Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 21:23

Προέχει πάντα η πρόληψη

Γράφτηκε από Κέλλυ Δημητρούλια
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από άποψη εγκληματικότητας έχει απ' όλα η Μεσσηνία, και αυτό το διαπιστώνουμε καθημερινά. Μεγάλο ποσοστό των αδικημάτων όμως διαπράττεται μεταξύ ομοεθνών (Αλβανών, Ρουμάνων, Κινέζων κ.λπ.). Ετσι, κάποια από αυτά δε φτάνουν καν μέχρι την Αστυνομία, αλλά δημιουργούν ένα κλίμα έντασης, μίσους και εκδίκησης σε μικρές κοινωνίες. Αυτό δημιουργεί μια επιπλέον ανάγκη να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα μπορεί να διαχειριστεί ουσιαστικά τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα που έχει αποκτήσει η περιοχή μας - αλλά με δεδομένο ότι κανείς δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά με το ζήτημα των μεταναστών έως τώρα, μάλλον δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποια πρόοδο από τους νέους δήμους.
Ετσι, οι ντόπιοι και οι μετανάστες θα συνεχίσουν να βιώνουν καθημερινές καταστάσεις τρέλας μεταξύ εκείνων που έχουν στο… αίμα τους τη φασαρία και το αδίκημα: Συμπλοκές μεταξύ Αλβανών για τις τιμές στα μεροκάματα είναι πολύ συνηθισμένες αυτό το διάστημα. Ρουμάνοι συχνά κλέβουν Ρουμάνους, ενώ έχουν ακουστεί περιπτώσεις που Βούλγαροι απειλούν Βούλγαρους. Φυσικά και δεν ξεχνάμε τα αδικήματα μεταξύ Ελλήνων… αλλά αυτό προφανώς είναι άλλο θέμα!
Η διαχείριση των σχέσεων μεταξύ των ομοεθνών μεταναστών που ζουν στον τόπο μας είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει και τους ίδιους - σε συλλογικό όμως επίπεδο. Είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις που ήδη έχουν συγκροτήσει κάποιους συλλόγους ή έχουν συστρατευτεί για να οργανώσουν καλύτερα τη ζωή ή τη δουλειά τους, ώστε να αντιμετωπίσουν και ενδεχόμενες περιπτώσεις… κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να κινητοποιηθούν ουσιαστικά προς κάθε κατεύθυνση, και όχι μόνο ζητώντας από την Αστυνομία να... συλλάβει τον κλέφτη. Υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι, στο πλαίσιο της πρόληψης, ώστε δε χρειάζεται πάντα καταστολή - αλλά αρμόδιες γι' αυτό είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 21:46

NEWSLETTER