Τετάρτη, 31 Μαϊος 2023 11:59

Ελλείψεις προσωπικού: Η μεγάλη απειλή για την οικονομία - Ποιοι κλάδοι είναι στο "κόκκινο";

Γράφτηκε από την

Το όλο ζήτημα με βάση όσα αναφέρουν και οι εργαζόμενοι αφορά συνολικά και τις πολιτικές αμοιβών, αλλά και το σεβασμό βασικών κανόνων, όπως οι άδειες, οι συνθήκες εργασίας κτλ.

Στα κορυφαία ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, με συγκροτημένο και βιώσιμο τρόπο είναι αυτό των ελλείψεων προσωπικού που ειδικά σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Πλέον, η εικόνα της αγοράς εργασίας, με βάση όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, λειτουργεί, μεταξύ άλλων, και ως βασικό κριτήριο για την υλοποίηση επενδύσεων, σημείο, όμως, όπου “ποντάρει” η ελληνική οικονομία για να στηρίξει την αναπτυξιακή της πορεία.

Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη αναφορά, σε δημοσιογραφική συζήτηση, κορυφαίου στελέχους του μέχρι πρότινος οικονομικού επιτελείου, που αξιολόγησε το εν λόγω πρόβλημα, ως μείζον, “δείχνοντας” κάποιες βασικούς ”πυλώνες”, πάνω στους οποίους πρέπει να “πατήσει” μια βιώσιμη λύση.

Όπως είπε, αφενός “η πολιτεία το επόμενο διάστημα θα πρέπει να εξορθολογίσει της διαδικασία με τα επιδόματα καθώς πολλοί προτιμούν είτε να εργάζονται “μαύρα”, ώστε να μη χάνουν τα επιδόματα, κάτι που εμποδίζει εργοδότες από το να βρουν προσωπικό, είτε, βέβαια, άλλοι προτιμούν να μην εντάσσονται στην αγορά εργασίας για να κρατήσουν τις χρηματοροές επιδομάτων”. Παράλληλα έθεσε ένα ζήτημα αλλαγής συμπεριφοράς των εργοδοτών. “Ο επιχειρηματίας είναι κριτήριο. Όποιος είναι κακός εργοδότης δυσκολεύεται να βρει εργαζομένους, καθώς στην “πιάτσα” γίνεται γνωστό το πώς συμπεριφέρεται σε θέματα υπερωριών, αδειών, τήρησης των νόμιμων διαδικασιών για τα δώρα, κτλ” ανέφερε λέγοντας ότι τα περισσότερα αιτήματα π.χ. σε πολιτικά γραφεία για εύρεση εργασίας αφορούν επιχειρήσεις ή φορείς όπου οι εργασιακές συνθήκες είναι άριστες. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη μια σημαντικής παρέμβασης στις δομές κατάρτισης και εκπαίδευσης, όπως είναι τα ΙΕΚ, ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις ανάγκες της αγοράς και μάλιστα σε τοπικό επίπεδο.

Το όλο ζήτημα πάντως, με βάση όσα αναφέρουν και οι εργαζόμενοι αφορά συνολικά τις πολιτικές αμοιβών, αλλά και το σεβασμό βασικών κανόνων, όπως οι άδειες, οι συνθήκες εργασίας κτλ. Εν όψει, δε, καλοκαιριού, σε πολλούς τομείς, λόγων των ελλείψεων προσωπικού, η κατάσταση είναι “εκρηκτική” με τη διασφάλιση αδειών και τήρησης των κανόνων υπερωριών.

Περισσότερα στο news247.gr