Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011 14:20

Ερώτηση Πετράκου για την άδεια εγκατάστασης χημικών στο Σουσάκι Κορινθίας

Από τις 3 Μαρτίου είχαμε καταθέσει ερώτηση, με την οποία ζητούσαμε να μη δώσετε άδεια εγκατάστασης χημικών στην εταιρεία Soussaki Logistics, στο Σουσάκι Κορινθίας.
Στην απάντησή σας αρνηθήκατε, ως συνήθως, την πρότασή μας αυτή. Δεν ασχοληθήκατε με τα εμπεριστατωμένα επιχειρήματα που θέταμε και μας είπατε ότι τα χημικά που θα αποθηκευτούν είναι αθώα!!!
Στις 22 Ιουνίου χορηγήσατε οριστική άδεια εγκατάστασης για τη μονάδα αποθήκευσης και διακίνησης πρώτων υλών χημικής βιομηχανίας της εν λόγω βιομηχανίας. Μεταξύ των χημικών που θα αποθηκεύονται είναι και στυρένιο, όπως καταγγέλλαμε στην επερώτησή μας, αλλά έχει καταγγείλει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Αγνοήσατε όχι μόνο τα εμπεριστατωμένα στοιχεία που σας παραθέταμε στην επερώτησή μας, αλλά και τις αποφάσεις του τέως δήμου Αγίων Θεοδώρων, του τέως Νομαρχιακού Συμβουλίου Κορινθίας, αλλά και της Διεύθυνσης Βιομηχανίας του Νομού Κορινθίας.
Όμως στις 11 Ιουλίου, 230 χλμ ανατολικά της Σόφιας, σημειώθηκε ένα τραγικό ατύχημα. Ένα βυτιοφόρο με 20 τόνους στυρένιο ανετράπη προκαλώντας ένα τοξικό νέφος, αναγκάζοντας τις βουλγάρικες αρχές να εκκενώσουν της ευρύτερη περιοχή από τους 2.000 περίπου κατοίκους της.
Το στυρένιο, χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών, θεωρείται επικίνδυνο κυρίως σε περίπτωση επαφής με τα μάτια ή το δέρμα. Τον περασμένο μήνα το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ συμπεριέλαβε το στυρένιο στον κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών.
Αυτά είναι κ. Περιφερειάρχη τα στοιχεία για το στυρένιο που εσείς αγνοήσατε, ενώ οφείλατε να έχετε ευαισθησία και να μην χορηγήσετε οριστική άδεια εγκατάστασης στην εταιρεία Soussaki Logistics, όπως σας ζητήσαμε, αλλά ζητούν και οι κάτοικοι. Διότι η εταιρεία που θέλει να στοιβάξει 5.000 τόνους στυρένιο δίπλα στα διυλιστήρια της Motor Oil, κοντά στο ενεργό ηφαίστειο Σουσάκι- ισχυριζόταν πως το "στυρένιο είναι αθώο" και εσείς επαναλάβατε τους ισχυρισμούς της, ξαφνικά όμως οι κάτοικοι με τρόμο πληροφορήθηκαν πως είναι καρκινογόνο.
Με βάση αυτές τις εξελίξεις, οφείλετε να ανακαλέσετε άμεσα τη χορήγηση της οριστικής άδειας εγκατάστασης που δύσατε στην εταιρεία Soussaki Logistics στις 22 Ιουνίου. Διαφορετικά θα έχετε βαρύτατες ευθύνες, διότι πριν μπορούσατε να ισχυριστείτε ότι δεν γνωρίζατε, αν και αυτό δεν είναι δικαιολογία, διότι οφείλατε να γνωρίζατε, αφού και η αρμόδια υπηρεσία και οι φορείς του Νομού Κορινθίας ήταν και είναι ριζικά αντίθετοι. Τώρα όμως δεν μπορείτε να πείτε ούτε αυτή τη δικαιολογία.
Ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης.
Σας ερωτούμε, θα πράξετε αυτό, έστω και τώρα;


Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
Θανάσης Πετράκος