Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023 15:15

Νέες αυξήσεις στις δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων

Γράφτηκε από την
Νέες αυξήσεις στις δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων

Κατά 0,04% αύξησαν κατά μέσο όρο, τον Δεκέμβριο του 2022 τα επιτόκια καταθέσεων οι τράπεζες με αποτέλεσμα το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων να διαμορφωθεί στο 0,10%.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος προχώρησαν επίσης αναλογικά και σε μεγαλύτερη αύξηση στα επιτόκια χορηγήσεων, κατά 0,17%, με αποτέλεσμα το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά να διαμορφωθεί στο 5,06%.

Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,96 εκατοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,68%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,32%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,81%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης στο 5,21%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,06%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 24 μονάδες βάσης, το Δεκέμβριο του 2022, και διαμορφώθηκε στο 4,54%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,83%..α


NEWSLETTER