Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012 10:41

Τάσος Αποστολόπουλος γ.γ. Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Πελοποννήσου: "Παρών και έτοιμος για τις εκλογές" 

Γράφτηκε από τον
Τάσος Αποστολόπουλος γ.γ. Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Πελοποννήσου: "Παρών και έτοιμος για τις εκλογές" 

 

"Δηλώνω παρών και είμαι έτοιμος να προσφέρω ως απλός στρατιώτης" απαντά στην ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ε" δηλώνει ότι ο νέος πρόεδρος του κινήματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θα καταφέρει να συσπειρώσει και πάλι τους πολίτες δίπλα στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Αποστολόπουλος μιλάει επίσης για την… τριχοτόμηση του Μοριά, τις κόντρες με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα καθώς και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Μεσσηνίας. Σε άλλο απόσπασμα της συνέντευξης ο κ. Αποστολόπουλος δηλώνει ότι κατανοεί την οργή των πολιτών και ζητεί συγγνώμη από τους νέους που πληρώνοντας τα λάθη του παρελθόντος αναγκάζονται να αναζητήσουν δουλειά μακριά από τον τόπο τους.


- Ξεκινώντας θα ήθελα να σας ρωτήσω ευθέως, θα είστε τελικά υποψήφιος βουλευτής στις ερχόμενες εκλογές;
"Απ' ό,τι γνωρίζω το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανοίξει τη διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίων. Από την άλλη μεριά το δικό μου αξιακό σύστημα δεν μου επιτρέπει να προτρέχω ούτε με ενδιαφέρουν οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές που δημιουργούν τετελεσμένα στις επιτροπές συγκρότησης ψηφοδελτίων. Την πολιτική τη βλέπω σα διάθεση για προσφορά, σαν έκφραση αγωνίας για τον τόπο, σα δημιουργία για το σήμερα και σαν αποτέλεσμα για το αύριο. Αν μπορώ και εγώ να συμβάλω με την παρουσία μου για να επιλυθούν προβλήματα στη Μεσσηνία δηλώνω παρών και είμαι έτοιμος να προσφέρω ως απλός στρατιώτης".

- Πόσο δύσκολη θα είναι η επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στη θέση του προέδρου;
"Το ΠΑΣΟΚ μέσα σε δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα. Είμαστε όλοι αισιόδοξοι ότι ο νέος πρόεδρος του κινήματος, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, θα καταφέρει να συσπειρώσει και πάλι τους πολίτες δίπλα στο ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει καλά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Σε αυτό το νέο ξεκίνημα είμαστε όλοι κοντά του και προχωράμε ενωμένοι. Το ΠΑΣΟΚ είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία και θα μπορέσει να ανακτήσει την κοινωνική του δυναμική ώστε να διαδραματίσει το ρόλο που του αρμόζει στην πολιτική σκηνή της χώρας. Χρειάζεται να διαμορφωθεί, άμεσα, μια νέα πρόταση για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της χώρας την οποία θα κρίνει ο λαός μας στις εθνικές εκλογές".

