Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015 19:12

Τι ζητεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία από τα κόμματα

Ζητούν την εφαρμογή μιας συνολικής πολιτική γενοσήμων και οικονομικών φαρμάκων με στόχο το 75% του όγκου να αποτελείται από εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα.


Τις προτάσεις της για τη φαρμακευτική πολιτική στη χώρα κατέθεσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) προς τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας υποστηρίζουν ότι ο κλάδος μπορεί να καλύψει άμεσα το 70% των φαρμακευτικών αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το 50% της νοσοκομειακής.
Στην ανοιχτή επιστολή τους θίγουν και το μείζον για τον κλάδο θέμα της ανατιμολόγησης, θέμα που άφησε σε εκκρεμότητα ο πρώην υπουργός Υγείας και προωθεί πλέον ο υπηρεσιακός υπουργός. Παρότι είναι σαφές ότι η ανατιμολόγηση θα οδηγήσει σε μειώσεις των τιμών στα εκτός πατέντας και τα γενόσημα φάρμακα, ελαφρύνοντας ασφαλισμένους και ασφαλιστικούς φορείς, οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι καταλογίζουν στο υπουργείο Υγείας «μονοδιάστατη επικέντρωση στις τιμές των φαρμάκων».
Τέλος, ζητούν την εφαρμογή μιας συνολικής πολιτική γενοσήμων και οικονομικών φαρμάκων με στόχο το 75% του όγκου να αποτελείται από εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, αλλά υπό την προϋπόθεση να γίνει ορθολογική τιμολόγηση των γενοσήμων, ώστε να παραμένουν στο σύστημα και να μπορούν οι γιατροί να συνταγογραφούν γενόσημα με την εμπορική τους ονομασία.
Πηγή: protothema.gr