Σάββατο, 07 Μαϊος 2016 19:00

Τσακαλώτος: "Ο λόγος της κυβέρνησης είναι συμβόλαιο"

Γράφτηκε από την
Τσακαλώτος: "Ο λόγος της κυβέρνησης είναι συμβόλαιο"

«Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Αυτά είπαμε, αυτά κάναμε» δήλωσε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να επαναλάβει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, που ζητεί το ΔΝΤ.

Υπεραμυνόμενος του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, και ειδικότερα της εθνικής σύνταξης, ο υπουργός Οικονομικών προσέφερε στήριξη στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ ανέφερε πως δόθηκε «εθνική μάχη», «δώσαμε τη μάχη των μαχών κατά των νεοφιλελεύθερων».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι πηγαίνει στο Eurogroup της Δευτέρας, για να προτείνει τον αυτόματο μηχανισμό, καλώντας την αντιπολίτευση να πάρει θέση απέναντι στα στοιχεία της Eurostat που προβλέπει ότι δεν θα χρειαστούν τα έξτρα μέτρα.

«Τι λέτε; Η Eurostat έχει δίκιο ή το ΔΝΤ; Υποστηρίζετε τους δικούς μας υπολογισμούς και της Κομισιόν ή όχι;» ρώτησε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο υπουργός Οικονομικών, καλώντας την να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ακόμη ότι το ΔΝΤ, εκτός από την Ελλάδα, πιέζει και τους Ευρωπαίους «να δώσουν κάτι για το χρέος». 

«Εμείς έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί και η Γερμανία και το ΔΝΤ πρέπει να συζητήσουν και να βρουν λύση αξιόπιστη» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Τσακαλώτος δέχτηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης σχόλιο ότι παλαιότερα είχε δεσμευθεί υπέρ της διατήρησης τους αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.

«Αυτό ήταν υπόσχεση του Ιανουαρίου» απάντησε για να προσθέσει πως δεδομένης της δημοσιονομικής συγκυρίας η κυβέρνηση προχώρησε σε έναν συμβιβασμό.

Αντίδραση για το αφορολόγητο

Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης είπε προς τον κ. Τσακαλώτο ότι δήλωνε πως εάν το αφορολόγητο πέσει από τα 9.100 ευρώ θα παραιτηθεί. Εξάλλου, ανέφερε ότι «η ΝΔ στηρίζει τη Ελλάδα πάνω από οποιοδήποτε κομματικό συμφέρον και το συμφέρον της Ελλάδας είναι να φύγετε από την κυβέρνηση». Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε προς τον υπουργό ότι παραβίασε τον λόγο που έδωσε ότι εάν το αφορολόγητο πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ θα παραιτηθεί. «Υπάρχει και το βίντεο με τις δηλώσεις σας, αλλά με την μεταμεσονύχτια τροπολογία σας παίρνετε και άλλα 200 εκατ. ευρώ από τους φορολογούμενους. Γκολ αυτοί (οι Θεσμοί) σέντρα εμείς, άντε γεια κ. υπουργέ…», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να τον ενημερώσει για ένα μέτρο του νομοσχεδίου που να θίγει τα συμφέροντα της αστικής τάξης ενώ η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε από τον κ. Τσακαλώτο να απαντήσει στον κόσμο που είναι συγκεντρωμένος έξω.

Ανταπαντώντας ο υπουργός υποστήριξε πως κάποιοι εσκεμμένα επιμένουν να θυμούνται τι λέγαμε στις εκλογές του Γενάρη ενώ εκλογές έγιναν και τον Σεπτέμβριο. «Αλλά φαίνεται πως ανάμεσα σε Γενάρη και Σεπτέμβρη μια μύγα τσε- τσε πήγε στη Λεωφόρο Συγγρού...»

Η ελάσσον αντιπολίτευση

Με την φράση «είστε ψεύτες και οι μεν και οι δε». ο εισηγητής της ΧΑ, Γιάννης Λαγός κατηγόρησε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για την ρητορική τους στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο υποστηρίζοντας πως απλώς αυτό που διαχωρίζει τα δύο κόμματα είναι ότι λέν μερικές αλήθειες όταν είναι στα έδρανα της Αντιπολίτευσης και όταν έρχεται η σειρά τους να κυβερνήσουν κάνουν αυτά που κατηγορούσαν τους προηγούμενους. Απευθυνόμενος ωστόσο ειδικώς προς τα κυβερνητικά έδρανα ρώτησε «Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να κλέβετε τις ασφαλιστικές εισφορές των Ελλήνων πολιτών; Ποιος σας δίνει το δικαίωμα τα χρήματα αυτά που έδωσε ο κάθε Έλληνας πολίτης εδώ και τόσα χρόνια, εσείς να τα πετσοκόβετε όπως εσείς θέλετε; Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να πηγαίνετε τις συντάξεις -και μας το λέτε με μεγάλο καμάρι- στα 385 ευρώ και να μας λέτε με μεγάλη σας χαρά ότι είναι και επιτυχία αυτό που έχετε κάνει;».

