Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 11:15

Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά στα Ακούμια Ρεθύμνου (βίντεο)

Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά στα Ακούμια Ρεθύμνου (βίντεο)

Σε ύφεση φαίνεται ότι έχει τεθεί η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στα Ακούμια Ρεθύμνου.

Πρόκειται για ένα μέτωπο που έχει έκταση δύο χιλιομέτρων και ξεκινά από τα Σακτούρια, τα Ακούμια και φτάνει μέχρι την Αγία Παρασκευή, καίγοντας χορτολιβαδική κυρίως έκταση.

Εκατόν πενήντα πυροσβέστες με πενήντα οχήματα της Π.Υ., δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Αγίου Βασιλείου και της περιφέρειας καθώς και οχήματα πυρόσβεσης του δήμου με ενισχύσεις και από άλλους νομούς, βρίσκονται στη μάχη με τη φωτιά που εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα. Για την ενίσχυση της πυρόσβεσης επιχειρούν τρία εναέρια μέσα, τα πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία δρουν με το πρώτο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με τον συντονιστή Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης Γιώργο Τσικαλά, ο οποίος μίλησε στο ertnews, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί, ωστόσο, την κατάσταση δυσχεραίνουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι, με ριπές που φτάνουν τα 100 – 120 χιλιόμετρα, που πνέουν στην περιοχή.

Οι φλόγες έχουν κάψει αγροτολιβαδικές, θαμνώδεις, και μικρές εκτάσεις γεωργικής γης. Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να βρεθούν σε δύσκολα σημεία της φωτιάς και για το λόγο αυτό και με τη βοήθεια του ανέμου που έπνεε στην περιοχή η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις.

Λίγο πριν τις 2 το πρωί εστάλη μήνυμα από το «112» στους κατοίκους των περιοχών Σαχτούρια, Κάτω Σαχτούρια, Άγιος Πεύλος, Αγία Παρασκευή, Τριόπετρα, Ακούμια, Μέλαμπες και Κρύα Βρύση να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Για την πλήρη κατάσβεση επιχειρούν τμήματα της ΕΔΟΜΕ και της ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο, ενώ συνδράμουν ΟΤΑ, Δασική Υπηρεσία κ.α., με τους κατοίκους να ξαναζούν τον πύρινο εφιάλτη που είχε καταστήσει πυρόπληκτη την περιοχή και τον Ιούλιο του 2022.

Πηγή: ertnews.gr