Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011 15:44

Θαν. Πετράκος: Να δοθεί παράταση στο Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Είναι γνωστό ότι το Μέτρο 1.2.1, που αφορά τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων άνοιξε στις 18 Φεβρουαρίου και κανονικά έπρεπε να κλείσει 20 Ιουνίου.
Επειδή η συγκεκριμένη προκήρυξη είχε σοβαρά προβλήματα, υποχρεώθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει παράταση μέχρι 20 Ιουλίου.
Όπως καταγγέλλουν οι Σύλλογοι των Γεωπόνων, απ’ την αρχή η συγκεκριμένη προκήρυξη παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα τόσο επί της ουσίας, όσο και επί τεχνικών θεμάτων. Οδηγήθηκαν οι αγρότες στην υποβολή προτάσεων χωρίς να υπάρχουν διευκρινίσεις σε σοβαρά ζητήματα. Το αποκορύφωμα της ανευθυνότητας και της προχειρότητας σημειώθηκε την Παρασκευή 8 Ιουλίου όπου το πρωί κατάρρευσε όχι μόνο η ηλεκτρονική πλατφόρμα της υποβολής αλλά και ολόκληρη η ιστοσελίδα της Αγροτικής Ανάπτυξης, της υπηρεσίας δηλαδή του Υπουργείου που «τρέχει» όλα τα προγράμματα. Είναι πολύ πιθανό, όπως καταγγέλλεται να έχουν χαθεί δεκάδες φάκελοι, διότι η προκήρυξη προέβλεπε ηλεκτρονική υποβολή φακέλου και στη συνέχεια κατάθεση του φυσικού φακέλου.
Καταγγέλλουμε την προχειρότητα και την ελαφρότητα με την οποία για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αντιμετωπίζει τα σχέδια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Και μετά ζητάτε επενδύσεις. Η κατάσταση αυτή δείχνει πλήρη ανευθυνότητα και εικόνα μπάχαλου.
Επειδή τουλάχιστον 10.000 αγρότες έχουν πληρώσει από 1.000 έως 3.000 ευρώ, στη δε Πελοπόννησο στο Μέτρο αυτό είχαν υποβληθεί γύρω στις 600 προτάσεις μέχρι σήμερα, επιβάλλεται να παρθούν όλα αυτά τα μέτρα ώστε να μην χαθούν οριστικά οι χιλιάδες φάκελοι που είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά και πάνω απ’ όλα να δοθεί νέα παράταση, η οποία να ξεκινάει φυσικά από την ώρα που το ηλεκτρονικό σύστημα θα λειτουργήσει επιτέλους χωρίς προβλήματα και να δοθούν διευκρινίσεις σε σοβαρά θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και αφορούν την επιλεξιμότητα των υποψηφίων και των επενδύσεων. Στο ίδιο διάστημα να εκδοθεί οδηγός συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, δεδομένου ότι στην υπάρχουσα ο καθένας συμπλήρωνε ό,τι θεωρούσε σωστό, αφού δεν υπήρχαν προδιαγραφές. Επίσης ο οδηγός πρέπει να διευκρινίζει και να αναμορφώνει το σύστημα βαθμολόγησης των υποψηφίων, διότι όπως είναι σήμερα έρχεται σε σύγκρουση με προγενέστερες υπουργικές αποφάσεις του Υπουργού ΥΠΑΑΤ.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα αυτά συνέβησαν σε ένα πρόγραμμα άκρως ανταγωνιστικό.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