Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 11:00

Ένας 25χρονος ζωγράφος με σύνδρομο Down μιλάει για όσα τον εμπνέουν - «Νιώθω ασφαλής όταν ζωγραφίζω»

Γράφτηκε από την
Ένας 25χρονος ζωγράφος με σύνδρομο Down μιλάει για όσα τον εμπνέουν - «Νιώθω ασφαλής όταν ζωγραφίζω»

Το περιστέρι της ειρήνης, ηφαίστεια και δέντρα που προστατεύουν τους ανθρώπους είναι μερικά από τα έργα του 25χρονου Ορέστη Χιώτη, ενός νεαρού με σύνδρομο Down που ονειρεύεται να μη σταματήσει ποτέ να ζωγραφίζει.

«Νιώθω ασφαλής όταν ζωγραφίζω», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 25χρονος. «Να μην την παρατήσω ποτέ τη δουλειά μου». Οι ζωγραφιές του και η διάθεσή του οδηγούνται από τα χρώματα που αγαπάει πολύ. Ιδίως το μαύρο, το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο «της έκρηξης», όπως το χαρακτηρίζει.

Η έκθεση του Ορέστη, που εγκαινιάζεται σήμερα Παρασκευή (18/3) στις 19:00 στον εικαστικό χώρο «ρω» στη Θεσσαλονίκη (Ρωμανού 5), ξεκινάει με ένα ηφαίστειο, συνεχίζει με λουλούδια που παίρνουν φως από τη μέρα και ακολουθεί μια σειρά έργων με πουλιά.

Λόγω επικαιρότητας, στεκόμαστε περισσότερο στο περιστέρι της ειρήνης. «Μια μαύρη νύχτα που το περιστέρι δεν κλαίει πολύ, αλλά είναι λίγο θλιμμένο», περιγράφει ο ίδιος το έργο. «Τα πουλιά για μένα είναι σαν θρησκεία. Όταν τα βλέπω, φέρνουν μέσα μου χαρά», αναφέρει.

Η ξενάγηση στην έκθεση συνεχίζει με τα δέντρα- φύλακες. «Είναι νύχτα και τα δέντρα προστατεύουν και βοηθάνε τον κόσμο», περιγράφει.

Συνέχεια έχουν οι αρετές. Αγαπημένη του είναι η Δικαιοσύνη. Πιο κάτω είναι μια γυναίκα που βλέπει το φεγγάρι και κλαίει και δίπλα της μια πολύχρωμη πολιτεία.

Εμπνέεται από τη φύση, τη θάλασσα και τη βροχή. «Μ΄ αρέσει ο ήχος τους», λέει. Ακούει μουσική από τον ελληνικό κινηματογράφο και κλασική. Ακούει πάντα όταν ζωγραφίζει- και ζωγραφίζει καθημερινά αρκετές ώρες. «Ζωγραφίζω γιατί μ’ αρέσει. Γιατί το θέλω. Όταν ζωγραφίζω, νιώθω λίγο λύπη, λίγο χαρά, ό,τι πάει με το χρώμα. Δεν νιώθω πολύ άβολα. Νιώθω ασφαλής».

Αρκετά από τα έργα του Ορέστη έχουν τυπωθεί σε κούπες, σκουλαρίκια, μπλουζάκια, παρεό και μαντήλια, τα οποία μπορεί να τα βρει κάποιος στον εικαστικό χώρο «ρω».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Μαρτίου 2022.

«Οι νεκροζώντανοι»

Σε μαύρο φόντο, το αγαπημένο χρώμα του Ορέστη είναι και τυπωμένο και το βιβλίο του «Οι Νεκροζώντανοι» (εκδ. Χαρτόδετο 2021) που παρουσιάζεται το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 στις 12.00 στον χώρο της έκθεσης.

«Οι νεκροζώντανοι είναι όλοι οι άνθρωποι», λέει ο Ορέστης, εξηγώντας ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν πανδημίες, φασαρίες, θορύβους, βία και πόλεμο. Για αυτό και η ιστορία του επικεντρώνεται στις αρετές. «Οι αρετές βοηθούν τους ανθρώπους», τονίζει.

Το βιβλίο το έκανε με τη βοήθεια και τη στήριξη του καθηγητή του από στον ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης όπου σπούδασε Graphic Designer, τον Γιάννη Σταμενίτη, με τον οποίο ανέπτυξαν μια πολύ όμορφη σχέση.

Τον βοήθησε να ολοκληρώνει τα έργα του, του έδειξε νέες τεχνικές, στοιχεία που του ταιριάζουν από την Ιστορία της Τέχνης και του πρότεινε να μάθει και εικονογράφηση, το πως συνδυάζονται οι λέξεις με τις εικόνες.

Πρωταγωνιστής σε ταινία του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

O Ορέστης είναι ένας από τους πρωταγωνιστές -μαζί με την 6χρονη Άννα Μαρία και την 20χρονη Μαρία- στο ντοκιμαντέρ του Αργύρη Λιάπη «+1», που προβάλλεται στην πλατφόρμα του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (10-20 Μαρτίου 2022) και όπως λέει, απόλαυσε τα γυρίσματα. «Το χάρηκα. Μου άρεσε το πήγαινε- έλα με τον σκηνοθέτη. Η δράση».

Με αφορμή την έκθεση και την παρουσίαση του βιβλίου, η ταινία, με την υποστήριξη του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, θα προβληθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 στις 11.00 στο «Μακεδονικόν».


NEWSLETTER