«Για βγείτε έξω, δώστε τους μισθούς τους δικούς σας και τους δικούς μας ως βουλευτές και πάρτε 385 ευρώ και ζήστε εσείς δύο εβδομάδες, όχι παραπάνω. Αλλά μην έρχεστε εδώ πέρα να μας παριστάνετε τους έξυπνους. Η κυβέρνηση της Αριστεράς που θα φρόντιζε για τους Έλληνες πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Νομοσχέδιο «έκτρωμα» χαρακτήρισε η Εύη Χριστοφιλοπούλου το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Μιλώντας για «αντιασφαλιστικό» νομοσχέδιο, η κ. Χριστοφιλοπούλου είπε πως καταργεί κάθε έννοια ανταποδοτικότητας εισφορών - παροχών, δεν εξασφαλίζει το μέλλον του ασφαλιστικού και τις συντάξεις των νέων με αποτέλεσμα σε λίγο καιρό «να χρειάζεται νέα επιδρομή».

«Το δημοσιονομικό πρόβλημα που δημιούργησε η καταστροφική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έρχονται τώρα να λύσουν με το ασφαλιστικό. Ο λογαριασμός Τσίπρα-Καμμένου ανέρχεται στα 2,2 δις ευρώ» είπε και με σκωπτικό τόνο ανέφερε «ώδινεν ΣΥΡΙΖΑ, έτεκεν τέρας».

Αναφερόμενη στο φορολογικό κομμάτι του νομοσχεδίου, η κ. Χριστοφιλοπούλου είπε πως από εκεί που δήθεν θα φορολογούσαν το μεγάλο πλούτο, τώρα τσακίζουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα με επιδρομή στη μεσαία τάξη και στους ελεύθερους επαγγελματίες, στις επιχειρήσεις, αλλά και στα καφενεία και τα μικρά μπακάλικα. Ειδικότερα, σχετικώς με την τροπολογία για το αφορολόγητο, η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε πως «μόνο δεσμώτης θα μπορούσε να είχε συμφωνήσει αυτό που κατέθεσε ο κ. Τσακαλώτος».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως έδωσε ρεσιτάλ ψευτιάς και υποκρισίας «παρουσιάζοντας το κώνιο για νέκταρ και τις μειώσεις των συντάξεων σαν αυξήσεις» και μίλησε για «νομοσχέδιο - λαιμητόμο» για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Με αιχμή την συζήτηση του νομοσχεδίου ο κ. Κατσώτης είπε πως «ο χαρακτηρισμός Πινόκιο ίσως να μην μπορεί να αποδώσει την εξαπάτηση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις ομάδες πολιτών…». Καλώντας σε γενικό ξεσηκωμό τον κόσμο, εκτίμησε «με κόλπο το οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις να είναι 1.300 ευρώ, η σφαγή θα είναι μεγαλύτερη» αφού οι συνολικές περικοπές θα είναι άνω του 1 δις 26 εκ. ευρώ».

«Το νέο ασφαλιστικό είναι άδικο, άνισο, ξεπερασμένο και αναχρονιστικό, υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ο οποίος είπε ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει την προσπάθεια της έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου για την μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα και η οποία δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί με κόλπα και αναβολές. Σχολιάζοντας τις αναφορές του υπουργού Εργασίας ότι «το 90% των συνταξιούχων προστατεύεται» και του πρωθυπουργού για «ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που επανέφερε στις ράγες το ασφαλιστικό σώζοντας τις συντάξεις και ταυτόχρονα περικόπτοντας 1,8 δις», ο κ. Μπαργιώτας είπε πως αυτό είναι ένα «μαγικό κόλπο», που μόνο ο Χάρι Πότερ θα μπορούσε να κάνει.

«Το μυαλό μου αυτήν τη στιγμή είναι στο οικονομικό επιτελείο και στην κυβέρνηση. Δίνει μια μεγάλη μάχη. Ξέρουμε ότι το ΔΝΤ -έστω κι αν έχει μαλακώσει τις τελευταίες ημέρες- και ο Σόιμπλε είναι εκεί. Φτάνουν οι υπόλοιποι; Εγώ λέω ναι», ανέφερε εκ μέρους των ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχρηστόπουλος και υπεραμυνόμενος του ασφαλιστικού νομοσχεδίου υιοθέτησε την θέση του υπουργού Εργασίας ότι το 90% των ασφαλισμένων θα είναι ωφελημένο από τις ρυθμίσεις του.

Από την Ένωση Κεντρώων, ο ειδικός αγορητής Μάριος Γεωργιάδης επισήμανε ιδιαιτέρως την επιβάρυνση που επέρχεται στην πραγματική οικονομία από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου μιλώντας για «σκανδαλώδη τρόπο» που αυτό συμβαίνει στην αγορά και τον ιδιωτικό τομέα και αναφέρθηκε στην πρόσθετη φορολόγηση, με υπέρογκη προκαταβολή φόρου, με εισφορές αλληλεγγύης αναλόγως του με του ύψους εισοδήματος, με τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές ακόμη και σε μεσαία εισοδήματα. Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι με υποκριτική ρητορική «περί του κακού ΔΝΤ, που μας πιέζει», φορολογεί ανελέητα και εξαντλεί την κοινωνία.

ΠΗΓΗ: in.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER