Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2011 17:21

Θαν. Πετράκος: Η θέση μας για την ανάθεση της μελέτης για το δημοπρατήριο

Θαν. Πετράκος: Η θέση μας για την ανάθεση της μελέτης για το δημοπρατήριο

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Π.Σ. (Τετάρτη 2 Νοέμβρη) η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» καταψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας για την ανάθεση της μελέτης για το δημοπρατήριο των αγροτικών προϊόντων, η οποία στο τέλος της συνεδρίασης «αποκαλύφθηκε» ότι είχε σαφή πολιτική κατεύθυνση για τη δημιουργία μόνο ενός δημοπρατηρίου στην Πελοπόννησο, αλλά και σαφή χωροθέτηση.
Θέσαμε σε ψηφοφορία δική μας πρόταση, η οποία αναλυτικά είναι η εξής:
α) Είμαστε σταθερά υπέρ των δημοπρατηρίων, διότι μπορούν κάτω από όρους και προϋποθέσεις στη μείωση της «ψαλίδας» ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή, αλλά και γιατί μπορεί κάτω από όρους και προϋποθέσεις ο αγρότης να κερδίζει καλύτερες τιμές για τα προϊόντα του.
β) Θεωρούμε ότι πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ώστε από κοινού να χωροθετηθούν οι θέσεις δημοπρατηρίων στην ενιαία γεωγραφική Πελοπόννησο. Διότι και οι δύο Περιφέρειες έχουν ομοειδή προϊόντα αλλά και δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο.
γ) Είμαστε αντίθετοι στις σημερινές συνθήκες ουσιαστικής χρεοκοπίας της χώρας να δίνονται χρήματα για μελέτες και προτείνουμε τη μελέτη να την εκπονήσει ομάδα από τους 8 επιστημονικούς συμβούλους που έχει προσλάβει ο κ. Περιφερειάρχης και από υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και τον όγκο των προϊόντων και τους αγρότες καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.
δ) Αν δεν ευοδωθεί η συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο επίπεδο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρέπει να γίνουν δύο δημοπρατήρια και το ένα να είναι οπωσδήποτε στην περιοχή των Φιλιατρών για το οποίο υπάρχει σημαντική προεργασία από την τέως Ν.Α. Μεσσηνίας και είναι και χρόνιο αίτημα των αγροτών της ευρύτερης περιοχής. Η δυνατότητα δημιουργίας δύο δημοπρατηρίων σε κάθε Περιφέρεια προβλέπεται και από το νόμο.
ε) Θεωρούμε ότι τα δημοπρατήρια πρέπει να έχουν μορφή συνεταιρισμού και όχι Α.Ε.
στ) Το καταστατικό του δημοπρατηρίου – συνεταιρισμού πρέπει να έχει σαφή διάταξη να υποχρεώνει τα μέλη του να διαθέτουν τα προϊόντα του μέσω του δημοπρατηρίου και όχι να είναι δυνητικό όπως αναφέρεται στο νόμο και στην εισήγηση.


Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