Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011 21:57

Με τον Κουσελά ευχαριστημένο για την πάταξη της φοροδιαφυγής - Αντίθετες εκτιμήσεις Νάντιας από Βουδούρη

Γράφτηκε από την

"Κυβέρνηση κομματικής αναδίπλωσης", χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης σε γραπτή δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ανακοίνωση των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτή. Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί τη δυσαρέσκεια ενός κύκλου στελεχών γύρω από τον πρωθυπουργό που δεν ανήκουν στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ και η κριτική συμπυκνώνεται στη φράση ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα "δεν διασφαλίζει τη μεταρρυθμιστική πυγμή και αποφασιστικότητα, που έλειψε στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα και την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, το μεγάλο ζητούμενο της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε".
Στον αντίποδα αυτής της τοποθέτησης, σε δήλωση η Νάντια Γιαννακοπούλου πλέκει το εγκώμιο του Ευάγγ. Βενιζέλου αναφέροντας ότι "ο ανασχηματισμός σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της κυβερνητικής προσπάθειας" και πως "με τις επιλογές του ο πρωθυπουργός έδειξε να αφουγκράζεται το σφυγμό της κοινής γνώμης".
"Θύμα" του ανασχηματισμού ο Δ. Κουσελάς, σε δήλωση εκφράζει ικανοποίηση για το έργο του στο υπουργείο Οικονομικών με ιδιαίτερη αναφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής η οποία λέει θα φανεί... σε 2 χρόνια.


Αναλυτικότερα:
Στη γραπτή του δήλωση ο κ. Βουδούρης αναφέρει ότι ενώ οι Ελληνες ανέμεναν με αγωνία και ελπίδα μια κυβέρνηση κοινωνικού ανοίγματος, το νέο κυβερνητικό σχήμα αντανακλά τις παρούσες εσωκομματικές ισορροπίες με στόχο τη συσπείρωση του κομματικού μηχανισμού.
Ο βουλευτής εκφράζει μεν την ευχή «αυτό να συμβάλει στην ενότητα της παράταξης», όμως εκδηλώνει τον φόβο του ότι «δεν διασφαλίζει τη μεταρρυθμιστική πυγμή και αποφασιστικότητα, που έλειψε στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα και την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, το μεγάλο ζητούμενο της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε».
Αναφέρει, εξάλλου, ότι ο ίδιος ως νέος βουλευτής, «εκλεγμένος με το όραμα της επανασύνδεσης της πολιτικής με την κοινωνία», θα συνεχίσει τον αγώνα για την πολιτική ανατροπή «στην οποία δεσμευθήκαμε το 2004 και την έξοδο από την οικονομική κρίση, που μας βύθισε η φαυλότητα ενός απαξιωμένου πολιτικού συστήματος».
«Συνεχίζω να υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις τη σύναψη ενός «κοινωνικού μνημονίου», που θα δεσμεύει την κυβέρνηση προς την κοινωνία, με συγκεκριμένους δείκτες, έτσι ώστε η εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας για την έξοδο από την κρίση, να γίνει με όρους δικαιοσύνης και προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων», καταλήγει στην δήλωσή του ο κ. Βουδούρης.

Ν. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται για να βγάλει τη χώρα από τη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της" αναφέρει στη δήλωση η Νάντια Γιαννακοπούλου και συνεχίζει με βολές κατά Καραμανλή και πολιτικού συστήματος: "Μια βαθιά κρίση, η οποία έσκασε στα χέρια μας, μετά την λιποταξία της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά αποτελεί τον απότοκο μιας σειράς λαθών ολόκληρου του πολιτικού συστήματος για πολλές 10ετίες. Στην προσπάθειά μας για να υπερβούμε την κρίση, επιδιώξαμε να έχουμε τη συμπαράσταση και άλλων πολιτικών δυνάμεων. Αλλά, αυτή η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Εμείς θα συνεχίσουμε και θα κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στη χώρα".
Αναφέροντας ότι "ο ανασχηματισμός σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της κυβερνητικής προσπάθειας", κάνει ευθεία αναφορά στο ρόλο του Ευάγγ. Βενιζέλου στο πολιτικό σκηνικό σημειώνοντας ότι "με τις επιλογές του ο πρωθυπουργός έδειξε να αφουγκράζεται τον σφυγμό της κοινής γνώμης και να έχει επίγνωση των λαθών που υπήρξαν. Αλλαξε το οικονομικό επιτελείο, τοποθετώντας εκεί ένα ικανότατο στέλεχος με μεγάλο πολιτικό και κομματικό βάρος, όπως ο κ. Βενιζέλος". Βολές εξαπολύει και εναντίον στενών συνεργατών του κ. Παπανδρέου αναφέροντας ότι αυτός "περιόρισε το ρόλο των μη πολιτικών προσώπων, τα οποία συχνά προκαλούσαν με κάποιες αμφιλεγόμενες αποφάσεις ή τοποθετήσεις τους. Δημιουργεί πιο συνεκτικές κυβερνητικές συντονιστικές δομές".
Και καταλήγει: "Σήμερα μπορούμε να κρίνουμε μόνο σε επίπεδο συμβολισμών. Και στο επίπεδο αυτό, οι εντυπώσεις είναι θετικές. Από κει και πέρα όλα θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα των υπουργών, αλλά και όλων εμάς που θα στηρίξουμε την κυβέρνηση, με τις προτάσεις, αλλά και με την κριτική μας. Η προσπάθεια εξάλλου είναι συλλογική και οφείλουμε όλοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό".

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ


Στη δήλωση που έκανε ο κ. Κουσελάς εκφράζει ευχαριστίες στον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε με τη συμμετοχή του στο οικονομικό επιτελείο και προσθέτει ότι "μου δόθηκε έτσι η δυνατότητα να συμβάλω ενεργά, ώστε να δημιουργηθούν οι θεσμοί και τα κατάλληλα εργαλεία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Ηδη στους 9 μήνες της θητείας μου, μετά από σκληρή και επίπονη δουλειά, είχαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Βέβαια, δεν ήταν δυνατόν ένα φαινόμενο βαθιά ριζωμένο στην ελληνική πραγματικότητα, όπως είναι η φοροδιαφυγή, να εκλείψει μέσα σε λίγους μήνες. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τα μέτρα, για να αποδώσουν, χρειάζονται δύο τουλάχιστον χρόνια.
Με τη δημιουργία, για πρώτη φορά, του εθνικού επιχειρησιακού προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και με την ολοκλήρωση της ανασυγκρότησης των ελεγκτικών μηχανισμών, η δουλειά μας θα δώσει, στο άμεσο μέλλον, ακόμη περισσότερους καρπούς".
Και ο κ. Κουσελάς καταλήγει: "Εύχομαι το νέο οικονομικό επιτελείο να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις βάσεις που χτίσαμε, για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και για το καλό της χώρας.
Στο διάστημα της υπουργικής μου θητείας υπηρέτησα με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα και τη Μεσσηνία και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, με όλες μου τις δυνάμεις, στο Εθνικό Κοινοβούλιο".