- Η εμπειρία σας είναι μεγάλη αφού έχετε θητεύσει σε πολλές υψηλές θέσεις ευθύνης. Σήμερα διοικείτε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Τελικά γιατί είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοσθούν οι νόμοι; Φταίει η δομή των υπηρεσιών ή υπάρχει έλλειμμα πολιτικής βούλησης;
"Χρειάζεται η πολιτική βούληση για πιστή εφαρμογή νόμων και διατάξεων, χωρίς βουλευτικές και άλλες παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση που εξυπηρετούν ημετέρους, δημιουργούν αδιαφανείς διαδικασίες και στρεβλώνουν τη δημοκρατία μας. Ο υπάλληλος πρέπει να έχει μπροστά του ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο που θα εφαρμόζει απαρέγκλιτα και όχι τη σημερινή κατάσταση που τα πάντα δέχονται πολλές ερμηνείες ώστε να δημιουργούνται τα γνωστά «παράθυρα» γι' αυτούς που έχουν μπάρμπα στην Κορώνη. Νόμοι απλοί, χωρίς αλληλοκαλύψεις και πολλαπλές ερμηνείες. Ο υπάλληλος θα πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους και όχι να τους ερμηνεύει. Τέτοιο νομικό πλαίσιο με αυτά τα χαρακτηριστικά, δυστυχώς, απουσιάζει από τη χώρα μας με ευθύνη κυρίως αυτών που συντάσσουν τους νόμους και αυτών που τους ψηφίζουν στη Βουλή. Συχνά το νομικό μου τμήμα όταν τους ζητώ την άποψή τους για την επίλυση κάποιου προβλήματος μου προτείνουν δέκα διαφορετικές και πολλάκις αλληλοσυγκρουόμενες λύσεις, όλες να βρίσκονται μέσα στο υπάρχον νομικό πλαίσιο. Δηλαδή μπορούμε να φορέσουμε όποιο κοστούμι θέλουμε. Αυτή και μόνο η δυνατότητα δημιουργεί αυθαιρεσία και όλα τα επακόλουθα".

- Το γεγονός ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που έχετε την ευθύνη σήμερα αποτελεί ένα ανομοιογενές γεωγραφικό σχήμα (Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο), θεωρείτε ότι δημιουργεί πρόβλημα στη συγκρότηση ενός ενιαίου αναπτυξιακού προγράμματος;
"Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν είναι ένας ακόμη βαθμός αυτοδιοίκησης. Είναι το αποκεντρωμένο κράτος που δημιουργήθηκε στην βάση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρακολουθεί το ΕΣΠΑ ξεχωριστά για την Πελοπόννησο, ξεχωριστά για τη Δυτική Ελλάδα και ξεχωριστά για τα Ιόνια Νησιά. Το παρακολουθεί ενιαία και για τις τρεις Περιφέρειες. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το αποκεντρωμένο κράτος δε θα έπρεπε να έχει δομηθεί στη λογική των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης αλλά να βρίσκεται ως ξεχωριστή οντότητα σε κάθε Περιφέρεια".

- Η γεωγραφική Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διαμελιστεί σε δύο διοικητικές Περιφέρειες. Συμφωνείτε με αυτή την άτυπη διοικητική διαίρεση;
"Μικροπολιτικές και μικρόψυχες αντιλήψεις οδήγησαν το νησί του Πέλοπα να είναι τριχοτομημένο. Δυο νομοί να ανήκουν σε άλλη Περιφέρεια και ένα κομμάτι της Αργολίδας να ανήκει στην Αττική. Το γεγονός αυτό δεν αφήνει την Πελοπόννησο να βρει τον αναπτυξιακό της δρόμο. Παραμένει δέσμια του αθηνοκεντρικού κράτους χωρίς προσανατολισμό, χωρίς το ξεχωριστό αναπτυξιακό στίγμα της".

- Στο πρόσφατο παρελθόν, στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων σας, υπήρξε μία σφοδρή σύγκρουση με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Ηταν μία σύγκρουση ρόλων ή υπήρχαν και πολιτικές προεκτάσεις;

"Στη χώρα μας συχνά μπερδεύουμε την αποκέντρωση με την αυτοδιοίκηση. Αλλο το αποκεντρωμένο κράτος άλλο ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης που εκφράζεται από την αιρετή Περιφέρεια. Από την πλευρά μου δεν υπήρξε καμία προσωπική κόντρα ή αντιπαράθεση με τον κ. Τατούλη. Οι όποιες διαφωνίες υπήρξαν μεταξύ του αποκεντρωμένου κράτους και της Περιφέρειας σημειώθηκαν στο επίπεδο διαδικασιών ελέγχου νομιμότητας που το νομικό πλαίσιο προέβλεπε, καθώς και σε επίπεδο διευθέτησης ζητημάτων στα οποία και οι δυο θεσμοθετημένοι φορείς εμπλέκονταν. Μετά τον Ιούλιο του 2011, που και οι τελευταίες αρμοδιότητες μεταβιβάστηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Περιφέρεια, τα πράγματα ηρέμησαν και οι ρόλοι της κάθε πλευράς έγιναν διακριτοί και πολύ συγκεκριμένοι".

- Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Διαφωνήσατε με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα στη διαδικασία έγκρισης του ΓΠΣ. Μετανιώσατε για τη στάση που κρατήσατε στο θέμα αυτό και για το γεγονός ότι δεν ακολουθήσατε την πεπατημένη, που θέλει ο γενικός γραμματέας να είναι ...παρατηρητής;
"Δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που κάνουν εκπτώσεις για να είναι αρεστοί. Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν να κάνουν σωστά το έργο που τους αναθέτουν αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.  Ποτέ στην πορεία μου μέχρι σήμερα δεν υπήρξα ούτε παθητικός παρατηρητής ούτε άκριτος χειροκροτητής. Ως γενικός γραμματέας αλλά και ως Μεσσήνιος επιθυμούσα και επιθυμώ την ανάπτυξη αυτού του τόπου και την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μου. Ολες οι κινήσεις μου στο θέμα του ΓΠΣ της Καλαμάτας ήταν κινήσεις καλοπροαίρετες και είχαν στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό του ΓΠΣ μέσα πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας των αποφάσεων και των εφικτών διορθωτικών κινήσεων. Τα αδιέξοδα άλλοι τα δημιούργησαν και οι πολίτες το ξέρουν πολύ καλά".

- Ας επιστρέψουμε στη Μεσσηνία. Γιατί άραγε οι τεράστιες δυνατότητες αυτού του νομού παραμένουν ανεκμετάλλευτες;
"Είναι γεγονός ότι η Μεσσηνία είναι ένας ευλογημένος τόπος, ένας τόπος με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης αν αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει. Διαθέτει δε και ένα ανθρώπινο δυναμικό άξιο, ικανό και δημιουργικό. Αυτό που λείπει είναι ένα σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα εκπονηθεί με τη βοήθεια όλων των πολιτικών, παραγωγικών, πνευματικών και κοινωνικών φορέων του νομού. Ηρθε η ώρα να κάτσουμε όλοι επί ίσοις όροις στο τραπέζι και να διαμορφώσουμε ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο για το αύριο της Μεσσηνίας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικές στρατηγικές και παραταξιακά καπελώματα. Κανένας δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια και κανένας δεν είναι ικανός μόνος του να αναλάβει αυτό το μεγάλο φορτίο. Πρέπει να φτιάξουμε το δικό μας μεσσηνιακό «λόμπι» για να προωθήσουμε καλύτερα τα θέματα που μας απασχολούν στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Το να υπερασπίζεσαι τον τόπο σου και να εργάζεσαι για την ανάπτυξή του δεν μπορεί να είναι πεδίο αδιέξοδης αντιπαράθεσης, αντίθετα πρέπει να είναι σημείο σύγκλισης. Γι’ αυτό χρειάζεται ευρύτερη συνεννόηση, ιεράρχηση στόχων και διατύπωση άμεσα υλοποιήσιμων αναπτυξιακών σχεδίων. Προσωπικά δηλώνω έτοιμος για να δουλέψω προς αυτή την κατεύθυνση".

- Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα πρέπει να προωθηθούν τα ποιοτικά τοπικά  αγροτικά προϊόντα  στην αγορά;
"Τα αγροτικά προϊόντα που διαθέτει η Μεσσηνία θα πρέπει να τύχουν καλύτερης προβολής με στόχο την προώθησή τους στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο. Ο δρόμος προς την επιτυχία περνά μέσα από την κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης των προϊόντων μας. Δεν μπορεί το μεσσηνιακό λάδι να πωλείται ανεξέλεγκτα σε όλες τις ξένες αγορές και κανένας να μην ξέρει ότι είναι από την Μεσσηνία. Αυτό προϋποθέτει ενημέρωση, δημιουργία υποδομών σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών και ενίσχυση των νέων αγροτών που θα πρέπει να κατευθυνθούν στις προσοδοφόρες καλλιέργειες αξιοποιώντας την εύφορη μεσσηνιακή γη".

