Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 03:01

"Κουτσουρεμένη" απόφαση για την Ολυμπία Οδό

Γράφτηκε από τον
"Κουτσουρεμένη" απόφαση για την Ολυμπία Οδό

Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΑΚΟΥ

Συμφώνησαν όλοι ότι η Ολυμπία Οδός πρέπει να ολοκληρωθεί και να φτάσει έως την Τσακώνα, αλλά δεν ομονόησαν σε κοινή απόφαση, προχθές το βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σημείωσε μεν ότι η ολοκλήρωση του άξονα δε συζητείται, αλλά δε δέχτηκε την πρόταση των Δημήτρη Δράκου και Θανάση Πετράκου να συντονιστούν και να πάνε όλοι μαζί στα υπουργεία για να τη διεκδικήσουν. Παρ' όλα αυτά είπε πως «το ζητούμενο είναι να κερδίσουμε το στοίχημα όλοι μαζί», ενώ ενημέρωσε πως έχει ζητήσει συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δράκος σημείωσε ότι «πρέπει να βρούμε τρόπο να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο έργο». Συνέστησε «να μη μείνουμε στη νομική διεκδίκηση» και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε και πολιτική διεκδίκηση. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δούμε τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί. Η υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου κινδυνεύει. Θέλουμε να το πει, να δεσμευτεί η κυβέρνηση. Να προσχωρήσει στη δική μας άποψη». Και απευθυνόμενος στον κ. Τατούλη είπε: «Κάνατε την πρώτη κίνηση αλλά το παρατήσατε».

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας τάχθηκε κατά των συμβάσεων παραχώρησης και ζήτησε ενιαίο κρατικό κατασκευαστικό φορέα. Προέτρεψε «να καλέσουμε το λαό να μην πληρώνει διόδια» κι εξέφρασε την αντίθεσή του και στην πρόταση Δράκου - Πετράκου.

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος ζήτησε να υπάρξει συντονισμός των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, καθώς και των δήμων, και τόνισε ότι «δε δεχόμαστε αλλαγή του φυσικού αντικειμένου».

Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου παρατήρησε ότι «δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την περιμετρική της Καλαμάτας και την ολοκλήρωση της Ολυμπίας» και ζήτησε να εφαρμοστεί η απόφαση της Βουλής για τη σύμβαση παραχώρησης. Μίλησε για συνευθύνη αυτών που συγχρηματοδοτούν τα έργα. Εκτίμησε πως «ο Ράιχενμπαχ, που ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, μας δικαιώνει» και υποστήριξε ότι «τα έργα θα ολοκληρωθούν, καθώς αποτελεί εγγύηση η πολιτική βούληση της Περιφέρειας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς είπε ότι «εκμεταλλεύονται κενό της σύμβασης οι κοινοπραξίες και οι τράπεζες» και σημείωσε πως η υπόθεση αυτή «θέλει αγώνα και διαρκή επαγρύπνηση».

Στη δευτερολογία του ο κ. Πετράκος κάλεσε τον κ. Τατούλη να αναλάβει πρωτοβουλία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με τις ΠΕΔ και να πάνε όλοι μαζί στα υπουργεία. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει κι άλλη λύση - «καταγγελία της σύμβασης και να προχωρήσει το έργο ως δημόσιο, με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης ενημέρωσε ότι στόχος του είναι «να εμπλέξουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση στο επίπεδο συνευθύνης. Οταν συγχρηματοδοτείς ένα έργο, έχεις την πολιτική ευθύνη». Ανέφερε ότι η τριμηνιαία έκθεση της Ομάδας Διάσωσης με επικεφαλής τον κ. Ράιχενμπαχ δικαιώνει την Περιφέρεια και πληροφόρησε πως μέσω της Ομάδας Διάσωσης αναζητούνται και συγκροτούνται διάφοροι μηχανισμοί για την ολοκλήρωση του έργου - υπονοώντας την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που την παρουσίασε ως εναλλακτική λύση ο Θαν. Πετράκος.

Ο κ. Τατούλης είπε ότι θα προσφύγει κατά της κυβέρνησης και των τραπεζών που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, και νομικά κατά της κοινοπραξίας για το επίπεδο ασφάλειας για τις ανθρώπινες ζωές και τη διακίνηση αγαθών. Ενημέρωσε ακόμη ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για όλα τα θέματα και πως είναι σε επικοινωνία με την Ομάδα Διάσωσης.

Παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να καταργήσει το έργο η κυβέρνηση. Οφείλει να υλοποιηθεί όπως είναι στο σχεδιασμό του. Θα υπάρξουν νομικές απαιτήσεις από την πλευρά μας». Για τα διόδια, είπε «να πληρώσουμε ό,τι είναι να πληρώσουμε, αλλά να μη χάσουμε το έργο». Στο σχόλιο ότι «αδρανεί ο Τατούλης», ο περιφερειάρχης συνέστησε «λίγη σοβαρότητα» και ανέφερε πως «το ζητούμενο είναι να κερδίσουμε το στοίχημα όλοι μαζί».

 

 


NEWSLETTER