Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 10:26

Στην τελική ευθεία για την εκλογή Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία για την εκλογή Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

Του Γιάννη Διονυσόπουλου*

Το 2004, το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που μετά από πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, καινοτόμησε και γκρέμισε τα κλειστά κομματικά τείχη, καθότι προχώρησε στην άμεση εκλογή του Προέδρου του από την κοινωνία, από το λαό, με τη συμμετοχή να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

Με την πραγματοποίηση του πρόσφατου πιο ανοικτού debate, με απευθείας ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υποψήφιων Προέδρων του, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής ξανά καινοτόμησε με την ολοκλήρωση ενός ακόμη βήματος προς τα εμπρός, με τον ελεύθερο και ζωντανό διάλογο, με την εμβάθυνση της αμεσότερης και πιο πλουραλιστικής ενημέρωσης. Είναι ένα σημαντικό ορόσημο, μια παρακαταθήκη που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του δημόσιου διαλόγου στη χώρα μας αλλά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς και τα κόμματα.

Μετά τον ενωτικό εορτασμό της επετείου των 50 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, την παρουσίαση των υποψηφίων στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής προχωρά στην τελική ευθεία της εκλογικής διαδικασίας με ένα πλαίσιο ευπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού που τιμά την ιστορική διαδρομή και παράδοση του.

Η εκλογή αυτή είναι εύλογο να ενδιαφέρει ένα μεγάλο μέρος του λαού μας, καθότι με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η χώρα μας οπισθοχώρησε σε πολλά επίπεδα και η διαβίωση του λαού μας γίνεται καθημερινά όλο πιο δύσκολη και προβληματική

Οι Έλληνες αναμένουν να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής αυτός ο πόλος που θα πρωταγωνιστήσει, όμως δεν αρκούν οι άρτιες πολιτικές θέσεις και η καλή διαχείριση της καθημερινότητας, όταν σήμερα στα ΜΜΕ ο πολιτικός λόγος έχει υποκατασταθεί από επικοινωνιακά μηνύματα, ο πολιτικός διάλογος από το πολιτικό μάρκετινγκ και το πολιτικό έργο σε μεγάλο βαθμό από την εικονική πραγματικότητα.

Νιώθουν οι πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε ιστορικό υπαρξιακό σταυροδρόμι όπου το πρόσωπο του προέδρου έχει καθοριστικό ρόλο όχι στενά κομματικό αλλά Εθνικό, για τη χώρα που χρειάζεται ανάσες και νέα ορμή για να ξεφύγει από τη δίνη της παρακμής που χρόνια τώρα μικραίνει την Ελλάδα, φτωχαίνει τους Έλληνες και κινδυνεύει να μικρύνει και την ίδια τη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ άντεξε, στάθηκε όρθιο, ενώθηκε, ανανεώθηκε και σήμερα είναι πιο δυνατό από κάθε άλλη στιγμή την τελευταία δεκαετία, είναι ένα βήμα πριν από την ολική επαναφορά. 

Προχωράμε με την παρακαταθήκη της αείμνηστης και αγαπημένη μας πρόεδρου Φώφης Γεννηματά «ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΥΤΥΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ».

Υπάρχουν πολλά κριτήρια βάσει των οποίων θα ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ που θα προσέλθουν στις κάλπες αυτή και την επόμενη Κυριακή για την ανάδειξη του Προέδρου του. Ένα από αυτά είναι, ποιος από τους υποψηφίους έχει την συνεπή πολιτική διαδρομή, την εμπειρία και το πολιτικό βάρος για να κάνει ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κ. Μητσοτάκη, ειδικά τώρα που βρίσκεται σε φάση υποχώρησης, περί το 30% και, πάντως, πολύ μακριά από το ηγεμονικό 40% των δύο εθνικών εκλογών.

Αφορά την δυνατότητα του υποψηφίου να διεισδύσει και στους άλλους πολιτικούς χώρους αριστερά και κεντροδεξιά για να μπορεί να αναδιατάξει πλήρως το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρώ ότι πρέπει να είναι:

    • Άνθρωπος και Πολιτικός με υψηλό αξιακό επίπεδο με αρχές, αξίες και Ιδέες, δίπλα στον άνθρωπο, δίπλα στον Πολίτη.
    • Άνθρωπος, μετριόφρων, σεμνός και σοβαρός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιδιώκει την προσωπική προβολή αλλά το συλλογικό καλό.
    • Πολιτικός με συνέπεια, με εντιμότητα και με ηθική ακεραιότητα, ένα ισχυρό πλεονέκτημα σε μια εποχή που οι πολίτες απαιτούν καθαρότητα και διαφάνεια από τους πολιτικούς ηγέτες.
    • Πολιτικός με σημαντική εμπειρία στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, γεγονός που του προσδίδει μια ευρύτερη αντίληψη των ζητημάτων και της διεθνούς πολιτικής.
    • Σύγχρονος πολιτικός, εύστροφος, οραματιστής, αποφασιστικός με γνώση, αυτοπεποίθηση με ικανότητες, και τεκμηριωμένες προγραμματικές θέσεις, που αφουγκράζεται και συνομιλεί με την κοινωνία! 
  • Ηγέτης που μπορείς να του εμπιστευθείς τις τύχες της χώρας και το μέλλον της χωρίς εξαρτήσεις από οικονομικά και άλλα κέντρα εξουσίας. 
  • Πιστός στην παράταξη, με διαχρονική αφοσίωση στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποστασιοποιηθεί ή να στραφεί σε άλλους πολιτικούς χώρους.
  • Να έχει αγωνιστεί για την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, νά'ναι  αυθεντικός, ο εαυτός του, χωρίς επικοινωνιακές παραλλαγές και να φέρνει έναν αέρα ανανέωσης, κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό για την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων.
  • Η απλότητα και η ειλικρίνειά του στις δημόσιες εμφανίσεις να δίνουν την αίσθηση ενός αυθεντικού πολιτικού, που δεν προσποιείται και δεν «φοβάται» να παραδεχτεί τις αδυναμίες του.

Για όλα αυτά, πιστεύω, ότι πρέπει να ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης και να προχωρήσουμε, μαζί μπροστά με το Νίκο Ανδρουλάκη, για τον μεγάλο στόχο, τη νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Οι εκλογές της 6ης και 13ης Οκτώβρη είναι ιστορική για το ΠΑΣΟΚ και ίσως είναι η τελευταία του ευκαιρία! Είναι ιστορική στιγμή για το μέλλον της Πατρίδας μας. 

* Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών

Μέλος Κεντρικής Διοίκησης Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Μέλος Γραμματείας Τομέα Επιστημόνων ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