Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012 17:51

Το φαινόμενο της πεταλούδας

Γράφτηκε από τηνΜε τον απόηχο της υπόσχεσης από τα χείλη του τ. πρωθυπουργού , ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα θα έβγαινε  στις αγορές μετά τους στιβαρούς χειρισμούς του, άλλη μια χρονιά έφυγε αφήνοντας πίσω της την υπόσχεση πως η κρίση θα κορυφώνεται και θα διαχέεται προκαλώντας αναταραχές και βαθύ προβληματισμό. Στο μεταξύ , τα αντιλαϊκά μέτρα και οι περικοπές , θα συνεχίσουν να επιβάλλονται ενώ θα κατασκευάζονται και θα τροποποιούνται Νόμοι και Συντάγματα, ξένα προς τα ήθη και τα έθιμα, την ηθική και την ιστορικότητα κάθε κοινωνίας, στοχεύοντας αποκλειστικά στην εγκατάσταση της Νέας Παγκόσμιας Τάξης.
- Μπορεί το μέλλον κατά την γνώμη μεγάλης μερίδας ιστορικών να μην αποτελεί αυστηρή επανάληψη μοντέλων του παρελθόντος, διότι κάθε απόπειρα τυποποίησης κινδυνεύει σε ελάχιστο χρόνο  να καταρριφτεί από χιλιάδες απρόβλεπτες παραμέτρους.  Είναι όμως γνωστό πως  πέραν της «υλικής» προόδου δεν έχει παρατηρηθεί «ηθική» πρόοδος στην ανθρωπότητα καθιστώντας τις ανθρώπινες συμπεριφορές και σχέσεις πολύ προβλέψιμες και κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την ρήση του Μακιαβέλι: «όποιος θέλει να προβλέψει το μέλλον πρέπει να συμβουλευτεί το παρελθόν». Αυτό ακριβώς αποτελεί στην πράξη το αντικείμενο εργασίας οικονομολόγων, κοινωνιολόγων, αναλυτών συστημάτων, στατιστικολόγων, μαθηματικών και άλλων ειδικών στα οικονομικά κέντρα εξουσίας, τις κυβερνητικές δεξαμενές σκέψεις και τα διάφορα Ιδρύματα. Όχι μόνο κάνουν προβλέψεις για το μέλλον, με σκοπό να το ελέγξουν ώστε να τους αποφέρει το μέγιστο οικονομικό όφελος αλλά συμβάλλουν στην διαμόρφωση και τον έλεγχο της αλλαγής ώστε οι όποιες εναλλακτικές λύσεις, κατόπιν μελέτης διαφόρων σεναρίων και την επεξεργασία νόμων και μοντέλων πολλαπλών εφαρμογών , να οδηγούν στο ίδιο σημείο. 
- Γνωστοί καθηγητές και Συνταγματολόγοι έχουν ήδη αποφανθεί ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας έχει παραβιασθεί και πως οι Έλληνες νομιμοποιούνται να το υπερασπιστούν με κάθε μέσο και τρόπο, ασχέτως αν οι ίδιοι δεν θα άφηναν ούτε μία μέρα τις καθημερινές τους συνήθειες για να κατεβούν στις πλατείες, να συζητήσουν με τον λαό και να συναποφασίσουν. Σε αντιπαράθεση ωστόσο με αυτούς και κάθε φορά που γίνεται λόγος για την παραβίαση του Συντάγματος, έρχεται στον νου μου η αποφασιστικότητα ενός  ρεπουμπλικάνου φίλου  που είχε πει ότι, τα όπλα που έχει στην κατοχή του δεν αποσκοπούν μόνο στην αυτοπροστασία του αλλά αποτελούν μέρος της αμερικανικής παράδοσης και με αυτά προστατεύει το Σύνταγμα της πατρίδας του. Το απλό  αυτό  γεγονός αποδεικνύει εν πρώτοις - και κυρίως – πως οι πολίτες και