρι τη λειτουργία των ολοκληρωμένων μονάδων.
Στον πιο πάνω σχεδιασμό, πρόσθεσε ο Φ. Χατζημιχάλης, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αρκαδίας, οι ΤΕΔΚ Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και -όπως είπε- «οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Μεσσηνίας, από την ενημέρωση που έχω, γιατί δεν έχουμε ακόμη έγγραφο».
Β.Γ.Μ.