- Πώς θα καταξιωθεί η Μεσσηνία ως τουριστικός προορισμός;
"Εχω την άποψη ότι τουριστικά η Μεσσηνία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Για να είμαστε ειλικρινείς, ο ρόλος που διαδραματίζει στην προσπάθεια αυτή η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντικός. Το αποκεντρωμένο κράτος και οι τοπικοί φορείς στηρίζουν και ενισχύουν αυτή την προσπάθεια. Υπάρχει δεδομένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην περιοχή, συνεπώς θα πρέπει να ληφθούν μέριμνες για την ευόδωση αυτών των σχεδίων που θα μπορούσαν να δώσουν δουλειές στο νομό. Εντοπίζω έλλειμμα στον τομέα της προβολής, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα προς τη Μεσσηνία. Στόχο πρέπει να αποτελέσει και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που επίσης θα δώσει την ευκαιρία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας".

- Ποιες υποδομές θεωρείτε αναγκαίες για την ανάπτυξη του Νομού Μεσσηνίας;
"Η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Τρίπολης-Καλαμάτας, το εσωτερικό οδικό δίκτυο, η μεταφορά του φυσικού αερίου ως τη Μεσσηνία και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων θα πρέπει να είναι οι κύριοι στόχοι μας".

- Η οργή των πολιτών είναι μεγάλη βλέποντας το εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς χωρίς να βλέπει ούτε ίχνος ελπίδας για το μέλλον. Τι έχετε να τους πείτε;
"Κατανοώ πλήρως την οργή των πολιτών. Η χώρα διανύει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της. Τα λάθη του παρελθόντος είναι μεγάλα. Είμαι από αυτούς που προτιμούν την Ελλάδα εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις δυσκολίες της παρά εκτός ευρωζώνης και χρεοκοπημένη. Παράλληλα θεωρώ ότι οι αδικίες που έγιναν με τα οριζόντια μέτρα που συνόδευσαν το μνημόνιο χτύπησαν τους φορολογικά έντιμους πολίτες και άφησαν στο απυρόβλητο τους υπολοίπους. Οι αδικίες αυτές πρέπει άμεσα να αρθούν. Να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για τους ανέργους, για τους πολίτες που ζουν στα όρια και κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ιδιαίτερα, όμως, πρέπει να παρθούν μέτρα στήριξης για τα νέα παιδιά που είδαν ξαφνικά τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή να κατεδαφίζουν τα όνειρά τους".

- Τι έχετε να πείτε στους νέους της Μεσσηνίας που δε βρίσκουν δουλειά στον τόπο τους και αναγκάζονται να φύγουν μακριά;
"Αυτό που έχω να πω στα νέα παιδιά είναι μία μεγάλη συγγνώμη για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα και για τις σκληρές αποφάσεις που υποχρεώνονται να πάρουν. Νιώθω όμως ότι δεν επιτρέπεται να αφήσουμε την ελπίδα να εκλείψει. Πρέπει να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας και να επανοικειοποιηθούμε αξίες σαν την φιλοπονία και την αλληλεγγύη. Δεν πρέπει να αφήσουμε καμία δυνατότητα ανεκμετάλλευτη για να οικοδομήσουμε μία κοινωνία περισσότερο δίκαιη και αξιοκρατική. Η συμμετοχή όλων είναι επιβεβλημένη για να αλλάξουμε τη χώρα. Περισσότερο από όλους, οι νέοι, οι κληρονόμοι του μέλλοντός μας, πρέπει να μη σιωπήσουν, αλλά να διεκδικήσουν το ρόλο που τους αναλογεί. Εγώ ως εκπαιδευτικός ήμουν και θα παραμείνω πάντα δίπλα στη νεολαία και τα προβλήματά της".  


Συνέντευξη στο Θανάση Λαγό


NEWSLETTER