Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011 22:54

Η μαφία του παραεμπορίου και ο νόμος της παράγκας

Γράφτηκε από Θανάσης Λαγός
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε ανύποπτο χρόνο και πριν ξεσπάσει η νέα μάχη για το πανηγύρι της Υπαπαντής γράφαμε σε αυτή τη στήλη στις 29 Νοεμβρίου 2010: "Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, το πρόβλημα του παραεμπορίου απασχολεί μόνο τις αστυνομικές αρχές και δε γίνεται μακροχρόνιο σίριαλ στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Πολύ φοβάμαι όμως ότι δύσκολα θα εφαρμοστούν οι νόμοι, καθώς η ελληνική αγορά είναι ένα απέραντο ξέφραγο αμπέλι που τρυγούν οι παρανομούντες. Πολύ φοβάμαι ότι οι Κινέζοι και μικροπωλητές των πανηγυριών απλώς είδαν φως και μπήκαν στο πάρτι της ασυδοσίας που έχει στηθεί εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Ειδικότερα οι μικροπωλητές των πανηγυριών έχοντας εξασφαλίσει πολιτικές πλάτες, λειτουργούν με όρους μαφίας και αλίμονο σε όποιον αντισταθεί στην παράνομη δράση τους. Πώς απέκτησαν πολιτικούς προστάτες οι μικροπωλητές; Παζαρεύοντας τις ψήφους δεκάδων φτωχοδιαβόλων συμφωνούν με διεφθαρμένους πολιτικούς ώστε να απολαμβάνουν το προνόμιο της ατιμωρησίας. Αν νομίζετε ότι συνδιαλέγονται με δευτεροκλασάτους πολιτικούς είστε πολύ γελασμένοι. Μιλούν τουλάχιστον με γραμματείς κοινοβουλευτικών ομάδων και δεν διστάζουν να το πουν σε όποιον επιχειρήσει να αντισταθεί στα έκνομα συμφέροντά τους. Ετσι οι “αρχηγοί” των μικροπωλητών αποκτούν ασυλία και μπορούν να ασκήσουν την παράνομη δραστηριότητά τους. Τι κάνουν; Είναι κοινό μυστικό ότι ενοικιάζουν ομαδικά τις θέσεις στα πανηγύρια και στη συνέχεια τις επινοικιάζουν με ακριβότερο μίσθιο στους μικροπωλητές. Ετσι η μαφία των πανηγυριών εξασφαλίζει έσοδα για να τα επενδύσει στις υπόλοιπες δραστηριότητές της με στόχο να επεκτείνει τη δράση της. Τι κάνουν οι τοπικοί αρχές; Συμμετέχουν παθητικά στην παρανομία νοικιάζοντας τις θέσεις των πανηγυριών στους αρχηγούς της μαφίας. Αλλοτε στο όνομα της αύξησης των δημοτικών εσόδων και άλλοτε στο όνομα της χρηματοδότησης της δημοφιλούς τοπικής ομάδας, οι άρχοντες κάνουν τα στραβά μάτια και τα... πανηγύρια συνεχίζονται".
Σε άλλο απόσπασμα του ίδιου άρθρου γράφαμε: "Για το κινέζικο σίριαλ δεν γνωρίζουμε πολλά. Βλέπουμε όμως δεκάδες Κινέζους μικροπωλητές να γυρίζουν στους δρόμους των πόλεων και στα χωριά σαν πρωταγωνιστές από την ταινία “Ο καιρός των τσιγγάνων”. Δεν γνωρίζουμε πολλά, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι περισσότεροι Κινέζοι μικροπωλητές των δρόμων είναι θύματα κυκλωμάτων εκμετάλλευσης που δρουν ανεξέλεγκτα στο ξέφραγο αμπέλι. Για το κινέζικο σίριαλ δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά. Ακούμε όμως για απαγωγές και πολύ φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια η μαφία των πανηγυριών θα θυμίζει ομάδα του κατηχητικού μπροστά στη νέα μαφία που δημιουργείται".
Το άρθρο αποδείχτηκε προφητικό αφού μια εβδομάδα αργότερα
συνελήφθη στη Μεσσηνία Κινέζος που είχε απαγάγει Κινέζα επιχειρηματία από την Κυπαρισσία και είχε πάρει λύτρα 300.000 ευρώ για να την αφήσει ελεύθερη.
Το άρθρο αποδεικνύεται προφητικό και για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει αναφορικά με το πανηγύρι της Υπαπαντής.
Τι λέγαμε τότε;
"Πολύ φοβάμαι όμως ότι στο ξέφραγο αμπέλι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Τι πρέπει να γίνει για να μην βρεθούμε αύριο αντιμέτωποι με μεγαλύτερους εφιάλτες; Τίποτα περισσότερο από το να εφαρμοστούν αυστηρά οι νόμοι". Σε άλλο σημείο τονίζαμε: "Οταν οι αρχηγοί της μαφίας περνούν από τις βιτρίνες και βλέπουν ότι δεν υπάρχουν τιμές στα προϊόντα, όπως ορίζει ο νόμος, βεβαιώνονται ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι και συνεχίζουν τη δράση τους. Οταν οι αρχηγοί της μαφίας βλέπουν ότι δεν τιμωρούνται οι επιχειρηματίες παραβάτες της πολεοδομικής νομοθεσίας, απλώς αποθρασύνονται και ετοιμάζονται να κατακτήσουν ακόμα μεγαλύτερα μερίδια της παράνομης αγοράς. Ετσι ή αλλιώς όταν δεν τηρούνται οι νόμοι, ισχύει μόνο ο νόμος της παράγκας".
Τι έχουμε να προσθέσουμε σήμερα;
Οι άρχοντες της πόλης γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι βάζουν πλάτη στους μικροπωλητές. Γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι εκλέχτηκαν και ποιοι εκλέγονται με τις ψήφους χιλιάδων φτωχοδιαβόλων. Γνωρίζουν πολύ καλά τα κομματικά ηγετικά στελέχη που τηλεφωνούσαν πέρσι για να γίνει το πανηγύρι. Εχουν κότσια να καταγγείλουν την κομματική "παράγκα" ή μήπως "ψωνίζουν" ψήφους από τον ίδιο πάγκο; Την απάντηση θα τη μάθουμε σύντομα, αλλά πολύ φοβάμαι ότι και του χρόνου τέτοια εποχή το ίδιο άρθρο θα δημοσιευτεί σε αυτή τη στήλη.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012 12:30