Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 19:15

Μαγιορκίνης: Ποιοι είναι εκτεθειμένοι στην ιλαρά - Σε ποια ηλικία γίνονται τα εμβόλια (Βίντεο)

Γράφτηκε από την

O καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ για την επιδημιολογική εικόνα της ιλαράς στη χώρα μας.

Όπως είπε, είναι εκ των νοσημάτων για τα οποία προστατευόμαστε πλήρως μέσω του εμβολιασμού, ο οποίος γίνεται στην παιδική ηλικία. Τόνισε δε ότι ο εμβολιασμός συνήθως συστήνεται μετά το πρώτο έτος (η πρώτη δόση) και μετά το δεύτερο έτος η δεύτερη δόση, παρέχοντας 100% προστασία για όλη μας τη ζωή.

Επίσης, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι όσοι εμβολιαστούν δε θα κολλήσουν ιλαρά, αλλά στη χώρα μας υπάρχουν πληθυσμοί, που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και γι’ αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά εκτεθειμένοι.

«Πάνω από το 50% των κρουσμάτων παρατηρείται σε πληθυσμούς Ρομά. Αυτό που πρέπει, όμως, να τονίσουμε είναι ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι δεν έχουν κανέναν απολύτως φόβο να κολλήσουν από αυτούς που είναι μη εμβολιασμένοι», είπε.

Σε ό,τι αφορά όλους τους ενήλικες, που δεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, τόνισε ότι όλοι όσοι έχουν περάσει την ιλαρά έχουν εφ’ όρου ζωής ανοσία. «Εάν δεν έχει κάνει κάποιος τη δεύτερη δόση, μπορεί να την κάνει οποτεδήποτε. Ακόμα και στα 60 έτη» ανέφερε.

Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ενήλικας εάν έχει εμβολιαστεί, ο Γ. Μαγιορκίνης είπε ότι μπορεί να κάνει τεστ αντισωμάτων.