Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024 20:30

Τι καιρό θα κάνει τον Αύγουστο – Τα πιθανότερα σενάρια για τις θερμοκρασίες

Τι καιρό θα κάνει τον Αύγουστο – Τα πιθανότερα σενάρια για τις θερμοκρασίες

Πιο ζεστός από το κανονικό αναμένεται να είναι -και- ο Αύγουστος, αφού σύμφωνα με το 95% των διαθέσιμων σεναρίων, η μέση θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με περίοδο αναφοράς από το 1993 μέχρι το 2016.

Όπως αναφέρει το meteo.gr το πιθανότερο σενάριο είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης 1-2 βαθμών Κελσίου (45%) και 0-1 βαθμών Κελσίου (36%) ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 βαθμών Κελσίου είναι 14%.

Ολόκληρη η ανάρτηση του meteo:

Μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τη μέση θερμοκρασία του Αυγούστου 2024

Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Αύγουστος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Ιούλιο. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, σύμφωνα με το 95 % των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 1-2 °C (45 %) και 0-1 °C (36 %). Η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 14 %.

Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 300 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στη μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή.