Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2022 08:50

Πρασσάς: Επικίνδυνο να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς μέτρα (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Πρασσάς: Επικίνδυνο να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς μέτρα (Βίντεο)

Προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα, καθώς μπορεί να απομακρύνεται ο κίνδυνος βαριάς νόσησης, όμως υπάρχει ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το φθινόπωρο λόγω του ανοίγματος των σχολείων χωρίς μέτρα, κάτι που θα πιέσει το σύστημα Υγείας.

Για το θέμα μίλησε στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας Πανεπιστημίου Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, σημειώνοντας ότι «η επιστροφή θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, αλλά αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά γενικά της χώρες της Δύσης.

Τα κράτη προσπαθούν να πάρουν τον πιο εύκολο δρόμο αγνοώντας τις επιταγές της επιστήμης, ακόμα και για τα σχολεία. Παρατηρούμε ότι η πρώτη στροφή του πανδημικού μαραθωνίου οδεύει προς το τέλος, έχουμε χαμηλή πίεση στο σύστημα υγείας που οφείλεται αποκλειστικά στο ότι υπάρχει προηγουμένη νόσηση».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο καθηγητής, αν και ο κίνδυνος το σύστημα υγείας να καταρρεύσει είναι μικρότερος πλέον, έως και μηδαμινός, παρά την πίεση που ενδεχομένως να υποστεί, ο μεγάλος κίνδυνος είναι «οι χρόνιες επιπλοκές του ιού που ήρθε για να μείνει μόνιμα».

«Η ανοιχτή συμβίωση με τους ιούς έχει τεράστιο κόστος για όλους μας. Ένα 15% των καρκίνων και αρκετών αυτοάνοσων οφείλεται σε τέτοιους ιούς. Σε όρους υγείας, ποιότητας ζωής και οικονομίας, θα είναι μεγάλο το κόστος. Δεν το έχουμε ζυγίσει».

Ο κ. Πρασσάς τονίσει ότι τα μέτρα αποτροπής διασποράς του ιού είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται, καθώς οι μάσκες προστατευτούν και από την γρίπη, η οποία φαίνεται να έχει επιστρέψει και να είναι σε έξαρση.

Αναφορικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «θα πιάνουν τις μεταλλάξεις της Όμικρον. Όπως φαίνεται υπάρχει ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την ώρα δε διαφαίνεται κάποιο καινούργιο στέλεχος», επισημαίνοντας ότι «μέχρι να εμφανιστεί νέο στέλεχος (σ.σ. τα εμβόλια) θα μας δώσουν καλύτερη προστασία, αλλά δεν είναι πανάκεια».


NEWSLETTER