Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012 13:30

Η ανάπτυξη της Μεσσηνίας στα χέρια των νέων

Γράφτηκε από την
Η ανάπτυξη της Μεσσηνίας στα χέρια των νέων



Του Μιλτιάδη Π. Χρυσομάλλη


Προ ημερών παρουσιάστηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, έρευνα της εταιρείας Kapa Research, σύμφωνα με την οποία 1,5 εκατομμύριο Ελληνες έχουν σκεφθεί να εγκατασταθούν στην περιφέρεια.
Ενας στους πέντε έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, και μεταξύ αυτών, το 47,6% θέλει να απασχοληθεί στον αγροτικό τομέα (51,1% με τις ελιές), ενώ το υπόλοιπο 52,4% στον ευρύτερο τομέα της οικονομίας (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκπαίδευση, νέες τεχνολογίες, αγροτουρισμός κ.ο.κ.).
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία τους είναι νέοι 30-45 ετών, πτυχιούχοι και διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν μόνιμα τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μία πραγματική πρόκληση για τη χώρα αλλά ταυτόχρονα, για τον τόπο μας, τη Μεσσηνία.
Γη ευλογημένη, που παράγει μοναδικής ποιότητας προϊόντα, με κλίμα και φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς, μπορεί να αποτελέσει άμεσα τον ιδανικό φορέα ανάπτυξης στα χέρια νέων, αποφασισμένων και σωστά καταρτισμένων ανθρώπων.
Σήμερα, μας δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες, την εξειδίκευση και την επιθυμία των νέων αυτών ανθρώπων να φτιάξουν το μέλλον τους μακριά από τις μεγαλουπόλεις.
Να δώσουν πνοή και προοπτική στη Μεσσηνία με τρόπο οργανωμένο, συντονισμένο, με στόχους και χρονοδιαγράμματα, βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών στην παραγωγή, τυποποίηση, διανομή αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε πλήθος τομέων.
Μία προσπάθεια όμως, που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, με αξιόπιστες και πλήρεις μελέτες βιωσιμότητας, την οριστική επίλυση του ζητήματος χρήσεων γης, την εξυγίανση και εγκατάσταση διαφανών διαδικασιών και αυτοματοποίησης στους πολύπαθους συνεταιρισμούς,   την κοινή προσπάθεια για επίτευξη σωστών τιμών για τον παραγωγό αλλά και τον καταναλωτή, τη διασφάλιση εντατικών και διαφανών ελέγχων ποιότητας των προϊόντων και των παρεχομένων υπηρεσιών, το σχεδιασμό και κατοχύρωση συνεργείων σε όλους τους σχετιζόμενους κλάδους (π.χ. γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός, αγροτουρισμός, νέες τεχνολογίες, διαφήμιση, πωλήσεις, περιβαλλοντική ανάπτυξη κ.ο.κ.).
Μία προσπάθεια που οφείλουμε να στηρίξουμε, για να αποτελέσει παράδειγμα άριστων πρακτικών εφαρμογής της ισονομίας, των ακέραιων ελεγκτικών μηχανισμών στην εξέλιξη της επένδυσης και την αξιοποίηση των πόρων, και φυσικά τα αναπτυξιακά της αποτελέσματα.
Για να ξανανιώσει η γη μας, να ανασάνει η οικονομία της Μεσσηνίας, να επανεκκινηθεί με αξιώσεις και προοπτικές η ανάπτυξη της Ελλάδας.


NEWSLETTER