Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 16:55

Αρμοδιότητες και πόρους ζητούν οι περιφερειάρχες

Συνεδρίασε σήμερα, Παρασκευή 15 Απριλίου, η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΝ.Π.Ε υπό  την προεδρία του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρού.
Οι 13 Αιρετοί Περιφερειάρχες συζήτησαν εκτενώς οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν από την σύγχυση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Αιρετής Περιφέρειας.
«Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις, κι ενώ δεν έχουμε αρμοδιότητες, το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί πώς οι Αιρετές Περιφέρειες  είναι αρμόδιες να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα (μισθώματα και γραφική ύλη}των Γραφείων και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης. Δεν μπορεί το Κεντρικό Κράτος  να εκχωρεί αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους  πόρους», δήλωσε  χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός.
Παρέμβαση για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την στάση πληρωμών του ΟΣΚ και κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εφιάλτη για όλους τους Περιφερειάρχες έκανε ο κ. Α. Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, η οποία και έγινε ομόφωνα αποδεκτή, και θα αποσταλούν σχετικές επιστολές στα συναρμόδια Υπουργεία.  Ο κ. Κατσιφάρας τόνισε πως «……οι εργολάβοι παραμένουν απλήρωτοι, οι τοπικές οικονομίες στενάζουν, τα έργα στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας βαλτωμένα και η αδυναμία ένταξης νέων έργων στο ΕΣΠΑ ορατή. Τα Υπουργεία Παιδείας και Υποδομών που έχουν την αποκλειστική ευθύνη εποπτείας και προγραμματισμού πληρωμών και ένταξης νέων έργων του ΟΣΚ, πρέπει άμεσα να αφυπνιστούν και να ενεργοποιήσουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε άμεσα να γίνουν οι κατανομές των πιστώσεων και οι πληρωμές για να προλάβουμε τα χειρότερα από τις δικαστικές πρωτοβουλίες των εργολάβων να δεσμεύσουν λογαριασμούς των Περιφερειών της χώρας».
Οι 13 Περιφερειάρχες ομόφωνα αποφάσισαν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στις οικογένειες των θυμάτων της Ρικομέξ, συνέπεια του καταστροφικού σεισμού του 1999, και να ζητήσουν από το Υπουργείο Οικονομικών την άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων που επιδικάστηκε, από την Ελληνική Δικαιοσύνη
Η άποψη του ΥΠΟΙΟ πως οι αποφάσεις πληρωμών παρελθόντων δικαστικών αποφάσεων πρέπει να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Περιφερειών, όπως και η ανωτέρω, εκτός από άδικη καθίσταται και αναποτελεσματική αφού οι υφιστάμενοι πόροι των Περιφερειών δεν επαρκούν.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ενημέρωση από τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, κυρία Μ. Στρατηγάκη για την ανάπτυξη και υλοποίηση στις 13 Περιφέρειες του Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ενθάρρυνση  και υποστήριξη  της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής  ευθύνης και εκπροσώπησης σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο», το οποίο θα τύχει της συμμετοχής και στήριξης του συνόλου των Περιφερειαρχών.