Παρασκευή, 04 Μαϊος 2012 13:38

Στ. Στραβόλαιμος: "Ο λαός απαιτεί καθαρές εξηγήσεις"

Γράφτηκε από την
Στ. Στραβόλαιμος: "Ο λαός απαιτεί  καθαρές εξηγήσεις"

 

 

Του Σταύρου Στραβόλαιμου

 

Το ΠΑΣΟΚ παλεύει για τη νίκη, θέλει την πρώτη θέση, όχι για να απολαύσει έναν θρίαμβο, αλλά για να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα του επιτρέψει, να διαμορφώσει  τη μεγάλη συμμαχία των δυνάμεων της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι συνθήκες βέβαια είναι δύσκολες, ο κόσμος έχει προβλήματα, είναι πικραμένος και οργισμένος, δεν έχει ακόμη κατασταλάξει και πρέπει να ξεπεράσει τις αντιστάσεις, να κάνει τη σωστή επιλογή, να γυρίσει στους κόλπους της μεγάλης δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης.

Ποια είναι η πρόταση του κ. Σαμαρά; Η αυτοδυναμία και οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που θα οδηγήσουν σε πλήρη διάλυση της οικονομίας; Η πρότασή του για αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπου ο ίδιος θα κάνει ότι θέλει, χωρίς δεσμεύσεις χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς όρους, όπως λέει;

Οι πολίτες απαντούν αρνητικά σε αυτή την πρόταση. Και ο αντίλογος του κ. Σαμαρά είναι πως θα οδηγήσει τη χώρα ξανά σε εκλογές. Δηλαδή στην απόλυτη διάλυση του κράτους και της οικονομίας,  σε μια περιπέτεια η οποία θα αποβεί σε βάρος των πιο φτωχών, των πιο αδύναμων. Ο εγκλωβισμός του κ. Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας στη στρατηγική της κυβερνητικής αυτοδυναμίας, το γεγονός ότι δεν θέλει καμιά συνεργασία και δεν αφήνει ανοιχτές τις προϋποθέσεις για  συνεργασία, οδηγεί στο απόλυτο αδιέξοδο σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα.

Ποια είναι λοιπόν η άλλη πρόταση;

- Η πρόταση η οποία ακολουθεί τη γραμμή του ΚΚΕ εκτός Ευρώπης, εκτός ευρώ, την οποία πιστεύει και ο μισός ΣΥΡΙΖΑ;

- Η πρόταση των δυνάμεων της Αριστεράς υπό όλες τις εκδοχές της που δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν ούτε στις μονοεδρικές περιφέρειες, όπως πρότεινε ο κ. Τσίπρας;

- Η πρόταση που διατυπώνει ο Φώτης Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ, που δήλωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δε θέλει να μετάσχει σε μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία  και ερωτώμενος  ποια είναι η άλλη λύση, απήντησε ότι  είναι η "κυβερνώσα Αριστερά" η οποία όμως δεν προκύπτει, γιατί δε συμφωνεί η Αριστερά σε τίποτε μεταξύ της;

Απέναντι στις αδιέξοδες αυτές προτάσεις λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ λέει πολύ καθαρά και συγκεκριμένα πράγματα.  Προτείνει η προσαρμογή να γίνει σε τρία  χρόνια, μέχρι το τέλος του ΄15 για να γίνει πιο ήπια, πιο φιλικά για τον πολίτη. Με μικρότερη πίεση για περικοπές, προτείνει επίσης συγκεκριμένο σχήμα χρηματοδότησης του τρίτου χρόνου που το έχει διασφαλίσει με τους εταίρους μας. Δεσμεύεται και  εγγυάται, ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Ότι δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι. Αντιθέτως το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που πρέπει να συμφωνηθεί ευρύτατα μέσα στη Βουλή, θα είναι σταθερό για 10 χρόνια, πιο δίκαιο, πιο αναπτυξιακό. Και σταδιακά θα αφαιρεθούν οι έκτακτοι φόροι, οι εισφορές και τα τέλη της περιόδου της κρίσης καθ' οδόν προς την έξοδο από το μνημόνιο, το αργότερο σε 3 χρόνια.

Και ενώ δεν έχει ακουστεί καμία άλλη πρόταση τόσο συγκροτημένη και υπεύθυνη, παρόλα αυτά κουνάνε το χέρι στον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον ρωτάνε συνεχώς: «Τι θα κάνετε τον Ιούνιο;».

Ο πρόεδρος όμως του ΠΑΣΟΚ αντέστρεψε πολύ εύστοχα το ερώτημα: «Λοιπόν, εγώ ρωτώ όλα τα πολιτικά κόμματα, όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδίως αυτούς που εμφανίζονται ως «αντιμνημονιακοί»: Δίνετε την εγγύησή σας ότι αν εφαρμοστεί η δική σας πολιτική, το κράτος θα είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Ιούνιο, εάν για κάποιο λόγο οι  εταίροι μας καθυστερήσουν τις δόσεις του δανείου που δεν θέλετε»;

Ας απαντήσουν λοιπόν ευθέως, ευθαρσώς και κατηγορηματικά. Όχι με μισόλογα, όχι με υπεκφυγές και λόγους ήξεις αφήξεις, όχι με αοριστολογίες. Να ξέρει ο κόσμος την Κυριακή που θα ψηφίσει τι τον περιμένει.  Αν θα συνεχίσει να λειτουργεί το κοινωνικό κράτος, αν θα πληρώνεται κανονικά και από πού. Γιατί αν κλείσει η κάνουλα της χρηματοδότησης από τα δάνεια του μνημονίου, άμεσα και επιτακτικά πρέπει να βρεθούν λεφτά. Λεφτά όμως δεν έρχονται με ευσεβείς πόθους, ούτε με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, πολύ δε περισσότερο με εθνικοπατριωτικά νταηλίκια και τσαμπουκάδες.  Καθαρές κουβέντες, καθαρές εξηγήσεις.

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER