Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024 10:03

Πότε αλλάζει ο καιρός – Προειδοποίηση Μαρουσάκη για επικίνδυνες θερμικές καταιγίδες (Βίντεο)

Πότε αλλάζει ο καιρός – Προειδοποίηση Μαρουσάκη για επικίνδυνες θερμικές καταιγίδες (Βίντεο)

Προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας φαίνεται πως οδηγούμαστε στο τέλος του παρατεταμένου κύματος έντονης ζέστης, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, και συγκεκριμένα από την Τρίτη και στη συνέχεια.

«Μέχρι τότε όμως ανοίγεται ένας νέος κίνδυνος, που ακούει στο όνομα θερμική αστάθεια, θερμικές καταιγίδες. Τις απογευματινές ώρες θα έχουμε μπόρες και καταιγίδες ιδιαίτερα προς τη βόρεια Ελλάδα. Οι κεραυνοί μπορεί να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα» είπε σύμφωνα με το newsbeast.

Όπως είπε ο κ. Μαρουσάκης, σε αυτές τις περιπτώσεις η βροχή δεν προλαβαίνει να φτάσει κάτω στο έδαφος, εξατμίζεται με αποτέλεσμα οι κεραυνοί να προκαλέσουν κάποια επικίνδυνη φωτιά που σε συνδυασμό με την έντονη ξηρασία μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί.

Σήμερα, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει και σήμερα τους 42 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Πελοποννήσου, 41 βαθμούς σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας. «Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συναντήσουν μία πιο ψυχρή αέρα με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επικίνδυνες καταιγίδες», τόνισε ο κ. Μαρουσάκης.

Στην Αττική ο υδράργυρος θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν 6-7 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη τόνισε πως το απόγευμα θα έχουμε καταιγίδες γύρω από το νομό και αργότερα οι καταιγίδες θα «κατέβουν» και προς τις θαλάσσιες και τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ως προς την εξέλιξη του καιρού σημείωσε πως η πολύ θερμή αέρια μάζα προς τις αρχές της άλλης εβδομάδας θα αρχίσει να περιορίζεται προς τα δυτικά και νότια και θα παραδώσει τη σκυτάλη σε μια πιο ψυχρή αέρια μάζα. «Θα συγκρουστούν οι αέριες μάζες, κάτι που σημαίνει έντονη αστάθεια, έντονες καταιγίδες κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών, δεν αποκλείεται και νωρίς το πρωί και μέσα στη νύχτα κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις από την περιοχή της Θεσσαλίας και πιο βόρεια και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου.

Από Τρίτη και στη συνέχεια, πάμε σε μια πιο οργανωμένη πτώση της θερμοκρασίας, να πλησιάσουμε τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Φαίνεται ότι ο μήνας θα κλείσει με πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες (35άρια)».