Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 13:04

Η ΕΚΤ για τη δήλωση Λαγκάρντ περί νέων στρες τεστ στις ελληνικές τράπεζες

«Η τραπεζική εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει αποφασίσει για τις εποπτικές προτεραιότητές της, σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους 12 μήνες. Είναι γνωστές και περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, επιτόπιους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς των διάφορων ελληνικών τραπεζών» τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κλήθηκε από το ΑΠΕ ΜΠΕ να σχολιάσει τη δήλωση της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι «οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, περιλαμβανομένων επικαιροποιημένων asset quality review και stress test, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος».

Η δήλωση του εκπροσώπου της ΕΚΤ, έχει ως εξής: 

«Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ έχει αποφασίσει για τις εποπτικές προτεραιότητές της, σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους 12 μήνες. Είναι γνωστές και περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, επιτόπιους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς των διαφόρων ελληνικών τραπεζών. Εάν/όταν γίνει αίτημα για την προσθήκη επιπρόσθετων δραστηριοτήτων, σε αυτό το εποπτικό της πρόγραμμα, η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά».

Καλή ίσως η ιδέα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά να πληρώνει κιόλας το ΔΝΤ, γράφει η Süddeutsche Zeitung

Το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας να προβούν σε απομείωση του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι «καλή ιδέα», αλλά «το ΔΝΤ δεν θέλει να πληρώσει τίποτα. Αυτό το καθιστά κάπως αναξιόπιστο» γράφει σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung (SZ).

Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται στην πολύ σκληρή στάση που είχε επιδείξει το ΔΝΤ τη δεκαετία του 1990 στις περιπτώσεις της Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας με την επιβολή εξαιρετικά σκληρών μέτρων λιτότητας. Όπως επισημαίνει η ίδια, «στην περίπτωση της Ελλάδας όμως δεν είναι το ΔΝΤ αυτό που επιβάλλει το καθεστώς λιτότητας, αλλά η ΕΕ υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας. Αριστεροί, αλλά και συντηρητικοί, επικαλούνται αυτό το διάστημα το ΔΝΤ όταν λένε «δώστε στους Έλληνες περιθώριο να ζήσουν και να αναπνεύσουν».

Το ΔΝΤ είναι της άποψης ότι ο συνδυασμός επιβεβλημένης λιτότητας και πολύ περιορισμένης ανάπτυξης κρατά τη χώρα φυλακισμένη σε έναν φαύλο κύκλο. (…) Τι συνέβη όμως, γιατί το ΔΝΤ εμφανίζεται ξαφνικά τόσο φιλάνθρωπο ( ωστόσο χωρίς να θέλει να πληρώσει);», διερωτάται. Επικαλούμενη το ίδιο το ΔΝΤ, η σχολιογράφος κάνει λόγο για αλλαγή προσανατολισμού του Ταμείου και στροφή στη σημερινή τάση του νέο-κεϋνσιανισμού, επειδή, όπως σημειώνεται, «ο εδώ και δεκαετίες κυρίαρχος νεοφιλελευθερισμός δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Η SZ σχολιάζει ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, είχε εργαστεί επί σειρά ετών στο ΔΝΤ. Σήμερα, από τη νέα του θέση, δεν εγκρίνει τα όσα ακούει από τον παλιό του εργοδότη, παρατηρεί το σχόλιο και προσθέτει: «Θεωρεί λάθος το αίτημα του ΔΝΤ για απομείωση χρέους για την Ελλάδα. Πιστεύει ότι τα οικονομικά στοιχεία της χώρας έχουν βελτιωθεί αισθητά».

 

Το σχόλιο δικαιολογεί μεν τις αντιρρήσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, ωστόσο τονίζει ότι «ο πληθυσμός στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη αντιληφθεί πολλά σε σχέση με την (σ.σ. θετική) επίδραση του προγράμματος. Η ανεργία είναι υψηλή. Η παραγωγή είναι στον πάτο. Άτομα με καλή εκπαίδευση φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν εκεί μια θέση απασχόλησης. (…) Το πρόβλημα της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής όπως την αντιλαμβάνεται ο Ρέγκλινγκ έγκειται στο ότι, εφόσον όλα πάνε καλά, η επίδρασή της θα φανεί μετά από δέκα χρόνια. Μέχρι τότε η ζωή πάρα πολλών ανθρώπων είναι κάτι περισσότερο από επίπονη».

Οι αναλυτές αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης

Ανοδικά αναθεώρησαν οι αναλυτές τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης την τριετία 2017-2019, ενώ αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανεργία.

Από την έρευνα που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το τρίτο τρίμηνο του 2017 προκύπτει ότι οι αναλυτές (professional forecasters) προβλέπουν τώρα ρυθμό ανάπτυξης 1,9% για φέτος και 1,8% για το 2018, υψηλότερο κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή τους (που έκαναν στο δεύτερο τρίμηνο του 2017). Για το 2019, προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 1,6% έναντι 1,5%, ενώ για το 2022 η πρόβλεψη παραμένει σταθερή στο 1,6%.

Για τον πληθωρισμό, οι αναλυτές αναμένουν ότι θα ανέλθει στο 1,5% φέτος και στο 1,4% και 1,6% το 2018 και το 2019, αντίστοιχα, κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερα και για τα τρία έτη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Για τον δομικό πληθωρισμό (που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας), η πρόβλεψη για φέτος αυξήθηκε στο 1,1% από 1,0%, αλλά διατηρήθηκε σταθερή για τα άλλα έτη (1,3% το 2018, 1,5% το 2019 και 1,7% το 2022).

Η μέση πρόβλεψη για την ανεργία είναι ότι θα μειωθεί στο 9,2% φέτος και περαιτέρω στο 8,8% και το 8,4% το 2018 και το 2019, δηλαδή κατά 0,2, 0,3 και 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερη, αντίστοιχα. Η πρόβλεψη για την ανεργία 2022 αναθεωρήθηκε στο 8,1% από 8,4%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