Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 21:54

Δεν υπάρχει σχέδιο για τα σκουπίδια αν δεν υπάρξει χώρος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι γνωστό κι έχουν χυθεί γι' αυτό τόνοι μελάνι. Κάθε φορά γίνεται ένας γύρος διαβουλεύσεων στον οποίο επεξεργαζόμαστε ιδέες και σχέδια, για να καταλήξουμε μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα ξανά στην ίδια αφετηρία: το μηδέν. Πριν από μερικά χρόνια, όταν προβλέπαμε ότι τα σχέδια που αναπτύσσονταν οδηγούν στο απόλυτο τίποτα, είχε σπεύσει ένας αυτοδιοικητικός παράγοντας να μας απαντήσει ότι δεν είναι έτσι κι ότι υπάρχει σχέδιο μελετημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Το ποιος είχε τελικά δίκιο είναι πλέον γνωστό. Το κακό είναι όμως πως όλα δείχνουν ότι κι ο νέος γύρος «πρωτοβουλιών» που ετοιμάζονται θα οδηγήσουν σε νέο αδιέξοδο.
Το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολιτικό. Το πολιτικό προσωπικό της αυτοδιοίκησης από τη μια μεριά και αυτό της κεντρικής σκηνής από την άλλη, δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Το πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών δεν είναι η επιλογή τεχνολογίας, αλλά χώρου εγκατάστασης. Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες δεν θέλουν στα όρια της επικράτειάς τους νόμιμο σκουπιδότοπο στον οποίο θα πάνε και τα σκουπίδια του γείτονα. Προτιμούν έτσι να πετάνε τα δικά τους σκουπίδια όπου βρουν, παρά να κάτσουν να συζητήσουν μια ρεαλιστική λύση.
Από τους πολιτικούς της κεντρικής σκηνής, όσοι είναι στην αντιπολίτευση συντάσσονται με όποιον δε θέλει χωματερή στο χωριό του, ενώ όσοι κυβερνούν μεταθέτουν το πρόβλημα στους επόμενους για να μη συγκρουστούν αυτοί με τις τοπικές κοινωνίες. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα που ισχύει σε όσες περιοχές δεν έχουν λύσει το πρόβλημα - και μία από αυτές είναι η Πελοπόννησος.
Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές όπου το πρόβλημα των σκουπιδιών λύθηκε, προηγήθηκε μια μεγάλη πολιτική συμφωνία σε τοπικό επίπεδο που εξασφάλιζε τον τόπο εγκατάστασης. Είναι λοιπόν φανερό ότι ο χώρος εγκατάστασης της μονάδας διαχείρισης των σκουπιδιών είναι το κλειδί που οδηγεί στη λύση. Είναι απαραίτητο να προηγηθεί αυτή η επιλογή πριν προχωρήσει οτιδήποτε άλλο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση απ' όλες τις πλευρές. Κάτι που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει και το οποίο πολύ φοβόμαστε ότι, αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει είτε σε αγορά τεχνολογίας και εξοπλισμού ο οποίος θα μείνει στα αζήτητα -γιατί δεν θα μπορεί να τοποθετηθεί- ή θα επαναληφθούν στην Πελοπόννησο οι σκηνές που ζούμε τώρα στην Κερατέα.
Είναι καιρός όλοι σε τοπικό επίπεδο, από τη ΝΟΔΕ της Ν.Δ. που πληροφορήθηκε ξαφνικά ότι υπάρχει πρόβλημα με τα σκουπίδια, μέχρι τον περιφερειάρχη που νομίζει ότι με μια προκήρυξη διαγωνισμού θα το λύσει, να αντιληφθούν τη διάσταση του χώρου. Χωρίς εξεύρεση χώρου ή χώρων δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα, και μπορεί μονάδες επεξεργασίες όπως η ΜΟΛΑΚ της Καλαμάτας να κατασκευαστούν και να μείνουν στο τέλος κλειστές.
Ολοι πλέον έχουμε καταλάβει ότι στον τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ενώ έχουν δαπανηθεί πόροι χωρίς να παραχθεί κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα λεφτά που έχουν μέχρι σήμερα πεταχτεί στα σκουπίδια είναι πολλά - και οι δικαιολογίες έχουν τελειώσει. Το πολιτικό προσωπικό και τα κόμματα δεν είναι ανεύθυνα και δεν μπορούν να παριστάνουν στο διηνεκές τις μωρές παρθένες. Η μεταβίβαση ευθυνών με τα σκουπίδια πεταμένα στους δρόμους και τα χαντάκια τελείωσε. Ελπίζουμε να τελειώσει μαζί της και μια ολόκληρη πολιτική γενιά που έχει αναγάγει την κουτοπονηριά και το λαϊκισμό σε ύψιστη πολιτική πράξη.

Υ.Γ. Ο τοπικισμός είναι ένα από τα σαράκια του ελληνικού κράτους. Ο καθένας θεωρεί τον τόπο του και το χωριό του ομφαλό της Γης, με αποτέλεσμα πολλές φορές απ' την πολλή αγάπη να τον σφιχταγκαλιάζει τόσο που στο τέλος τον πνίγει. Στο όνομα του καλού του χωριού, οι περισσότεροι κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα - υπηρετώντας τελικά την παρακμή κι αυτούς που την εκφράζουν. Τα παραδείγματα είναι και στις ημέρες μας πολλά, γιατί δυστυχώς δε μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

panagop@gmail.com


NEWSLETTER