Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 13:38

4 Συμβουλές για τη Διάταξη και το Σχεδιασμό του Βιογραφικού

4 Συμβουλές για τη Διάταξη και το Σχεδιασμό του Βιογραφικού

 

Η διάταξη του και η εμφάνιση του βιογραφικού αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα, όταν ένας υποψήφιος αναζητά εργασία και θέλει να φτάσει στο στάδιο της συνέντευξης. Ένα επαγγελματικό και καλοβαλμένο βιογραφικό θα δημιουργήσει μια πολύ καλή πρώτη εντύπωση και θα σας επιτρέψει να παρουσιάσετε τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας με επιτυχία.

Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλά υποδείγματα βιογραφικών, για να αντλήσετε έμπνευση και ιδέες, ενώ οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να δημιουργήσετε ένα καλοφτιαγμένο βιογραφικό, που θα ξεχωρίζει, για όποια θέση εργασίας κι αν ενδιαφέρεστε και ανεξάρτητα από το αν έχετε ή όχι εργασιακή εμπειρία.

Απλό και ξεκάθαρο

Υπεύθυνοι προσωπικού και εργοδότες, που έχουν συνηθίσει να βλέπουν χιλιάδες βιογραφικά να περνάνε από τα χέρια τους, αποκαλύπτουν ότι η καλύτερη συμβουλή που θα έδιναν σε έναν υποψήφιο είναι να φτιάξουν ένα βιογραφικό απλό, χωρίς περιττές πληροφορίες και σχέδια που θα μπερδέψουν τον αναγνώστη.

Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε πολύχρωμα πρότυπα με λογότυπα, έντονα σχέδια στο φόντο, πολλές φωτογραφίες και άλλα μέσα. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αποπροσανατολίσετε τον εργοδότη και να χάσετε την ευκαιρία να δει αυτό που πραγματικά είναι απαραίτητο. Μια κλασική και κομψή εμφάνιση σίγουρα θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

Μικρές προτάσεις και παράγραφοι

Φανταστείτε ότι είστε στη θέση του εργοδότη ή του υπεύθυνου προσωπικού και παίρνετε στα χέρια σας ένα βιογραφικό, το οποίο έχει τόσο μεγάλες παραγράφους και προτάσεις, που μοιάζει σχεδόν με μυθιστόρημα. Σίγουρα, δεν θα σας έκανε καλή εντύπωση, έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό λοιπόν, φροντίστε να χωρίσετε τις πληροφορίες σε κατηγορίες και παραγράφους, χρησιμοποιώντας μικρές προτάσεις, ώστε να προσφέρετε μια ξεκούραστη και περιεκτική ανάγνωση στο μελλοντικό σας εργοδότη. Δύο καλές ιδέες διάταξης είναι οι εξής:

Ελκυστική εισαγωγή

Πολλοί αμελούν ή δεν γνωρίζουν ότι μια μικρή εισαγωγή στην κορυφή του βιογραφικού τους θα τους δώσει έξτρα πόντους σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Γράψτε μια μικρή παράγραφο (4-5 γραμμές), κάνοντας μια σύντομη, αλλά ενδιαφέρουσα παρουσίαση των ικανοτήτων και της προσωπικότητάς σας.

Επικεφαλίδες με έντονη γραμματοσειρά

Χωρίστε το βιογραφικό σας σε κατηγορίες, πχ. εργασιακή εμπειρία, εκπαίδευση, κλπ., βάζοντας στην κάθε κατηγορία τη σχετική επικεφαλίδα, χρησιμοποιώντας μια έντονη γραμματοσειρά (bold), για να κάνετε ξεκάθαρη τη διάταξη και την κατηγοριοποίηση των πληροφοριών, που παρουσιάζεται στο βιογραφικό σας σημείωμα.

Περιθώρια και μετάβαση σελίδων

Για να έχει το βιογραφικό σας σημείωμα μια πολύ επαγγελματική εμφάνιση, δώστε προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά. Μιας και ο χώρος είναι περιορισμένος (2 σελίδες το πολύ), μειώστε τα περιθώρια και φροντίστε η μετάβαση από την πρώτη προς τη δεύτερη σελίδα να μην «κόβει» κάποια κατηγορία στη μέση.

Σωστή χρονολογική σειρά

Όταν περιγράφετε τις προηγούμενες θέσεις εργασίας σας ή την εκπαίδευσή σας, το σωστότερο είναι να τοποθετείτε τις πληφορορίες με τη σωστή χρονολογική σειρά. Ξεκινήστε πρώτα με τις πληροφορίες για την πιο πρόσφατη δουλειά σας και ολοκληρώστε με αυτή, που έχετε κάνει παλαιότερα. Το ίδιο ισχύει και για την εκπαίδευση. Οι εργοδότες θέλουν να βλέπουν όσα έχετε κάνει πιο πρόσφατα και σας είναι «φρέσκα». Για παράδειγμα, μια δουλειά από το μακρινό 2000 σίγουρα δεν αποτελεί πρώτο σημείο ενδιαφέροντος για το μελλοντικό σας εργοδότη.

Ακολουθώντας τις πρακτικές μας συμβουλές και αναζητώντας ιδέες στο διαδίκτυο, είναι σίγουρο ότι θα φτιάξετε το τέλειο βιογραφικό, που θα κλέβει τις εντυπώσεις, καλή επιτυχία!