Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 14:57

Πετράκος: «Ο κ. Τατούλης παρακολουθεί πολύ στενά και την ίδια ώρα ο δρόμος σταματά!!!»

Γράφτηκε από την

Λίγες ώρες μετά από την ώρα που ο κ. Τατούλης επέπληττε τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, γιατί ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα της Ολυμπίας Οδού στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μας είπε ότι το θέμα το παρακολουθεί από πολύ κοντά και όταν χρειαστεί θα παρέμβει, αλλά παρά τα προβλήματα, κατά την εκτίμησή του το έργο δεν κινδυνεύει!!! το Σωματείο των εργαζομένων στην Πατρών – Κορίνθου «Η Γαλαρία» στέλνει ανακοίνωση και τονίζει «Η Ολυμπία Οδός αποτελεί παρελθόν». Ανακοίνωση για την οποία προειδοποίησε ο κ. Δράκος ότι υπάρχει.

Το ποιος λοιπόν, κ. Τατούλη, ζει στη δική του πραγματικότητα των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών, αποδεικνύεται περίτρανα από την ανακοίνωση αυτή, όπου μεταξύ των άλλων οι εργαζόμενοι τονίζουν:

«Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ αποτελεί παρελθόν. Μαζί και οι υπόλοιποι οδικοί άξονες. (Ε65, Μορέας, Αιγαίου, Ιόνια Οδός). Πάνω από 7000 εργαζόμενοι μένουν άνεργοι. Ανάμεσά τους 2800 εργαζόμενοι της εταιρείας…».

Και πιο κάτω τονίζουν:

«…Στην κατοχική Ελλάδα του μνημονίου ένας κύκλος έκλεισε. Τα μεγάλα έργα, όπως τα ξέραμε, δεν πρόκειται να κατασκευαστούν. Οι συμβάσεις, που αποτελούν νόμο του κράτους, τσαλαπατήθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους. Ένα κράτος που λέει πως δεν χρωστά μία στους εργολάβους θα έπρεπε ήδη να τους έχει πετάξει στο δρόμο -εργολάβους και τραπεζίτες. Όμως, δηλώνει πως, αν συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να πληρώσει αρκετά δις στους εργολάβους. Γιατί άραγε αφού δεν φταίει σε τίποτα και δεν χρωστά μία;

Οι τραπεζίτες, που μας παίρνουν τα σπίτια για μια δόση δανείου, αρνούνται νταηλίδικα να εκπληρώσουν τις δανειακές τους συμβάσεις που οι ίδιοι υπέγραψαν με τους εργολάβους.

Οι εργολάβοι συνεχίζουν να εισπράττουν διόδια και να μη βάζουν μία, παρότι είναι υποχρεωμένοι από την σύμβαση να φροντίζουν για την συνεχή και απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου.

Έστω και τώρα απαντήστε, κύριοι εργολάβοι:

Τι ποσοστό επί του έργου έχετε κατασκευάσει;

Τι έχετε εισπράξει μέχρι σήμερα;

Πόσα χρήματα έχετε καταβάλει;

Γιατί δεν προστρέχετε στα δικαστήρια για αποζημιώσεις, λόγω καθυστέρησης των απαλλοτριώσεων, παρά σταματάτε το έργο;

Γιατί επικαλείστε την πτώση της κυκλοφορίας, εφόσον από τη σύμβαση έχετε αναλάβει τον κίνδυνο;

Έστω και τώρα απαντήστε, κύριοι τραπεζίτες:

Γιατί διακόπτεται τη χρηματοδότηση των έργων, όταν από τα stress tests σας έχετε προβλέψει πολύ δυσμενέστερα σενάρια από τα σημερινά (στη συγκεκριμένη περίπτωση 27% πτώση της κυκλοφορίας);

Έστω και τώρα απαντήστε, κύριε Υπουργέ:

Πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί από τα διόδια σε κάθε σταθμό, σε ετήσια βάση το 2008, το 2009 και το 2010; Πόσα απ’ αυτά τα ποσά έχει εισπράξει ο παραχωρησιούχος, πόσα έχει εισπράξει το κράτος;…»

Και καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων με παρόμοιες προτάσεις με αυτές που κατέθεσε και η παράταξή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τις λοιδόρησε ο κ. Τατούλης. Ρωτούν οι εργαζόμενοι τον Υπουργό και την κυβέρνηση αν είναι διατεθειμένοι να συνεχιστούν τα έργα ως δημόσια, όπως ζητήσαμε και εμείς και αναφέρουν συγκεκριμένα:

«…Προτίθεστε, κ. Υπουργέ, να ζητήσετε δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία χρηματοδοτεί τα κράτη με πολύ μικρό επιτόκιο για να το χρησιμοποιήσετε για να κατασκευαστούν δημόσια έργα και υποδομές;

Σκοπεύετε να δημιουργήσετε μια Δημόσια Τράπεζα Ειδικού Σκοπού, για να μπορεί να δανείζεται η χώρα για έργα που δεν μπορεί να κατασκευάσει από ίδιους πόρους, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με 1% επιτόκιο;

Σκοπεύετε να ελέγξετε την κατασκευή των έργων και αν έχουν τηρηθεί οι μελέτες και οι κανόνες κατασκευής;…

… Κύριε Περιφερειάρχη, είχατε δηλώσει πως δεν θα επιτρέψετε το κλείσιμο των εργοταξίων στην περιφέρεια σας. Σκοπεύετε να αντιδράσετε ή θα αρκεστείτε σε δηλώσεις στα κανάλια;…».

Αυτά τονίζουν, κ. Τατούλη, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας και των απολύσεων. Εσείς βέβαια δεν ασχολείστε με αυτά. Είναι εξηγήσιμο βέβαια, γιατί γιορτάζετε την εκλογή του «Συμπαραστάτη» σας. Οι εργαζόμενοι όμως που θα μείνουν άνεργοι και οι πολίτες της Πελοποννήσου που θέλουν να κατασκευαστεί η Ολυμπία Οδός απαιτούν να ασχοληθείτε και με αυτό το θέμα και όχι να αρνείστε ότι υπάρχει πρόβλημα μόνο και μόνο επειδή έθεσαν το θέμα οι παρατάξεις των μειοψηφιών.

 

20/7/2011

Ο επικεφαλής του συνδυασμού

«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

 

 

 


NEWSLETTER