Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020 19:09

Πανσέληνος και έκλειψη Σελήνης: Πού μπορείτε να δείτε το εντυπωσιακό φαινόμενο

Γράφτηκε από την
Πανσέληνος και έκλειψη Σελήνης: Πού μπορείτε να δείτε το εντυπωσιακό φαινόμενο

Η έκλειψη θα διαρκέσει συνολικά τρεις ώρες και 18 λεπτά.

Ιδανικό ξεκίνημα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι η σημερινή, Παρασκευή 5 Ιουνίου, καθώς και από τη χώρα μας θα είναι ορατή η έκλειψη παρασκιάς Σελήνης, ένα φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι περνάει μέσα από την παρασκιά της Γης, δηλαδή το εξωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας. Παράλληλα, θα υπάρξει πανσέληνος, η τελευταία της άνοιξης πριν το θερινό ηλιοστάσιο στις 20 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη σκοτεινιάζει ελαφρά αλλά όχι τελείως όπως στην κανονική έκλειψη. Το φαινόμενο -εφόσον ο καιρός το επιτρέψει- θα είναι ορατό από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (και από την Ελλάδα), την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.

Η έκλειψη θα διαρκέσει συνολικά τρεις ώρες και 18 λεπτά. Στην Αθήνα θα αρχίσει στις 20:45, θα φθάσει στο μέγιστο στις 22:25 (όταν πάνω από το 50% του φεγγαριού θα βρεθεί εντός της παρασκιάς της Γης) και θα τελειώσει λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Αυτή είναι η δεύτερη φετινή έκλειψη, καθώς είχε προηγηθεί στις 10 Ιανουαρίου, επίσης, μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης. Θα ακολουθήσουν εντός του 2020 μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου στις 21 Ιουνίου, μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 5 Ιουλίου, μία τέταρτη έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 30 Νοεμβρίου και, τέλος, μία ολική ηλιακή έκλειψη στις 14 Δεκεμβρίου.

Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου θα είναι ανοιχτό για το κοινό όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να παρατηρήσουν τη Σελήνη μέσω προβολής της σε οθόνη από φορητό τηλεσκόπιο στον προαύλιο χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη. Εντός του χώρου του τηλεσκοπίου θα ακούγονται συνθέσεις του συνθέτη Γιάννη Χρήστου.

Η αναφορά στον σπουδαίο έλληνα συνθέτη πραγματοποιείται με αφορμή το φιλοσοφικό του κείμενό "Σεληνιακή Εμπειρία" στο οποίο συσχετίζει τις σεληνιακές φάσεις με τις βασικές αρχές και δομές στην μουσική του σύνθεση, αλλά και την επέτειο των 50 ετών από τον θάνατό του. Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Η βραδιά σηματοδοτεί την επανεκίνηση των επισκέψεων στα Κέντρα Επισκεπτών Θησείου και Πεντέλης, η οποίες θα ξεκινήσουν συστηματικά από την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER