Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023 09:28

Τα θύματα ηλεκτρονικής απάτης θα αποζημιώνουν οι τράπεζες

Γράφτηκε από την
Τα θύματα ηλεκτρονικής απάτης θα αποζημιώνουν οι τράπεζες

 

Τα θύματα ηλεκτρονικής απάτης θα αποζημιώνουν οι τράπεζες για απώλειες άνω των 1.000 ευρώ.

Επίσης, θα καλύπτουν ποσά άνω των 50 ευρώ για αγορές που έγιναν από κλεμμένη ή απολεσθείσα κάρτα. Αυτό προβλέπει ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα και να τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο.

Πιο αναλυτικά, με τη ρύθμιση θεσπίζεται συνυπευθυνότητα των τραπεζών σε περίπτωση που κάποιος καταναλωτής χάσει χρήματα από διαδικτυακή απάτη ή εξαιτίας απώλειας της κάρτας του. Σύμφωνα με τις διατάξεις που είχαν τεθεί μέχρι χθες σε διαβούλευση, οι τράπεζες θα αποζημιώνουν τους πελάτες τους εάν αυτοί πέσουν θύματα επιτήδειων (με τη γνωστή μέθοδο phishing σε πλαστές ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά μηνύματα ή ειδοποιήσεις) και αποκαλύψουν άθελά τους τους μυστικούς κωδικούς για διαδικτυακές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων, με συνέπεια να χάσουν χρήματα.

 

ΤΟ ΟΡΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Ειδικότερα, θα υπάρχει ένα όριο ευθύνης του καταναλωτή, το οποίο φέρεται ότι θα είναι τα 1.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό και πάνω, το κόστος θα το επωμίζεται η τράπεζα. Έτσι, αν ο πελάτης μιας τράπεζας χάσει από το λογαριασμό του 10.000 ευρώ επειδή κυβερνοαπατεώνες του υπέκλεψαν τους κωδικούς e-banking, η τράπεζα πρέπει να του επιστρέψει τα 9.000 ευρώ. Επίσης, αν κάποιος χάσει ή του κλέψουν την χρεωστική του κάρτα και ζητήσει την ακύρωσή της, αλλά στο διάστημα που μεσολαβεί από την απώλεια της κάρτας μέχρι την ακύρωσή της χρεωθεί με συνολικές αγορές άνω των 50 ευρώ, τότε η τράπεζα υποχρεούται να αποζημιώσει τον νόμιμο κάτοχο της κάρτας για το επιπλέον ποσό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ο αριθμός των συναλλαγών απάτης το α΄ εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε 136.153, με την αξία των συναλλαγών απάτης να διαμορφώνεται σε 6,24 εκατ. ευρώ. Στη συντριπτική τους πλειονότητα (117.000) τα περιστατικά απάτης αφορούν συναλλαγές χωρίς τη φυσική παρουσία κάρτας, με την αντίστοιχη αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στο α΄ εξάμηνο του 2022 σε 5 εκατ. ευρώ.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ “ΨΑΡΕΜΑ”

Με την πρακτική phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα στοιχείων) οι κυβερνοαπατεώνες με μηνύματα μέσω εφαρμογών ζητούν από τους πολίτες να πατήσουν σε ένα link για να λάβουν δήθεν κωδικούς για το e-banking τους. Ειδικότερα, η πρακτική του phishing χρησιμοποιεί κυρίως τα emails ή sms ως μέσα για την υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων του υποψήφιου θύματος. Συγκεκριμένα, οι κυβερνοαπατεώνες στόχο έχουν να αποσπάσουν απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα, όπως όνομα χρήστη ηλεκτρονικής τραπεζικής, κωδικούς πρόσβασης, στοιχεία χρεωστικών/πιστωτικών καρτών κοκ. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση μη εξουσιοδοτημένων οικονομικών συναλλαγών, με αποτέλεσμα την πρόκληση οικονομικής ζημίας. Η πλειοψηφία των phishing μηνυμάτων επικαλείται είτε κάποιο πρόβλημα στον λογαριασμό του πελάτη, είτε απαιτεί την επιβεβαίωσή του για εκτέλεση συναλλαγής (η οποία δεν έχει λάβει επίσημη εντολή από τον ίδιο), είτε ενέργεια αναβάθμισης υπηρεσίας, είτε επιβεβαίωση προσωπικών δεδομένων.

 

ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΥΠΟΚΛΟΠΗ

Όσον αφορά στον τρόπο που υποκλέπτονται τα στοιχεία από τον ανυποψίαστο πολίτη, συνήθης πρακτική αποτελεί η υποκλοπή τους μέσω email ή sms που αποστέλλονται από τον επιτήδειο και ζητούν από το υποψήφιο θύμα να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του οργανισμού, επιλέγοντας έναν σύνδεσμο (link) που περιλαμβάνεται στο κείμενο. Σε περίπτωση που κάποιος επισκεφθεί τον σύνδεσμο θα παρατηρήσει ότι η σελίδα προσομοιάζει ή και αντιγράφει πλήρως το οικείο για τον χρήστη ηλεκτρονικό περιβάλλον (επίσημη σελίδα) της τράπεζάς του. Γι’ αυτό μην επιλέγετε τον σύνδεσμο και μην δηλώνετε προσωπικά στοιχεία και κωδικούς, καθώς άμεσα οι επιτήδειοι θα προχωρήσουν σε συναλλαγές, αδειάζοντας τις τραπεζικές καταθέσεις. Αν χρειαστείτε βοήθεια, επικοινωνήστε με την τράπεζά σας ή με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 11188.

Να θυμάστε πάντα πως η τράπεζα δεν θα ζητήσει ποτέ και με κανέναν τρόπο τους κωδικούς πρόσβασης σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής ή στοιχεία και κωδικούς καρτών, αλλά ούτε θα προβεί σε διαδικασία επικαιροποίησης-επαλήθευσης προσωπικών στοιχείων.

Ν.Κ.


NEWSLETTER