Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 11:45

Ισραηλινό "μπρα ντε φερ" για ελληνικά ξενοδοχεία

Γράφτηκε από την
Ισραηλινό "μπρα ντε φερ" για ελληνικά ξενοδοχεία

Απόβαση ισραηλινών εταιρειών που αποκτούν ξενοδοχεία στη χώρα μας παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για νέα εξαγορά «μαμούθ».

Οι δύο μεγαλύτεροι ξενοδοχειακοί όμιλοι του Ισραήλ και μεγάλοι ανταγωνιστές φαίνεται ότι επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Ελλάδα. Fattal Hotel Group και Isrotel θα αναμετρηθούν όπως όλα δείχνουν και στη χώρα μας.

Η Fattal, που διαθέτει 219 ξενοδοχεία σε 19 χώρες σε όλο τον κόσμο, λειτουργεί ήδη στην Ελλάδα, ως μέλος της ξενοδοχειακής αλυσίδας Leonardo Hotels, το Leonardo Kolymbia Resort στη Ρόδο, ενώ φέτος αναμένεται να ανοίξει και το Leonardo Royal Esperia Palace Hotel στο κέντρο της Αθήνας, όπως αναφέρει το news247.gr. Κάτω από το εμπορικό σήμα των ξενοδοχείων NYX, φέτος θα ανοίξουν επίσης δύο μονάδες, μια στην Αθήνα δυναμικότητας 217 δωματίων και μία στην Θεσσαλονίκη με 135 δωμάτια. Η Fattal έχει δηλώσει ότι έχει στρέψει για τα καλά το ενδιαφέρον της στη χώρα μας και σκοπεύει να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο της περαιτέρω σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, ενώ ήδη «βλέπει» μονάδες σε νησιωτικές περιοχές.

Ο μεγάλος ξενοδοχειακός ανταγωνιστής της Fattal Hotels, η Isrotel φαίνεται να βρίσκεται στο τελικό στάδιο εξαγοράς ξενοδοχειακής αλυσίδας που διαθέτει 60 μονάδες σε Ελλάδα και Κύπρο, έναντι 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Calcalist, η Isrotel που ανήκει στα αδέλφια Dayan βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά δεκάδων ξενοδοχείων σε Ελλάδα και Κύπρο σηματοδοτώντας και την έξοδο της για πρώτη φορά από την αγορά του Ισραήλ. Οι οικογένεια Dayan φαίνεται ήδη να συνδέεται με άλλο ισραηλινό όμιλο που επεκτείνεται δυναμικά στον ξενοδοχειακό κλάδο στη χώρα μας. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι επαφές γίνονται «ενώπιον φορέα με οικονομικό προσανατολισμό», που πωλεί τα ξενοδοχεία της, ενώ παραμένει άγνωστο αν υπάρχει και άλλος ενδιαφερόμενος. Τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία του χαρτοφυλακίου βρίσκονται στην Ελλάδα σε διάφορες περιοχές και ένας μικρότερος αριθμός από αυτά στην Κύπρο. Η οικογένεια Dayan δραστηριοποιείται στην Ευρώπη μέσω της κτηματομεσιτικής εταιρείας Vivion, η οποία κατέχει ακίνητα δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γερμανία και την Αγγλία, τόσο στον τομέα των οικιστικών ακινήτων προς ενοικίαση όσο και σε και ξενοδοχεία. Η Vivion ήταν μια από τις τέσσετις εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση της πρώην αμερικανικής βάσης Ηρακλείου στις Γούρνες, από το ΤΑΙΠΕΔ, που τελικά κατέληξε στη Reds. Το 2019, η οικογένεια αγόρασε δύο ξενοδοχεία - το Sanderson και το St. Martin's Lei στο Λονδίνο - από τον πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ σεΐχη Hamad bin Jasm al-Thani για 255 εκατομμύρια λίρες.

Σύμφωνα με έκθεση της Midroog, η Isrotel είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα των ξενοδοχείων στο Ισραήλ γενικά και στον κλάδο των πολυτελών ξενοδοχείων ειδικότερα, και έχει παρουσία σε μεγάλες τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως στο Εϊλάτ, τη Νεκρά Θάλασσα, το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.

Στην Ελλάδα τα τελευτά 3,5 χρόνια η ξενοδοχειακή αλυσίδα Brown Hotels, ισραηλινών συμφερόντων, έχει ανοίξει αρκετά ξενοδοχεία στην Ελλάδα, ενώ το επενδυτικό πλάνο της για την ερχόμενη τριετία περιλαμβάνει συνολικά 42 ξενοδοχεία και resorts, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια κατασκευής και ανάπτυξης.




NEWSLETTER