Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024 21:45

Ρόδος: Εντοπίστηκε σπάνιο είδος μέδουσας από την Ερυθρά Θάλασσα

Νομαδικές μέδουσες από την Ερυθρά Θάλασσα εντοπίστηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη από το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου, στον κόλπο των Τριαντών.

Ένα σπάνιο είδος μέδουσας εντοπίστηκε στη Ρόδο, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και το ένα μέτρο διάμετρο, ενώ έχει ημισφαιρικό σχήμα και διαφανές – γαλαζωπό χρώμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου, το συγκεκριμένο είδος ονομάζεται Rhopilema nomadica, είναι της Ερυθράς θάλασσας, και στη Μεσόγειο η πρώτη καταγραφή του είδους έγινε το 1970, από το 1980 περιοδικά εμφανίζεται και στις ελληνικές θάλασσες, ενώ δίνονται και οδηγίες προφύλαξης των πολιτών καθώς συνίσταται η αποφυγή επαφής, αφού έχουν δηλητήριο.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η μαζική εισβολή μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες. Πρόκειται για τροπικά ή υποτροπικά είδη, τα περισσότερα από τα οποία άρχισαν να εισβάλλουν στα νερά της Μεσογείου μετά την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ το 1869.

Μάλιστα, τα ξένα -για το μεσογειακό οικοσύστημα- είδη ονομάστηκαν λεσεψιανοί μετανάστες, παίρνοντας το όνομά τους από τον Γάλλο μηχανικό της διώρυγας Φερντινάντ Λεσέψ. Βάσει δεδομένων, πάντως, η θάλασσα της Μεσογείου παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό βιολογικών εισβολών παγκοσμίως.

Περισσότερα στο news247.gr