Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023 14:30

Η Ρίτα Αντωνοπούλου στην "Ε": «Εχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο αρκεί να είμαστε ενωμένοι»

Η Ρίτα Αντωνοπούλου στην "Ε": «Εχουμε τη δύναμη  να αλλάξουμε τον κόσμο  αρκεί να είμαστε ενωμένοι»

 

Συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στις 9:15 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας "Θ. Αγγελόπουλος".

Θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Ρίτα Αντωνοπούλου και Μανώλης Ανδρουλιδάκης και το μουσικό σχήμα "Ήχος του Νότου". Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διακινούνται από τον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ, καθώς και από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Μεσσηνία.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου με αφορμή τη συναυλία μας μίλησε για το πρόγραμμα που περιλαμβάνει εμβληματικά τραγούδια από σπουδαίους δημιουργούς, τις συνεργασίες της με τους μεγάλους συνθέτες και τις αξέχαστες συγκινητικές στιγμές που έζησε με το Θάνο Μικρούτσικο. Το μήνυμα που η ίδια θέλει να μεταδώσει μέσα από τη μουσική, ειδικά όταν ερμηνεύει πολιτικά τραγούδια είναι η ενότητα.

"Ειδικά τώρα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ αυτού του είδους η μουσική και ο στίχος. Μας ενώνουν με τον διπλανό και μας αφήνουν ένα φως ανοιχτό για το μέλλον" αναφέρει.

 

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Η Ρίτα Αντωνοπούλου ποιες συνεργασίες έχει ξεχωρίσει στην επαγγελματική της καριέρα;

Θα πρέπει πρωτίστως να σταθώ στη συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο προφανώς η οποία για μένα ήταν ο καθοριστικός σταθμός στην πορεία μου που με προσδιόρισε ως τραγουδίστρια αλλά και ως άνθρωπο. Έπειτα φυσικα η συνεργασία με τον Σταμάτη Κραουνάκη αλλά και με κάθε σπουδαίο δημιουργό αυτού του τόπου γιατί είχα την τύχη να συνεργαστώ επι σκηνής σχεδόν με όλους τους μεγάλους που έχουν γράψει ιστορία στην ελληνική μουσική. Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος, Πλέσσας ... αν μιλάμε για συνθέτες, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι δάσκαλοι για όποιον βρεθεί στο πλάι τους.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μια συγκινητική εμπειρία που ζήσατε κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης;

Είναι πάρα πολλές αυτές. Δεν ξέρω ποια να διαλέξω. Κάποιες φορές η αποδοχή του κόσμου είναι τόσο συγκινητική που μου φέρνει δάκρυα γιατί εκείνη τη στιγμή νιώθω ότι όλοι μου οι κόποι ανταμείβονται. Πλέον όμως και με την απουσία του Θάνου αυτό μου συμβαίνει και στα αφιερώματα που κάνουμε σε εκείνον. Είναι φορές που δε μπορώ να κρατηθώ.

Ποια είναι η πιο εμβληματική στιγμή που ζήσατε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας σας με τον Θάνο Μικρούτσικο;

Νομίζω θα διαλέξω τις παραστάσεις στο Ηρώδειο με την Καμεράτα το 2009 και την τελευταία ηχογράφηση στο Μέγαρο με τα 3 πιάνα ενώ ήταν ήδη άρρωστος. Αυτές δε θα τις ξεχάσω ποτέ.

Ποιο μήνυμα θέλετε να μεταδώσετε μέσα από τη μουσική σας, ειδικά όταν ερμηνεύετε πολιτικά τραγούδια;

Το μήνυμα είναι η ενότητα. Αυτό έχω πάντα στο μυαλό μου. Κι ότι εμείς έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο αρκεί να είμαστε ενωμένοι.

Πώς αισθάνεστε που ο κόσμος αντιδρά διαφορετικά σήμερα στα πολιτικά τραγούδια σε σχέση με το παρελθόν;

Όλα έχουν να κάνουν με την εποχή. Πιο παλιά όταν πρωτοξεκίνησα εγώ δίπλα στον Θάνο Μικρούτσικο, όταν λέγαμε πολιτικά τραγούδια ήταν πολλοί αυτοί που έλεγαν ότι έλα μωρέ τώρα, παρωχημένα πράγματα, δεν έχουν δουλειά τώρα όλα αυτά σήμερα κλπ... αφελείς σκέψεις και τοποθετήσεις κατά τη γνώμη μου. Ειδικά τώρα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ αυτού του είδους η μουσική και ο στίχος. Όχι για την κατακραυγή των όσων συμβαίνουν, όχι δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι η δύναμη που κρύβουν αυτά τα τραγούδια και το πώς μιλάνε απευθείας σε κάτι βαθύ μέσα μας και μας εμψυχώνουν και μας ενώνουν με τον διπλανό και μας αφήνουν ένα φως ανοιχτό για το μέλλον. Αυτό είναι.

Ποια είναι η απάντησή σας σε όσους ισχυρίζονται ότι η τέχνη και η πολιτική δεν πρέπει να αναμιγνύονται;

Αυτό δε μπορεί να γίνει. Η τέχνη υπάρχει μέσα στην κοινωνία για τον άνθρωπο ο οποίος είναι πολιτικό ον. Δεν υπάρχει όριο στα θέματα της τέχνης, εννοώ ότι έρχεται για να σου δείξει με περίτρανο τρόπο αυτό που συμβαίνει γύρω σου κι αυτή είναι η λειτουργία της. Οπως λέει κι ο Μαγιακόφσκι, η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά σαν τον καθρέφτη μα σα φακός να μεγεθύνει. Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι πρέπει να ακούν και πολιτικό τραγούδι... τόσα είδη υπάρχουν. Μπορούν απλά να μην το ακούν.

Τι θα ακούσει το κοινό από εσάς στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας "Θ. Αγγελόπουλος";

Αφιέρωμα στο Πολιτικό τραγούδι. Άρα όλα τα εμβληματικά τραγούδια ή τέλος πάντων κάποια από τα σπουδαιότερα του είδους και άρα τους σημαντικότερους δημιουργούς.

Πείτε μας, με τι ασχολείστε αυτή την περίοδο. Πέρα από την επικείμενη συναυλία τι άλλο ετοιμάζετε;  

Είμαστε στη Σφίγγα όλο το Δεκέμβρη με τους Ρεβάνς και παράλληλα κάνουμε και αφιερώματα στον Θάνο Μικρούτσικο. Επίσης έχω μπει στούντιο με τον Σταύρο Σιόλα για να ηχογραφήσουμε τη νέα μας δισκογραφική δουλειά σε μουσική δική του και στίχους δικούς μου για πρώτη φορά αλλά και άλλων φίλων! 

 

Διασκευή της Ρίτας Αντωνοπούλου και των Ρεβάνς του τραγουδιού «Μικρόκοσμος». Από το δίσκο «Πολιτικά Τραγούδια» του Θάνου Μικρούτσικου.