οι κοινωνίες δεν έχουν ακόμη πεθάνει γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν  «ψυχή» και κατά δεύτερον, αποδίδει ξεκάθαρα το νόημα της ιστορικότητας κάθε κοινωνίας βάσει της οποίας, εν προκειμένω, το Αμερικανικό Σύνταγμα παραχωρεί στον πολίτη το δικαίωμα / υποχρέωση να το προστατέψει και ενόπλως, πράγμα το οποίο αναμφίβολα έπραξαν και οι δικοί μας γονείς ή  παππούδες, χωρίς μάλιστα να περιμένουν την διαφώτιση ή την έγκριση των Συνταγματολόγων ή άλλων ειδικών.
- Στην προσπάθειά μου να ανατρέξω στο παρελθόν- ακολουθώντας την Μακιαβελική προτροπή - μεταφέρθηκα σε άλλη μία δύσκολη εποχή του Γένους, που κατά κοινή διαπίστωση ανέδειξε σπουδαίους ανθρώπους! Τυχαίος σταθμός υπήρξε ο Ψαριανός Ιωάννης Βαρβάκης, γνωστός ως ένας εθνικός ευεργέτης που όμως λίγοι γνωρίζουν πως υπήρξε ριψοκίνδυνος μπουρλοτιέρης και πολεμιστής εκτός από πανέξυπνος έμπορος και άνθρωπος της δράσης . Ο πρακτικός αυτός άνθρωπος , αν και αγράμματος, πέρασε στην Ιστορία ως υποστηρικτής των γραμμάτων και της παιδείας όσο κανείς. Δεν είχε μάλιστα σκεφθεί ποτέ πως βοηθώντας την παιδεία και τα γράμματα προετοιμάζει τον αγώνα για την λευτεριά της πατρίδας. Είχε όμως εντυπωσιαστεί από τον Αδαμάντιο Κοραή που έγραφε: «την διακοπήν της παιδείας εις τας παρούσας συνθήκας την κρίνω και την θρηνώ ως πολλά μεγάλην δυστυχίαν. Τώρα μάλιστα έχομεν χρείαν παιδείας δια να καταλάβωμεν και να ενεργήσωμεν όσα μέσα είναι αναγκαία εις την απόκτησιν και την διατήρησιν της Ελευθερίας». Και βροντοφωνούσε : «Κάμετε σχολεία»! Γιατί έπρεπε πρώτα να μορφώσουν Έλληνες και έπειτα να κάμουν Ελλάδα. 
-  Αυτός είναι ο κύριος φόβος της εξουσίας και των ειδικών οι οποίοι, όπως προαναφέραμε,  με κάθε τρόπο πασχίζουν να αναγνωρίσουν τις κυρίαρχες τάσεις της κοινωνίας που θα διαμορφώσουν τα χαρακτηριστικά του μέλλοντος και θα διαιωνίσουν την ευτέλειά τους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που, ενώ τα παιδιά στερούνται τα σχολικά βιβλία και την αληθινή γνώση,  η υπουργός παιδείας αρνήθηκε την προσφορά του κ. Εμφιετζόγλου, να αναλάβει όλες τις δαπάνες λειτουργίας μιας βιβλιοθήκης σε ένα χωριό της Θράκης !!...
-   Με την επαναφορά μου στο παρόν και τις δύσκολες τούτες ώρες, είχα ήδη επιβεβαιώσει την αντίληψη πως το πρόσταγμα του Αδαμάντιου Κοραή και τα έργα των Ελλήνων πατριωτών στο πέρασμα των αιώνων, αποτελούν ένα φωτεινό μονοπάτι που μπορούμε να διανύσουμε άφοβα χωρίς να κινδυνεύουμε να προδώσουμε την μοναδικότητα και την ιστορικότητάς μας.
- Το φτερούγισμα της πεταλούδας λίγο πριν σβήσει μπορεί να μετατρέψει τη σπίθα σε δυνατή φωτιά με τα πιο απρόσμενα αποτελέσματα αναπάντεχων σεναρίων …

ΠΑΧΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
ΕΣΛΙΝ 27 ΛΑΜΙΑ 
6944749807


NEWSLETTER