Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 17:40

Ευρωεκλογές, δίχτυ ασφάλειας, σταθερότητας και προόδου για την Πατρίδα

Ευρωεκλογές, δίχτυ ασφάλειας, σταθερότητας και προόδου για την Πατρίδα

Του Βασίλη Κοντοζαμάνη, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, αν διαχρονικά μία έκφραση είναι πιο κλισέ από οποιαδήποτε άλλη, αυτή είναι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σπίτι μας.

Μέσα σ΄ένα κόσμο που στροβιλίζεται επικίνδυνα και σ ένα περιβάλλον παγκόσμιων κρίσεων, προκλήσεων και ευκαιριών, αξίζει να κατανοήσουμε, γιατί οι ευρωεκλογές επηρεάζουν τις ζωές μας.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν αμέτρητα δοκίμια, μπροσούρες και βιβλία που μιλούν για την Ευρώπη. Στην πλειονότητα τους αντιδημοφιλή και δυσανάγνωστα, καθώς προσεγγίζουν το θέμα υπό το στενό πρίσμα της γραφειοκρατίας. Το ζητούμενο είναι να εξετάσουμε τη μεγάλη εικόνα υπό όρους καθημερινότητας και να μιλήσουμε για όσα αφορούν τους πολίτες.

Το διακύβευμα είναι ο προσανατολισμός της Ευρώπης. Μπορεί να μοιάζει έωλο και υποτιμημένο στη δημόσια συζήτηση, γίνεται, όμως, πιο επίκαιρο από ποτέ, αν αναλογιστεί κανείς τόσο την ανάδυση του άκριτου ευρωσκεπτικισμού, όσο και τη σημερινή κατάσταση του Ευρωκοινοβουλίου, με κατακερματισμένες και αποπροσανατολισμένες ευρωομάδες.

Η επόμενη πενταετία θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, όχι μόνο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για τα ελληνικά συμφέροντα. Ακόμη και αν κάποιοι επιδιώκουν η ατζέντα να παραμένει εσωστρεφής και με εστίαση στην μικροπολιτική, η διεθνής συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια στρουθοκαμηλισμού. Το μέλλον της Ευρώπης και κυρίως της Πατρίδας σχετίζεται άμεσα με το διεθνές γεωστρατηγικό περιβάλλον και με έννοιες όπως η ασφάλεια, η ανθεκτικότητα, η αυτάρκεια και η ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, τα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας, η περιφερειακή ανάπτυξη ως μέρος της απάντησης για τη δημογραφική κρίση οφείλουν να είναι στην κορυφή της πυραμίδας των προτεραιοτήτων μας.

Με δύο λόγια, η επόμενη πενταετία θα κρίνει την πορεία που θέλουμε να πάρουμε και ως χώρα και ως ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Σ’ ένα κόσμο όλο και πιο αβέβαιο οι ευρωεκλογές είναι παραπάνω από σημαντικές. Η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, με τις αποκλίσεις και τις διαφορές της - όπως κάθε οικογένεια - είναι σήμερα επιτακτικά απαραίτητη. Είναι το δίχτυ ασφαλείας των ευρωπαίων πολιτών και ταυτόχρονα δρόμος προόδου και ανάπτυξης. Ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη έχει μεγάλη σημασία για το τι γίνεται στην Πατρίδα μας.

Η χώρα σήμερα δεν βρίσκεται εκεί που ήταν πριν 5 χρόνια. Από ασθενής της Ευρώπης έγινε παράδειγμα προς μίμηση και μελέτη περίπτωσης. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά με συνέπεια και σοβαρότητα στον δρόμο της ισχυρής μεταρρυθμιστικής ορμής που έχει ήδη διαμορφώσει, προκειμένου να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών και να καταρρίψει παθογένειες δεκαετιών. Παράλληλα, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο ευρωπαϊκό στερέωμα προτείνοντας πολιτικές. Ανακτήσαμε την αξιοπιστία και το κύρος μας. Τη θέση αυτή πρέπει να διατηρήσουμε, αλλά και να εξελίξουμε.

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου δεν είναι στοίχημα. Η πορεία προόδου δεν μπορεί να ανακοπεί. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να μεταφέρουν τη φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Χρειάζεται στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου να στείλουμε ανθρώπους που ξέρουν την Ευρώπη, έχουν εμπειρία, διαθέτουν γνώση και χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα. Ανθρώπους, που μπορούν με σθένος να εργαστούν για τα εθνικά μας συμφέροντα, την ελληνική οικογένεια και τον ελληνισμό.

Οι Έλληνες πολίτες θα ζυγίσουν πολύ προσεκτικά τα πράγματα, όπως κάνουν πάντα όταν βρίσκονται εν όψει μιας εθνικής κάλπης. Δεν υπάρχουν περιθώρια πειραματισμού και χαραμάδες δημιουργίας πολιτικής αστάθειας. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημαίνει ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη στις ελληνικές υποθέσεις. Οι ευρωεκλογές είναι ένα ακόμη σκαλοπάτι ισχυροποίησης της χώρας μας στο διεθνές πολιτικό και θεσμικό στερέωμα. Το μήνυμα της 9ης Ιουνίου θα είναι σταθερότητα και συνέχεια.