Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023 22:15

Δύσκολη νύχτα φέρνει το «κύμα» της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» – Τα μέτρα για τη Δευτέρα (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Δύσκολη νύχτα φέρνει το «κύμα» της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» – Τα μέτρα για τη Δευτέρα (βίντεο)

Σε κλοιό κακοκαιρίας Αττικοβοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια - Πυκνό χιόνι στα βόρεια προάστια, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση - Ανοικτή η εθνική οδός, περιόρισαν τις μετακινήσεις τους οι πολίτες.
Δύσκολες ώρες αναμένονται τη νύχτα της Κυριακής προς τα ξημερώματα της Δευτέρας, καθώς οι μετεωρολόγοι περιμένουν επιδείνωση των φαινομένων, με την κακοκαιρία “Barbara” να μαίνεται.

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο της ΕΡΤ Ερμιόνη Κατιρτζόγλου, δύσκολη θα είναι η Δευτέρα, ενώ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό τις πρωινές ώρες.

Τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη οι προγνώσεις για το κύμα κακοκαιρίας.

Ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, επισήμανε στην Ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

«Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η κακοκαιρία συνεχίζεται και παρά την κατά τόπους πρόσκαιρη ύφεση, τις επόμενες ώρες αναμένεται τα φαινόμενα να ενταθούν κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες. Αύριο αναμένεται έξαρση των φαινομένων με ισχυρές χιονοπτώσεις, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός».

Σε κατάσταση πολιορκίας από τον χιονιά βρίσκεται μεγάλο μέρος της χώρας, αφού πυκνό χιόνι πέφτει στην Αττική, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Οι αρχές προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους.

Το θερμόμετρο έχει πέσει υπό το μηδέν, ενώ η αίσθηση του κρύου είναι μεγαλύτερη, λόγω των θυελλωδών βοριάδων που έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα στις θαλάσσιες και αεροπορικές μετακινήσεις.

Προληπτικό ολοκληρωτικό κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας από τις 23:00 μέχρι νεοτέρας, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες Αρχές.

Στο Σχιστό, ακινητοποιήθηκαν αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες, ενά κλειστός είναι ο δρόμος από Μάνδρα για Βίλια. Η πυροσβεστική προχώρησε στον απεγκλωβισμό 50 οδηγών οχημάτων στην Αγία Σωτηρία.

Η Αττική Οδός στις 21:00 ήταν ανοιχτή, με τους οδηγούς να έχουν συμμορφωθεί στις συστάσεις των Αρχών.

Στη Στενή Ευβοίας, το χιόνι ξεπέρασε το μισό μέτρο, ενώ έχουν αποκλειστεί ορεινά χωριά.

Απαγορεύτηκε κυκλοφορία νταλικών στο Εθνικό Δίκτυο, μετά την ακινητοποίηση 150 οχημάτων κοντά στα διόδια των Μαλγάρων.

Η Θήβα «θάφτηκε» από το χιόνι, με τις μετακινήσεις να είναι δύσκολες μετά την πυκνή χιονόπτωση στην περιοχή.

Στο μεταξύ, χωρίς ρεύμα παραμένουν περιοχές της Αττικής, ενώ η ΔΕΔΔΗΕ δίνει «αγώνα δρόμου» για αποκατάσταση των βλαβών.

Μέριμνα για την κακοκαιρία – Τα μέτρα για τη Δευτέρα 

Έχουν ήδη εκδοθεί σχετικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, καθώς και από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, για τις περιοχές όπου αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση.

Τα δικαστήρια δεν θα λειτουργήσουν ομοίως και τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και θα εφαρμοστεί η τηλεργασία στο δημόσιο τομέα.

Επίσης, ισχυρή σύσταση για εφαρμογή τηλεργασίας έχει απευθύνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ομάδες υποθέσεων σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπου αυτό είναι εφικτό.

Ακόμη:

Κλειστοί θα παραμένουν οι παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί της Αττικής
Αναβάλλονται οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια της Αττικής
Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα, οι λαϊκές αγορές σε βορειοανατολική Αττική και τα βόρεια προάστια
Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και βενζινάδικα έως τις 18.00
Ισχύει απαγόρευση υπηρεσιών delivery και courier από τις 18:00 της Κυριακής

Πηγή: ertnews.gr


NEWSLETTER