Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 12:19

Μαγιορκίνης για έξαρση της πανδημίας: Ποιος δείκτης θα κρίνει τη λήψη μέτρων κατά του κορονοϊού (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Μαγιορκίνης για έξαρση της πανδημίας: Ποιος δείκτης θα κρίνει τη λήψη μέτρων κατά του κορονοϊού (Βίντεο)

Την έντονη ανησυχία των ειδικών μεταφέρει ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας Γκίκας Μαγιορκίνης λόγω της μεγάλης αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα. Ο καθηγητής εκτιμά πως τις επόμενες ημέρες , θα ανακοινωθούν περισσότερα από 20.000 κρούσματα.

Μιλώντας τον ΣΚΑΪ, αναφορικά με την επαναφορά μέτρων κατά του κορoνοϊού, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που οι διασωληνώσεις ξεπεράσουν τις 250-300 προανήγγειλε, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμα είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο. «Θα δούμε αύξηση και στις διασωληνώσεις, αλλά θεωρούμε ότι θα είναι διαχειρίσιμη» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, ανέφερε ότι μέχρι τις 10 Ιουλίου αναμένονται μεγάλα νούμερα σε διαγνώσεις που θα κινηθούν μεσοσταθμικά στα 20.000 και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:

1. Στις μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 που είναι πολύ πιο μεταδοτικές στο πλαίσιο της ανοσίας που έχουμε.
2. Στον υψηλό αριθμό τεστ που έχουμε αποφασίσει να κάνουμε σαν χώρα. «Είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη και για αυτό το λόγο έχουμε και τη μεγαλύτερη διαγνωστική ικανότητα αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

«Μεσοσταθμικά υπολογίζουμε ότι η κορύφωση θα είναι στα 20.000 και λίγο πάνω από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες μέρες μπορεί να έχουμε και 30.000 κρούσματα και κάποιες άλλες μέρες 15.000», πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πάντως, επισήμανε ότι σε αντίθεση με όσα ανέφερε χθες σε ανάρτησή του στα social media, υπάρχει μια πιθανότητα σήμερα να μη δούμε το νούμερο των 20.000, και αν τελικά επιβεβαιωθεί αυτό, σημαίνει ότι έχουμε μπει σε μια επιβράδυνση και η κορύφωση μπορεί να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα.


NEWSLETTER