Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011 14:36

H Χώρα στα "χέρια" των ενεχυροδανειστών

Γράφτηκε από τηνΤη στιγμή που τα χρήματα  που έχουμε αποταμιεύσει στις τράπεζες  κοντεύουν να τελειώσουν, εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει η στροφή του καταναλωτικού κοινού στα ενεχυροδανειστήρια που έχουν "ξεφυτρώσει" στην ελληνική αγορά προς άντληση ρευστότητας και <<ζεστού χρήματος>>.
Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έχει γεμίσει με διαφημιστικές καταχωρήσεις ενεχυροδανειστηρίων, μικρών και μεγάλων, που καλούν τους χειμαζόμενους από την οικονομική κρίση καταναλωτές να πουλήσουν ή να βάλουν ενέχυρο τα χρυσαφικά τους προκειμένου να εξασφαλίσουν μετρητά. Η συγκεκριμένη δουλειά φαίνεται ότι αποδίδει καθώς τα ενεχυροδανειστήρια φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια .Τα καταστήματα ανταλλαγής τιμαλφών αντικειμένων ξεπετάγονται και στην  Καλαμάτα το τελευταίο διάστημα με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Διαφημίσεις εταιριών που αγοράζουν χρυσό σε <<τιμές καλύτερες της διεθνούς αγοράς>> κατακλύζουν τους δρόμους και τα μέσα ενημέρωσης και τα καταστήματά τους φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας. Το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί απο την Αθήνα στην υπόλοιπη Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη , στο Ηράκλειο Κρήτης και αλλού. Τόση μεγάλη είναι η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού, που διαφημίσεις σχετικά με πληροφορίες που αφορούν τα εν λόγω καταστήματα, πχ. διεύθυνση, τηλέφωνο κ.α. <<φιλοξενούνται>> και στο διαδίκτυο.
Ωστόσο απαιτείται μεγάλη προσοχή καθώς  στελέχη του ΣΔΟΕ σημειώνουν ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί μεγάλη εστία φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Από τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει το Σώμα προέκυψε ότι το ποσοστό φορολογικής παραβατικότητας ξεπερνά το 70% καθώς από τα περίπου 65 ενεχυροδανειστήρια που ελέγχθηκαν περίπου τα 50 εντοπίσθηκαν να έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις,
Οι τιμές στις οποίες γίνονται οι ανταλλαγές των αντικειμένων στα ενεχυροδανειστήρια κυμαίνονται πολύ πιο κάτω από τις τρέχουσες αξίες των πολύτιμων μετάλλων με σκοπό την αποκόμιση κέρδους και από την πλευρά του ενεχυροδανειστή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο γραμμάριο χρυσού αντιστοιχούν 18 με 20 ευρώ κάτω απο την πραγματική αξία.
 Σύμφωνα, πάντως, με παράγοντες της εν λόγω αγοράς, η ανταλλαγή αφορά κυρίως παλιά χρυσαφικά και οικογενειακά κειμήλια και όχι τόσο ακριβά ρολόγια.
Οι διαστάσεις που έχει λάβει η ανταλλαγή τιμαλφών αντικειμένων είναι τέτοια, ώστε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία προτρέπει τους καταναλωτές να προσφεύγουν στα ενεχυροδανειστήρια με ιδιαίτερη προσοχή.
Για να μην πέσουν θύματα απάτης, η Γραμματεία προτρέπει τους πολίτες να προβαίνουν μόνοι τους σε μια αρχική, ανεξάρτητη εκτίμηση της αξίας των κοσμημάτων τους πριν τα πουλήσουν, ζυγίζοντάς τα στο σπίτι ή απευθυνόμενοι σε έγκυρους εκτιμητές.
Έπειτα, αφού ενημερωθούν και για την τρέχουσα τιμή πώλησης του χρυσού, θα πρέπει να απευθύνονται μόνο σε αξιόπιστα καταταστήματα και ενεχυροδανειστήρια, ανέφερε η Γραμματεία σε δελτίο τύπου.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν την επιχείρηση για την πώληση, αποφεύγοντας αυτές που υπόσχονται ιδιαίτερα υψηλές τιμές αγοράς ή επιχειρήσεις των οποίων η αγορά πολύτιμων μετάλλων δεν αποτελεί την κύρια απασχόληση", ανέφερε η Γραμματεία, της οποίας προΐσταται το υπουργείο Εργασίας που είδε πρόσφατα το ποσοστό ανεργίας να εκτοξεύεται σε επίπεδα άνω του 18% καθώς η χώρα διανύει το τέταρτο έτος ύφεσης.
Το ΣΔΟΕ ερευνά τουλάχιστον μία περίπτωση εταιρίας με καταστήματα αγοράς χρυσού που στις αποθήκες της βρέθηκαν 490 πλάκες ασημιού και 135 κιλά χρυσού χωρίς παραστατικά έγγραφα. Η Γραμματεία προτρέπει τους πολίτες να συμβουλεύονται ή να προσφεύγουν στο Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας που παρέχει υπηρεσίες εκτίμησης πολύτιμων μετάλλων. Το κέντρο είναι ο <<επίσημος>> κρατικός εκτιμητής του οικογενειακού χρυσού, και αποτελεί υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Προσοχή λοιπόν καθώς ενα παλιό γνωμικό λέει πως τα πραγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται...

ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ Δ. ΧΡΗΣΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ,Μaster ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


NEWSLETTER