Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 10:43

ΑΑΔΕ: «Γκαζώνει» για τους e-πλειστηριασμούς - Ποιοι οφειλέτες είναι στο στόχαστρο

Γράφτηκε από την

Στόχος να ασκηθεί πίεση ιδίως στους μεγαλοοφειλέτες ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη τους - Κοινοποίησε νέα λίστα με 12 ακίνητα.

Γκαζώνει τις μηχανές των e-πλειστηριασμών ο κρατικός φοροελεγκτικός μηχανισμός, προκειμένου να ασκηθεί η πίεση στους φορολογούμενους με χρέη στην εφορία, κυρίως όμως στους μεγαλοοφειλέτες, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Το ηλεκτρονικό σφυρί των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς την εφορία ξαναχτύπησε στις 23 Μαρτίου 2022, με την ΑΑΔΕ να «ξεπαγώνει» μετά από αρκετό διάστημα τους πλειστηριασμούς ακινήτων, εντείνοντας με την κίνηση αυτή τις πιέσεις προς τους οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο, όπως αναφέρει η imerisia.gr.

Λίστα με 12 ακίνητα
Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αναρτήθηκαν άλλοι 12 πλειστηριασμοί που αφορούν ακίνητα μεγαλοοφειλετών της εφορίας με ημερομηνία πλειστηριασμού από τη σημερινή ημέρα, 18 Μαΐου, έως και τον προσεχή Οκτώβριο.

Από τη λίστα των 12 ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό ξεχωρίζουν:

Ένα κτιριακό συγκρότημα σε οικόπεδο 4.550 τ.μ. στην Αλεξανδρούπολη με τιμή πρώτης προσφοράς 471.000 ευρώ. Το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει στις 22 Ιουνίου.
Ένα κτίριο στην περιοχή Κοκκιναρά στην Κηφισιά με τιμή πρώτης προσφοράς 469.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 21 Σεπτεμβρίου 2022.
Μια μεζονέτα σε οικόπεδο 800 τ.μ. στην Κηφισιά. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 469.000 ευρώ και το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσεις στις 21 Σεπτεμβρίου.
Μια κατοικία 124 τετραγωνικά μέτρα σε οικόπεδο 1.622 τ.μ. στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 365.000 ευρώ και το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει σήμερα.
Παράλληλα με την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών ανεβάζουν στροφές και οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, όσων οφειλετών αποφεύγουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο την 1η Ιανουαρίου 2022 ήταν 111,4 δισ. ευρώ, και από αυτά, το 35% είναι ηλικίας άνω των 11 ετών και το 68% άνω των 6 ετών. Την ίδια ώρα σε ρύθμιση είναι οφειλές ύψους μόλις 5,31 δισ. ευρώ, επί συνόλου χρεών ύψους 111,398 δισ. ευρώ.

Τι προβλέπει η νομοθεσία
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας, τα εξής μέτρα: α) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου, β) Κατάσχεση ακινήτων.

Πάντως, πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.

Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου, ενώ εάν δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.